Bernie Sanders knuste Clinton

13

Det demokratiske partiet kjørte 13.10.2015 sin første TV-debatt med de aktuelle kandidatene til å bli partiets presidentkandidat ved valget i 2016. Alle meningsmålingene viser at Bernie Sanders knuste Hillary Clinton med utklassingssifre.

Dette er leseravstemninger og ikke tradisjonelle meningsmålinger, så de må tas med en klype salt. Men tallene er så knusende at det ikke er rom for tvil: Sanders feide Clinton av banen.

Huffington Post skrev allerede to dager i forveien at Bernie Sanders kom til å slå Hillary Clinton. Argumentet deres var at Sanders «alltid har vært en progressiv, mens for Clinton er det motsatte tilfelle, særlig når det gjelder utenrikspolitikken.»

Sanders har vært spesielt tydelig når det gjelder å fordømme neocons evige kriger: «I’ll be damned if kids in the state of Vermont — or taxpayers in the state of Vermont — have to defend the royal Saudi family, which is worth hundreds of billions of dollars.»

Det andre temaet der Sanders markerte seg tydelig var på ulikhet, rikdom og fattigdom: «I’ll take back our government from a handful of billionaires.»

Dette er tydeligvis et budskap amerikanerne liker å høre i dag. De store mediene holder på Hillary Clinton, men det skinner gjennom i referatet til Washington Post at Sanders fikk inn en del stikk.

I Norge framstilles Hillary Clinton som en «freds- og kvinnekandidat», men i USA vet de fleste at hun er en krigersk hauk, og at hun er en av de mest korrupte kandidatene i denne presidentvalgkampen. Sanders lanserer seg som «sosialist» og en anti-krigskandidat. En president i USA vil ikke kunne være noen av delene, ei heller Sanders, om han mot formodning skulle bli valgt. Men det er uhyre interessant at det går an å lansere en slik profil og vinne så stor oppslutning. Det sier noe om hvor trøtte amerikanerne er av de evige krigene og den gallopperende klasseforskjellen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. «Hillary suveren i TV-debatt» er Dagens Næringslivs overskrift. Øyet som ser? Leserpolls er uansett mest interessant, siden det tross alt er velgerne som skal stemme ved primærvalgene. Sanders er kommet som en rakett inn fra venstre, totalt uventet for H Clinton og resten av establishment. Sanders har på kort tid bygget seg opp som en seriøs utfordrer, og han klarer som den eneste kandidaten (rep + dem samlet) å mobilisere grasrota. Han sprer begeistring og glød, på samme måte som Obama klarte i sin tid. Bernie Sanders er en helt usannsynlig kandidat for de store mediene, men han kan ikke lenger ignoreres. Spådommen er at han etter denne debatten når ut til folk i hele landet, og blir et kjent navn på en helt annen måte enn før. Han styrker seg markant, Hillary vil slite mer og mer.

  Bernie Sanders stigende stjerne sier mye om politikken i USA, det finnes et stort ønske om politisk endring, og Sanders er den kandidaten som personifiserer endring. Synd at mannen er 74 år, han burde vært 20 år yngre. Å snu opp ned på USA tar en mannsalder, minst.

  • Var i USA før påske i 14, i California og Arizona og pratet med mange. De var veldig lei og frustrert over den politiske situasjonen. Å ha en demokrat som president, og ett senat og overhus som er replublikansk er en anakronisme.
   Kun en jeg snakket med var fornøyd. Jeg spurte om arbeidsledighet, men han svarte at alle kunne få jobb viss de bare ville flytte på seg!
   De trodde nesten ikke at det var mulig når jeg nevnte de sosiale godene vi hadde i norden, dekket over skatteseddelen.

 2. Jeg legger merke til mange av konversasjonene mine amerikanske venner har på FB, om man holder våpen utenom, et par av de som bor i Pennsylvania flyr rundt med våpen i skulderhylster brrr, dreier seg om at makten har blitt fjernet fra folket og overlatt til de rikeste. De er småsure over der, for å si det mildt, men vil det hjelpe? For å bli president kreves det penger, mange penger, og selv Ross Perot, som hadde et par milliarder i banken klarte jo ikke å komme over 10% i 1996, 20% i 1992. Så spørsmålet blir, hvor avhengig er Bernie Sanders av eliten?

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_third_party_performances_in_United_States_elections#Tables

  • «Hvor avhengig er Bernie Sanders av eliten?»

   Steigan prøver vel å antyde et svar på dette i siste avsnitt:

   «Sanders lanserer seg som «sosialist» og en anti-krigskandidat. En president i USA vil ikke kunne være noen av delene, ei heller Sanders, om han mot formodning skulle bli valgt. Men det er uhyre interessant at det går an å lansere en slik profil og vinne så stor oppslutning. Det sier noe om hvor trøtte amerikanerne er av de evige krigene og den gallopperende klasseforskjellen.»

   • Om ikke noe skjer der borte snart kommer det til å bli opprør før eller senere, det spørs bare hvor lenge den jevne amerikaner klarer å holde ut.

    • Absolutt. Og noen har forutsett det og bygget enorme interneringsleire for å håndtere oppviglere i USA. Det trenes også på å slå ned sosial uro i europa.

     • Om noe skjer kan det jo være en mulighet at eliten forstår hvilken vei vinden blåser og slipper litt på tøylene, vi kan i det minste håpe. Og kanskje man også etter hvert forstår at det må investeres i amerikanerne selv, lønningene må opp og kjøpekraften styrkes. Dette vil jo i det lengre løp være positivt for de rike også, om de ikke vinner mye på det økonomisk vil de i det minste ikke tap mye og politisk vil det bli et stort pluss. «panem et circenses».

 3. «Om ikke noe skjer der borte snart kommer det til å bli opprør før eller senere, det spørs bare hvor lenge den jevne amerikaner klarer å holde ut.»

  Her ble jeg «moderert» igjen, «Your comment is awaiting moderation.»

  ( overstående, ufarlige, som er lagt innpå ny.)

  Så da gir jeg opp dette «frie» nettstedet.

  • Hvorfor gir du deg? Noen av mine kommentarer forsvinner i det blå, og det er bare å be om en forklaring på dette hvis Pål er klar over dette. VG klarte aldri å svare mine henvendelser, heller ikke DB som hadde overlatt dette til svenskene ^^

 4. […] Pål Steigan 14/10 New York Times BBC-undersökningen 2009 Cleveland Leader 9/4 2009 Frågeundersökning 2011 Pew Research Gallupundersökningen om USA som hot Globalresearch 15/12 Gulf Today 15/12 AB 13/12 Democracy Now London Review of Books Nyhetsbanken UD blogg Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-Kulturfront Reuters 16/9 SvD 3/9 DN 27/8 DN 28/8 DN 2 28/8 SvD 24/3 DN 21/3 SvD 22/3Svensson-bloggen Guardian Independent Amnesty SvD 15/3 Knut Lindelöfs blogg Aron Lund SKP-bloggen AFP […]

 5. Kan man egentlig prate om et demokrati når det gjelder USA? For det første må kandidatene skaffe til veie enorme pengebeløp til valgkampen og til slutt står valget kun mellom to kandidater, som i praksis lar seg styre av de samme kreftene.

  Hele showet fremstår mest som halvtørt skuebrød der resultatet allerede er bestemt.

 6. At Sanders er sosialist trur jeg ikke helt på. Han er nok heller en radikal sosialliberaler. Men det er uansett interessant at han klare å hente såpass mye støtte som han gjør. Og hvis han klarer å sabotere høyresidas råtne forsøk på å splitte svarte, hvite og latin-amerikanske arbeidsfolk har han gjort en jobb.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.