To tredeler av EU-landa sier nei til GMO

0

Motstanden mot genmanipulerte arter, GMO, øker i EU. Innen fristen som EU hadde satt for å melde fra om reservasjoner hadde 17 medlemsland og fire regioner gitt beskjed om sin motstand mot GMO. Deutsche Welle skriver:

European Commission spokesman Enrico Brivio said on Sunday that 17 of the member states requested to fully opt-out of GMO cultivation, while Belgium and Britain asked that the opt-out mechanism be reserved for only part of their country’s respective territories.

Meanwhile, Germany requested a partial opt-out that would still allow GMO research.

The full opt-out requests were made by Austria, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Denmark, France, Greece, Hungary, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Poland, and Slovenia.

De fire regionene er Skottland, Wales og Nord-Irland i Storbritannia og Vallonia i Belgia.

Dette betyr at land og områder som representerer 65% av EUs befolkning og 65% av dyrkingsarealet har satt seg imot GMO. Forbudet gjelder i første omgang Monsantos GM-mais, MON810, men også sju andre GM-maisvarianter.

President i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, sa i 2014 at han ikke ville ønske at kommisjonen skulle presse igjennom en tillatelse hvis flertallet av EU-landa var imot. Men samme Juncker er jo kjent for å si at Når det blir vanskelig må vi juge, så det er vel all grunn til å være på vakt.

 

Forrige artikkelDe søkkrike blir enda rikere
Neste artikkelRussland bomber jihadistene, Tyrkia og oljestatene sender dem våpen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).