Montenegro: Kraftige protester mot regjeringa og mot NATO

3

Flere tusen demonstranter angrep parlamenstbygningen i Montenegros hovedstad Podgorica 24.10.2015, mens de ropte slagord mot «Tjuven Milo». Politiet svarte med tåregass og jagde demonstrantene med pansrede kjøretøyer. Det er Deutsche Welle som melder dette.

Demonstrantene krever at statsminister Milo Djukanovic går av og de krever at landet ikke går inn i NATO. Milo Djukanovic har vært statsminister i det lille Balkan-landet i 25 år, og kritikerne sier at han er en autoritær og korrupt hersker. Han nekter imidlertid å gå av og fortsetter i stedet sin kampanje for å legge landet inn under NATO.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Montenegro nærmer seg medlemskap, men oppfordret regjeringa til å skaffe «større folkelig støtte» til medlemskapet.

Deutsche Welle siterer den 57-år gamle elektrikeren Zoran Kovacevic, som sier at «vi er imot NATO, men først og fremst er vi sultne».

Montenegro rev seg løs fra Serbia i 2006, men hadde allerede på nittitallet gått bort fra den serbiske dinaren som valuta og innført tyske mark, for så å gå over til euro. Milo Djukanovic driver landet mer eller mindre som et famlieselskap der landets største bank, Priva Banka, i hvert fall er styrt av ham og hans nærmeste familie. Han har også samlet seg en privat formue som vanskelig lar seg forklare med hans knappe lønn som statsminister. Kritikere sier at han har samlet seg mye av denne kapitalen gjennom smugling og regelrett tjuveri fra staten. Han sørget i hvert fall fra at staten sprøytet penger inn i Priva Banka for å redde den fra konkurs.

Det høres ut som en passende kompis for Jens Stoltenberg & co. Men demonstrantene i Podgorica ville foretrekke at han sluttet seg til NATO på egen hånd, og ikke tok landet med seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Torsdag 11. juni 2015 var NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Montenegro for å overtale landets politiske lederskap til medlemskap i NATO. I den forbindelsen holdt han en pressekonferanse i Podgorica. Her uttalte han NATOs beklagelse over de mange sivile drepte under NATOs bombing av Serbia og Montenegro i 1999. Han hevdet at
    NATOs hensikt med bombeangrepene var å beskytte sivile, noe NATO lykkes med i følge Jens Stoltenberg. Han uttalte at NATO gjorde alt de kunne for å spare uskyldige liv, men uheldigvis var det ikke til å unngå.

    Dette er regelrett løgn fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Det er en kjent sak at den Nord-Atlantiske terrortroikaen USA, EU og NATO, kaller sine bombeangrep for human krigføring, – på Balkan, i Afghanistan, i Irak, i Libya og andre steder. En løgn om massakrer i Kosovo-provinsen, ga USA og EU startsignalet til NATOs såkalte humanitære krig med terrorbombing av Serbia og Montenegro. I ettertid vet vi at NATO bevist bombet sivil infrastruktur, – fabrikker, skoler og sykehus. NATO gjorde liten skade på Serbias militære kapasitet, hensikt var å ødelegge landets økonomi. Det var en bevist handling fra USA, EU og NATO og dermed for Norge som aktiv deltaker i NATOs aggressive kriger om ressurser og markedsmakt.

    Jens Stoltenberg har ingen troverdighet når han beklager drapene på tusenvis av uskyldige mennesker i Montenegro og Serbia i 1999. USA og EU fortsetter bruk av NATOs terrorbombing for å nå sine politiske mål. Det er å håpe at Jens Stoltenberg og hans medskyldige en dag skal stå til ansvar for sine ugjerninger.

  2. Etter alle raidene de siste 20 årene trenger Nato alle venner de kan få. En korrupt leder i et land Nato har bombet sønder og sammen tyder på at rekrutteringspotensialet er heller skrint.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.