Montenegro: Kraftige protester mot regjeringa og mot NATO

0

Flere tusen demonstranter angrep parlamenstbygningen i Montenegros hovedstad Podgorica 24.10.2015, mens de ropte slagord mot «Tjuven Milo». Politiet svarte med tåregass og jagde demonstrantene med pansrede kjøretøyer. Det er Deutsche Welle som melder dette.

Demonstrantene krever at statsminister Milo Djukanovic går av og de krever at landet ikke går inn i NATO. Milo Djukanovic har vært statsminister i det lille Balkan-landet i 25 år, og kritikerne sier at han er en autoritær og korrupt hersker. Han nekter imidlertid å gå av og fortsetter i stedet sin kampanje for å legge landet inn under NATO.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Montenegro nærmer seg medlemskap, men oppfordret regjeringa til å skaffe «større folkelig støtte» til medlemskapet.

Deutsche Welle siterer den 57-år gamle elektrikeren Zoran Kovacevic, som sier at «vi er imot NATO, men først og fremst er vi sultne».

Montenegro rev seg løs fra Serbia i 2006, men hadde allerede på nittitallet gått bort fra den serbiske dinaren som valuta og innført tyske mark, for så å gå over til euro. Milo Djukanovic driver landet mer eller mindre som et famlieselskap der landets største bank, Priva Banka, i hvert fall er styrt av ham og hans nærmeste familie. Han har også samlet seg en privat formue som vanskelig lar seg forklare med hans knappe lønn som statsminister. Kritikere sier at han har samlet seg mye av denne kapitalen gjennom smugling og regelrett tjuveri fra staten. Han sørget i hvert fall fra at staten sprøytet penger inn i Priva Banka for å redde den fra konkurs.

Det høres ut som en passende kompis for Jens Stoltenberg & co. Men demonstrantene i Podgorica ville foretrekke at han sluttet seg til NATO på egen hånd, og ikke tok landet med seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.