Russland bomber jihadistene, Tyrkia og oljestatene sender dem våpen

0

Etter fire dagers bombekampanje har russiske bombefly truffet 60 baser og installasjoner som konrolleres av Den islamske staten i Syria, i følge det russiske flyvåpenet.

Men Russland har også bombet andre jihadistgrupper i Syria, slik som den al-Qaida-allierte Jabhat al-Nusra. Dette har fått USA og andre vestlige land til å utløse en propagandastorm mot Russland. Dette er først og fremst avslørende for dem, fordi det viser, slik de fleste som følger med har visst lenge, at Vesten støtter jihadistgrupper i Syria.

Men Tyrkia og oljediktaturene nøyer seg ikke med å protestere. I følge The Guardian har de svart på Russlands dødelig effektive bombing med å trappe opp forsyningene til sine foretrukne jihadiststyrker i Syria:

Regional powers have quietly, but effectively, channelled funds, weapons and other support to rebel groups making the biggest inroads against the forces from Damascus. In doing so, they are investing heavily in a conflict which they see as part of a wider regional struggle for influence with bitter rival Iran.

In a week when Russia made dozens of bombing raids, those countries have made it clear that they remain at least as committed to removing Assad as Moscow is to preserving him.

Den russiske intervensjonen er et stort tilbakeslag for Tyrkia, Saudi Arabia og Qatar. Saudi Arabia har derfor truet med direkte militær intervensjon i Syria. Men sjøl om Saudi Arabia flommer over av moderne våpen kjøpt for oljepenger, er det neppe noen god idé å komme i veien for russiske Sukhoi 34 i Syria. Dessuten har vår hodekappende allierte på den arabiske halvøya hendene fulle med sin egen folkerettsstridige krig mot Jemen.

Derfor er det mer sannsynlig som The Guardian melder at landet sammen med sine partners in crime nøyer seg med å sende våpen og forsyninger til sine yndlingsjihadister i Syria.

Forrige artikkelTo tredeler av EU-landa sier nei til GMO
Neste artikkelBombingens uutholdelige letthet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).