Krigen i Jemen – Saudi Arabia får problemer

13
Et resultat av Saudi Arabias angrep på Sana'a

Den fullstendig illegale saudiarabiske krigen mot Jemen fortsetter uten opphold, og den humanitære situasjonen begynner å likne situasjonen i Syria. At krigen er ulovlig har jeg pekt på her, her og her.

Men Saudi Arabia er vår allierte og har støtte fra USA, Israel, PLO, EU osv., så det er ingen som bryr seg.

I Counterpunch skriver Michael Horton: Why is the US Aiding and Enabling Saudi Arabia’s Genocidal War in Yemen?

The humanitarian crisis in Yemen rivals the crisis in Syria. After six months of war and the imposition of a naval blockade designed to starve the country into submission, 90% of Yemen’s population of more than 24 million are in urgent need of humanitarian aid. More than 6000 people, nearly 90% of which are civilians, are dead and most of Yemen’s already limited infrastructure is in ruins. Sana’a, the capital of Yemen and home to 3 million, is under continuous aerial bombardment by Saudi Arabia and its partners who have targeted schools, hospitals, and homes in densely populated urban areas.

The US, along with the UK, is providing intelligence and logistical support to Saudi Arabia and its partners. Both countries are also supplying Saudi Arabia with weapons. The US is equipping the Saudis with internationally banned cluster munitions which now litter large swaths of the Yemeni countryside where they will kill and maim for years to come.

Men hvorfor støtter USA en krig som har oppnådd lite annet enn å ødelegge enda et land og dessuten styrke al-Qaida og IS, spør Horton.

Horton mener at støtten til krigen dels er USAs gjenytelse for at Saudi Arabia godtok atomavtalen med Iran. Og dels mener han at krigen er svært fordelaktig for USAs våpenindustri.

Most importantly US support for Saudi Arabia’s war has ensured a steady stream of new weapons orders. US-based arms manufacturers have sold 8 billion USD worth of weapons to Saudi Arabia since it launched ‘Operation Decisive Storm’ six months ago. This is a figure that adds almost ten percent to the 90.4 billion USD worth of weapons that US arms manufacturers have sold to Saudi Arabia since President Obama was elected.

På tross av de store ødeleggelsene i Jemen, går krigen ikke så godt for Saudi Arabia. Den iranske nyhetskanalen Alalam bringer en serie meldinger om militære tilbakeslag for saudene:

Og mange flere nyheter av denne typen. Poenget er at sjøl om Saudi Arabia har kontroll i lufta, sjøl om landet bombarderer hovedstaden Sana’a med sine 3 millioner innbyggere og sin gamleby på UNESCO-lista, så er ikke Saudi Arabia totalt overlegent. Kongedømmet har bare litt flere innbyggere enn Jemen, og har sine egne indre konflikter som lett kan blusse opp nå som oljeprisen er lav og statsbudsjettet kjøres med betydelig underskudd. Houti-geriljaen i Jemen vil heller ikke kunne bli knekt fra lufta. Skal Saudi Arabia kunne lykkes med det, så må det en storstilt bakkeinvasjon til. Og det er en helt annen sak, og en krig Riyadh ikke er klar for.

Og i mellomtida dør nye tusener av mennesker, nye hundretusener drives på flukt. Og dette ikke bare godtas av våre politiske ledere. De støtter det. Som Arnulf Øverland sa: Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør!

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. «USAs gjenytelse for at Saudi Arabia godtok atomavtalen med Iran. Og dels mener han at krigen er svært fordelaktig for USAs våpenindustri.»

  Det er nok heller en frykt for å miste taket på midtøsten og ( nord) Afrika. Både i forhold til olje/gass og mineraler, militærstrategisk, – og en redsel for å miste kontrollen over dette kontinentet, som er blitt holdt nede til Kina avslørte at Afrika slett ikke måtte «hjelpes» i vestlig (rasistisk) forstand.

  • Tror heller ikke US driver med gjenytelser. Det fordrer en form for respekt og jevnbyrdighet US aldri har latt komme noe annet land til gode. De holder seg ikke med hverken venner eller allierte, kun vasaller. Så når de støtter krigen mot Jemen er det utvilsomt med egne geopolitiske ambisjoner som motiv.

   Kina er vel forøvrig i ferd med å seile opp som en god konkurrent til vestlige land når det gjelder imperialisme på det afrikanske kontinent, så der skal det nok «hjelpes» med litt av hvert også i nærmeste fremtid.

 2. «så der skal det nok «hjelpes» med litt av hvert også i nærmeste fremtid»

  På meg virker det som om Kina bygger butikk, mer med respekt enn «hjelp».
  Slik bygges også stolthet over egen kraft/arbeidskraft og resurser – for landene i Afrika. – etter hundre år som «hjelpetrengende».

  Så ser det ut til at vesten fortsetter slavehandel («») og lurer arbeidskreftene ut at nord-Afrika; Libya og Syria, til vesten og kaller det fortsatt hjelp. (!)

 3. Hva er det Jemen har som noen vil ha tak i? Olje og gass kanskje, og så følger en del metaller og mineraler med på kjøpet. Dessuten ligger landet geografisk attraktivt til. Jo, jeg kan skjønne at noen vil ta kontroll over dette landet, men det klarer man ikke med bomberegn. Så en invasjon må komme, hvis ikke er disse bombetoktene meningsløse, og disse folkene gjør ingen ting uten minst to gode grunner for «action».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.