Cosa nostra på Sicilia lever høyt på EUs landbrukstilskudd

0

Utpresning. Trusler. Dokumentfalsk. Dette er blant de metodene mafiaen på Sicilia, Cosa nostra, bruker for å skaffe seg penger fra EU. En italiensk undersøkelse har avdekket svindel med fem milliarder euro i siciliansk jordbruk, (eller nærmere femti milliarder norske kroner).
Gaetano Riina (82), lillebroren til den mer berømte / beryktede Totò, kommer til å sitte i fengsel til 2022 på grunn av utpresning. Tidligere hadde han levd godt i Corleone på EUs landbrukstilskudd.
En annen mafioso, Salvatore Seminara, mafia-capo i Enna, en region i det indre Sicilia, har også levd godt og lenge på jordbrukstilskudd fra EU. Det er nettavisa L’Espresso som skriver dette.
Og fortsatt havner mye av EUs tilskudd til Sicilia i mafiaens lommer og konti, men det finnes unge sicilianere som våger å ta opp kampen mot trusler og utpresning, som den unge Sebastiano Ciciulla di Carlentini fra Siracusa, en mann i tjueåra som klarte å stå imot månedsvis med trusler og forsøk fra mafiaen på å ta fra ham jorda. Eller den modige sauebonden Emanuele Feltri (34) fra Catania som opplevde at mafiaen kappet hodet av en av sauene hans og hengte det foran inngangsdøra. Andre sauer fant han kvalt. Men han sto i mot truslene og ble en helt for motstanden mot cosa nostra.

I barer og restauranter i Siracusa kan du velge viner og andre produkter som kommer fra landområder som er konfiskert fra mafiaen, Libera Terra, så det skjer da positive ting. Men Sicilia holdes nede i underutvikling av den kriminelle økonomien. Naturkatastrofer som «bombe di acqua», katastroferegn, har undergravd veier og ført til store jordskred som igjen har ført til stengning av 50 veistrekninger i provinsen Enna og deler av motorveien fra Siracusa til Palermo. Og hele provinsen har svært røde tall i regnskapene, så det er få midler til å få øya på fote. Sicilia er Italias Hellas, sies det, og det er dessverre ingen overdrivelse.

Fagbevegelsen melder at 170.000 jobber er gått tapt i krisa, øyas BNP er falt med 17%, og industrien med 40% og bygg og anlegg med 58%. Fattigdommen er stor, men fagorganisasjonene Cgil, Cisl og Uil har bestmt seg for å ta opp kampen i et initiativ som kalles Lavoro-Sviluppo-Legalità.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTsinghua-universitetet i Beijing banker MIT
Neste artikkelSaudiarabisk flyvåpen bombet sjukehuset til Leger uten grenser i Jemen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).