Første fredsprisvinner som bomber en annen fredsprisvinner

0

Fredsprisvinner Barack Obama er øverskommanderende for USAs væpnede styrker. Han er derfor den øverste ansvarlige for USAs bombing av sjukehuset til Leger uten grenser i Afghanistan. Leger uten grenser fikk Nobels fredspris i 1999 for organisasjonens «banebrytende humanitære innsats på flere kontinenter». Under overrekkelsen trakk Nobel-komitèen fram at Leger Uten Grenser har «bidratt til å skape en opinion mot maktmisbruk og overgrep».

Barack Obama fikk som kjent Nobels fredspris i 2009. Thorbjørn Jagland begrunnet dette i en tale der han blant annet sa:

I dagens Washington foretrekkes dialog og forhandlinger som virkemiddel for å løse selv de vanskeligste internasjonale konflikter.

Fredsprisvinneren har en rekke ganger demonstrert hva han mener med fredskapende arbeid, med dialog og forhandlinger, blant annet i en tale han holdt 5. august 2014, der han sa:

Som øverstkommanderende har jeg ikke unnlatt å bruke makt når det er nødvendig. Jeg har beordret tusener av unde amerikanere i kamp. … Jeg har gitt ordre til militæraksjon i sju land. Det er tider da makt er nødvendig, og hvis Iran ikke lever opp til denne avtalen, så er det mulig at vi ikke har noe alternativ.

Det finnes ingen annen fredsprisvinner som er i nærheten av Obamas rekord. Krig mot sju land på fem år! Et av de landa er Afghanistan. Og det siste eksemplet på fredsprisvinnerens omtanke for freden er bombinga av sjukehuset i Kunduz. Toppsjefen i Leger uten grenser, Christopher Stokes, sier i en uttalelse:

Under the clear presumption that a war crime has been committed, MSF demands that a full and transparent investigation into the event be conducted by an independent international body.

Afghanske myndigheter har hevdet at sjukehuset ble brukt av Taliban. Til dette svarer Stokes:

These statements imply that Afghan and US forces working together decided to raze to the ground a fully functioning hospital with more than 180 staff and patients inside because they claim that members of the Taliban were present,» …

This amounts to an admission of a war crime. This utterly contradicts the initial attempts of the US government to minimise the attack as ‘collateral damage’.

Hadde det vært noe som helst anstendighet igjen i Nobelkomiteen, hadde man naturligvis krevd at Barack Obama umiddelbart leverte tilbake prisen, siden han bringer den i vanære hver eneste dag.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEn utmaning till högern och socialdemokratin
Neste artikkelSamtale om Henning Mankell på Dagsnytt 18
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).