De søkkrike blir enda rikere

0

Finanstidsskriftet Forbes har publisert sin årlige liste Forbes 400 med oversikt over USAs rikeste mennesker. Og den bekrefter at de 0,0004% rikeste menneskene i verden fortsatt kan velte seg i rikdommer.

I fjor var den samlede verdien av formuene til de 400 rikeste i USA på 2.290 milliarder dollar. I år er den samlede verdien 2.340 milliarder dollar, som er ny all time high.

Så om Barack Obama ikke har lykkes i å redusere fattigdommen eller å få flere folk i arbeid, så kan de rikeste absolutt si seg fornøyde med den politikken han har ført. (Andelen sysselsatte i USA av den arbeidsføre befolkninga var i 2007 på 66,9% og i september 2015 62,4% i følge Bureau of Labor Statistics.)

Bill Gates is the richest American for the 22nd year in a row, with a net worth of $76 billion. His stake in Microsoft, which he cofounded 40 years ago, now accounts for just under 13% of his fortune. His friend Warren Buffett, chief executive of Berkshire Hathaway, occupies the number two spot on The 400 (he’s been ensconced there since 2001), with a net worth of $62 billion. Larry Ellison, chairman of business software firm Oracle, comes in at number three, with a net worth of $47.5 billion.

Ellers feier Facebooks Mark Zuckerberg og Amazons Jeff Bezos inn på Forbes ti på topp-liste.

Milliardærene har tatt løvens andel av de såkalte kvantitative lettelsene som er utført av The Federal Reserve, der man har «trykt penger», som for det meste har havnet nettopp på disse menneskenes konti.

Amazon har nylig kommet i søkelyset for sin elendige behandling av sine ansatte. Jeff Bezos og andre på milliardærlista har kommet dit ikke minst på grunn av denne typen rå utbytting, slik som Wal-Mart milliardærene i Walton-familien, eller Phil Knight fra Nike, som er beryktet for sine slavevilkår på produksjonsanlegg i fattige land. Dette innrømte han sjøl i en tale der han sa: «The Nike product has become synonymous with slave wages, forced overtime and arbitrary abuse.»

Så Fanden sørger fortsatt for sine.

 

Forrige artikkelAggressive NATO: Militærøvelse med 36.000 soldater fra 30 land
Neste artikkelTo tredeler av EU-landa sier nei til GMO
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).