Krigen i Jemen – Saudi Arabia får problemer

0
Et resultat av Saudi Arabias angrep på Sana'a

Den fullstendig illegale saudiarabiske krigen mot Jemen fortsetter uten opphold, og den humanitære situasjonen begynner å likne situasjonen i Syria. At krigen er ulovlig har jeg pekt på her, her og her.

Men Saudi Arabia er vår allierte og har støtte fra USA, Israel, PLO, EU osv., så det er ingen som bryr seg.

I Counterpunch skriver Michael Horton: Why is the US Aiding and Enabling Saudi Arabia’s Genocidal War in Yemen?

The humanitarian crisis in Yemen rivals the crisis in Syria. After six months of war and the imposition of a naval blockade designed to starve the country into submission, 90% of Yemen’s population of more than 24 million are in urgent need of humanitarian aid. More than 6000 people, nearly 90% of which are civilians, are dead and most of Yemen’s already limited infrastructure is in ruins. Sana’a, the capital of Yemen and home to 3 million, is under continuous aerial bombardment by Saudi Arabia and its partners who have targeted schools, hospitals, and homes in densely populated urban areas.

The US, along with the UK, is providing intelligence and logistical support to Saudi Arabia and its partners. Both countries are also supplying Saudi Arabia with weapons. The US is equipping the Saudis with internationally banned cluster munitions which now litter large swaths of the Yemeni countryside where they will kill and maim for years to come.

Men hvorfor støtter USA en krig som har oppnådd lite annet enn å ødelegge enda et land og dessuten styrke al-Qaida og IS, spør Horton.

Horton mener at støtten til krigen dels er USAs gjenytelse for at Saudi Arabia godtok atomavtalen med Iran. Og dels mener han at krigen er svært fordelaktig for USAs våpenindustri.

Most importantly US support for Saudi Arabia’s war has ensured a steady stream of new weapons orders. US-based arms manufacturers have sold 8 billion USD worth of weapons to Saudi Arabia since it launched ‘Operation Decisive Storm’ six months ago. This is a figure that adds almost ten percent to the 90.4 billion USD worth of weapons that US arms manufacturers have sold to Saudi Arabia since President Obama was elected.

På tross av de store ødeleggelsene i Jemen, går krigen ikke så godt for Saudi Arabia. Den iranske nyhetskanalen Alalam bringer en serie meldinger om militære tilbakeslag for saudene:

Og mange flere nyheter av denne typen. Poenget er at sjøl om Saudi Arabia har kontroll i lufta, sjøl om landet bombarderer hovedstaden Sana’a med sine 3 millioner innbyggere og sin gamleby på UNESCO-lista, så er ikke Saudi Arabia totalt overlegent. Kongedømmet har bare litt flere innbyggere enn Jemen, og har sine egne indre konflikter som lett kan blusse opp nå som oljeprisen er lav og statsbudsjettet kjøres med betydelig underskudd. Houti-geriljaen i Jemen vil heller ikke kunne bli knekt fra lufta. Skal Saudi Arabia kunne lykkes med det, så må det en storstilt bakkeinvasjon til. Og det er en helt annen sak, og en krig Riyadh ikke er klar for.

Og i mellomtida dør nye tusener av mennesker, nye hundretusener drives på flukt. Og dette ikke bare godtas av våre politiske ledere. De støtter det. Som Arnulf Øverland sa: Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør!

 

 

 

Forrige artikkelØkt motstand mot Angela Merkels flyktningepolitikk i Tyskland
Neste artikkelVarmt havvann en trussel mot korallrevene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).