Bernie Sanders knuste Clinton

0

Det demokratiske partiet kjørte 13.10.2015 sin første TV-debatt med de aktuelle kandidatene til å bli partiets presidentkandidat ved valget i 2016. Alle meningsmålingene viser at Bernie Sanders knuste Hillary Clinton med utklassingssifre.

Dette er leseravstemninger og ikke tradisjonelle meningsmålinger, så de må tas med en klype salt. Men tallene er så knusende at det ikke er rom for tvil: Sanders feide Clinton av banen.

Huffington Post skrev allerede to dager i forveien at Bernie Sanders kom til å slå Hillary Clinton. Argumentet deres var at Sanders «alltid har vært en progressiv, mens for Clinton er det motsatte tilfelle, særlig når det gjelder utenrikspolitikken.»

Sanders har vært spesielt tydelig når det gjelder å fordømme neocons evige kriger: «I’ll be damned if kids in the state of Vermont — or taxpayers in the state of Vermont — have to defend the royal Saudi family, which is worth hundreds of billions of dollars.»

Det andre temaet der Sanders markerte seg tydelig var på ulikhet, rikdom og fattigdom: «I’ll take back our government from a handful of billionaires.»

Dette er tydeligvis et budskap amerikanerne liker å høre i dag. De store mediene holder på Hillary Clinton, men det skinner gjennom i referatet til Washington Post at Sanders fikk inn en del stikk.

I Norge framstilles Hillary Clinton som en «freds- og kvinnekandidat», men i USA vet de fleste at hun er en krigersk hauk, og at hun er en av de mest korrupte kandidatene i denne presidentvalgkampen. Sanders lanserer seg som «sosialist» og en anti-krigskandidat. En president i USA vil ikke kunne være noen av delene, ei heller Sanders, om han mot formodning skulle bli valgt. Men det er uhyre interessant at det går an å lansere en slik profil og vinne så stor oppslutning. Det sier noe om hvor trøtte amerikanerne er av de evige krigene og den gallopperende klasseforskjellen.

Forrige artikkelStor støtte i Storbritannia for Putins Syria-aksjon?
Neste artikkelSyria: To nye sjakktrekk fra Russland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).