Syria: To nye sjakktrekk fra Russland

0

Samtidig som russiske jagerfly fortsetter å pulverisere våpenlagrene og stillingene til jihadistene i Syria kommer Vladimir Putin med nye diplomatiske sjakktrekk.

Russland har invitert FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, til Moskva for å diskutere mulige løsninger på Syriakrigen. Han møtte Sergeij Lavrov, og de uttrykte begge at det «ikke finnes noen militær løsning på konflikten i Syria».

Deutsche Wirtschafts Nachrichten mener at

Det er et godt sjakktrekk å trekke inn FN. Mange land ser med misnøye på uenigheten mellom USA og Russland i Syria-spørsmålet.

Putin foreslår videre at det innkalles til en internasjonal konferanse i USA med sikte på å finne en forhandlingsløsning på krigen i Syria.

Vi er beredt til å sende en høyt rangert delegasjon til Washington, under ledelse av statsminister Dimitri Medvedev. Vi ønsker å drøfte alle temaer som kan føre fram til en løsning i Syria.

I en slik delegasjon vil også toppsjefer i den russiske hæren delta. Putin mener at også Tyrkia, Jordan og De forente arabiske emirater bør delta på en slik konferanse.

Samtidig fortsetter den russiske luftoffensiven i Syria. Den syriske armeen erobrer flere områder rundt Latakia og Aleppo fordi de har støtte fra russiske fly.

Russiske kilder hevder at deres bombefly har utslettet det meste av våpenarsenalet til Den islamske staten.

Den nye virkeligheten på bakken i Syria, og ikke minst i lufta, ser ut til også å ha skapt en ny politisk situasjon internasjonalt. USA har ikke vært i stand til å møte de russiske sjakktrekkene, og det virker bortimot desperat når amerikanske fly foretar flydropp av paller med våpen to whom it may concern i Syria.

Etter at Barack Obama har innrømt at krigspolitikken til USA har mislykkes, har heller ikke landet så mye politisk troverdighet å spille på. (Når vi ser bort fra norske politikerne og mediefolk som er mer lojale overfor USA enn overfor sitt eget land.)

 

Forrige artikkelBernie Sanders knuste Clinton
Neste artikkelMH17 – Cui bono?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).