FN fordømmer USA-angrep på sjukehus

0

Ledende talspersoner for FNs generalsekretær Ban Ki moon tar kraftig avstand fra USAs flyangrep på sjukehuset i Kunduz i Afghanistan. I uttalelsen sies det at «det finnes ingen unnskyldninger» for dette «tragiske angrepet».

Fra Geneve sier FNs høykommisær for menneskerettigheter Zeid Ra’ad Al Hussein at «hendelsen er ytterst tragisk, ikke til å unnskylde og den kan være kriminell.»

Sjukehuset i Kunduz drives av Leger uten grenser, og det ble bombet i en time av amerkanske fly. Angrepet var så intenst at «folk brant i sengene sinde». 19 mennesker, både pasienter og ansatte, ble drept i angrepet. ABC Nyheter skriver:

– Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett, sier Meinie Nicolai, styreleder i MSF, i en uttalelse.

Hun sier at alle indikasjoner tyder på at bombingen ble utført av internasjonale koalisjonsstyrker. MSF krever en åpen og fullstendig forklaring fra koalisjonen når det gjelder bombeaktivitetene over Kunduz lørdag morgen. Leger Uten Grenser ber også om en uavhengig gransking av angrepet for å sikre mest mulig åpenhet.

– Vi krever total åpenhet fra koalisjonsstyrkene. Vi kan ikke akseptere at dette forferdelige tapet av menneskeliv blir avvist som “utilsiktet skade», fortsetter Nicolai.

På sine nettsider skriver Leger uten grenser:

The bombs hit and then we heard the plane circle round,” said Heman Nagarathnam, MSF Head of Programmes in northern Afghanistan. “There was a pause, and then more bombs hit. This happened again and again. When I made it out from the office, the main hospital building was engulfed in flames. Those people that could had moved quickly to the building’s two bunkers to seek safety. But patients who were unable to escape burned to death as they lay in their beds.

Talspersoner for USAs militære styrker sier at de ville bombe Taliban-styrker «i nærheten», mens Det hvite hus sier at man forventer en full granskning av fakta og omstendigheter.

Men ut fra rapportene er det nokså opplagt at det ikke dreier seg om et feiltreff. Flygerne gikk inn for å bombe sjukehuset. Det som gjenstår er å finne ut hvorfor de gjorde det – og å stille de ansvarlige til ansvar.

 

Forrige artikkel– Volkswagen-skandalen er en trussel mot Deutschland AG
Neste artikkelAggressive NATO: Militærøvelse med 36.000 soldater fra 30 land
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).