Montenegro: Kraftige protester mot regjeringa og mot NATO

0

Flere tusen demonstranter angrep parlamenstbygningen i Montenegros hovedstad Podgorica 24.10.2015, mens de ropte slagord mot «Tjuven Milo». Politiet svarte med tåregass og jagde demonstrantene med pansrede kjøretøyer. Det er Deutsche Welle som melder dette.

Demonstrantene krever at statsminister Milo Djukanovic går av og de krever at landet ikke går inn i NATO. Milo Djukanovic har vært statsminister i det lille Balkan-landet i 25 år, og kritikerne sier at han er en autoritær og korrupt hersker. Han nekter imidlertid å gå av og fortsetter i stedet sin kampanje for å legge landet inn under NATO.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Montenegro nærmer seg medlemskap, men oppfordret regjeringa til å skaffe «større folkelig støtte» til medlemskapet.

Deutsche Welle siterer den 57-år gamle elektrikeren Zoran Kovacevic, som sier at «vi er imot NATO, men først og fremst er vi sultne».

Montenegro rev seg løs fra Serbia i 2006, men hadde allerede på nittitallet gått bort fra den serbiske dinaren som valuta og innført tyske mark, for så å gå over til euro. Milo Djukanovic driver landet mer eller mindre som et famlieselskap der landets største bank, Priva Banka, i hvert fall er styrt av ham og hans nærmeste familie. Han har også samlet seg en privat formue som vanskelig lar seg forklare med hans knappe lønn som statsminister. Kritikere sier at han har samlet seg mye av denne kapitalen gjennom smugling og regelrett tjuveri fra staten. Han sørget i hvert fall fra at staten sprøytet penger inn i Priva Banka for å redde den fra konkurs.

Det høres ut som en passende kompis for Jens Stoltenberg & co. Men demonstrantene i Podgorica ville foretrekke at han sluttet seg til NATO på egen hånd, og ikke tok landet med seg.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPortugal: presidenten nekter venstresida å danne regjering
Neste artikkelSaudi Arabias privilegier i FN
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).