Aggressive NATO: Militærøvelse med 36.000 soldater fra 30 land

11

3. oktober 2015 innledet NATO sin øvelse Trident Juncture 2015. Det er den største militærøvelsen alliansen har gjennomført siden den kalde krigen. På den britiske regjeringas nettsider heter det:

Exercise Trident Juncture will bring together armed forces from across the world to test the NATO Response Force (NRF) and other allied forces, and will involve all three of our services – the Royal Navy, Army and Royal Air Force.

More than 30 nations will take part in the five-week exercise, which begins on 4 October and takes place in Italy, Portugal and Spain.

The UK and other participating NATO allies will commit 230 military units, 140 aircraft and more than 60 ships to the exercise, drawing in a total of around 36,000 international troops.

I tillegg til NATO-landa deltar følgende land: Australia, Østerrike, Bosnia og Herzegovina, Finland, Makedonia, Sverige og Ukraina.

Det er spesielt interessant at nøytrale land nå integreres i NATO. På tross av en massiv kampanje for NATO-tilknyting i Sverige er det fortsatt et flertall av svenskene som er imot NATO-medlemskap.

I Finland er det fortsatt 59% som er imot NATO-medlemskap, men Finlands statsminister Jyrki Katainen synes ikke det er noe tungtveiende argument, for som han sa: «Det kan ikke forventes at befolkninga er i stand til å ta stilling til et så stort spørsmål, siden mange folk ikke en gang har sjansen til å sette seg inn i spørsmålet slik som politikerne kan.»

Ideen om å begrense demokratiet til små spørsmål er ikke ukjent blant Vestens politikere, men det er ikke alle som sier det rett ut slik Katainen gjorde.

Det er også verdt å notere seg at Ukraina, som ikke er medlem av NATO, og der militærapparatet som kjent er sterkt infisert av fascistiske krefter, nå opptrer som om landet var NATO-medlem.

Russland reagerer kraftig på NATO-øvelsen og oppfatter den som «fiendtlig og destabiliserende».

At dette er en praktisk øvelse på virkelig krig kan det neppe være tvil om. Forumet European Leadership Network (ELN) publiserte 12.08.2015 en rapport med tittelen Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely?

Hvem er ELN? Det er en europeisk tenketank som konsentrerer seg om utenrikspolitikk, forsvars- og sikkerhetsspørsmål. Den er basert i London, og ledes av den tidligere britiske forsvarsministeren Des Browne. De har et nettverk av tidligere stats- og forsvarsministre over hele Europa. Blant de norske medlemmene i nettverket finner vi Kjell Magne Bondevik, Gro Harlem Brundtlan og Kåre Willoch.

ELN har studert NATOs og Russlands militærøvelser gjennom det siste året, spesielt en russisk øvelse som omfattet 80.000 soldater i mars 2015 og NATOs Allied Shield-øvelse i juni 2015. Og deres konklusjon er:

Both exercises show that each side is training with the other side’s capabilities and most likely war plans in mind. Whilst spokespeople may maintain that these operations are targeted against hypothetical opponents, the nature and scale of them indicate otherwise: Russia is preparing for a conflict with NATO, and NATO is preparing for a possible confrontation with Russia. 
We do not suggest that the leadership of either side has made a decision to go to war or that a military conflict between the two is inevitable, but that the changed profile of exercises is a fact and it does play a role in sustaining the current climate of tensions in Europe. These tensions are further aggravated and elevated into a sense of unpredictability when the exercises are not pre-notified or publicly announced beforehand, as is apparently the case with a number of Russian exercises.
Det er ingen grunn til å lure seg sjøl. Det våre ledere holder på med er å føre en virkelig krig mot Russland. Norge deltar i dette krigsspillet, men det har vist seg praktisk talt umulig å få de store mediene eller de pollitiske partiene til å engasjere seg i kampen mot en eventuell krig.
Og hvor er anti-krigs-opinionen i Norge?

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Og jeg ser at mitt kjære Australia også stiller seg djervt i skuddlinjen i Europa.Det blir som i Melodi Grand Prix, hvor landet presset seg inn hvor det strengt tatt ikke hører hjemme 🙂

  Når det gjelder integrering av Nato-styrkene, så blir det luftet nye planer om felles kommando av kanadiske og amerikanske styrker, det ser ut til å ligge i luften nå for tiden. På lignende måte som i snikinnmeldelse av «nøytrale» land.

 2. Dette innlegget var på fb så vidt det var før det ble borte og umulig å finne igjen.
  Hva er motivene for en slik storskala militærøvelse og hvem (mektige menn/kvinner) trekker i trådene? Er russerne (og kineserne) i ferd med å erobre Midtøsten?

 3. Å bidra til fred i Syria, er vel det beste antikrigs-arbeidet no.(Om katten er kvit eller svart, er ikkje så viktig, berre han fangar mus.»( Er ikkje dette eit Mao sitat?), men no er det eg som skriv det.

  • Vel. Greit å stanse krigsforberedelser i EUropa også. Sånne «mindre kriger» om «enkelte» landområder i Europa har jo skåret seg og sklidd ut før – et par ganger bare seneste 100 år.

   Og om den katten: Kjekt å holde litt rede på hva den gjør etter at den har fanget mus også. For katter er rå. Og det er ikke bare mus de tar. Alt spiselig er i faresonen når de får uhemmet tilgang. – Her minner katter en del om USA-NATO.

 4. «Russland reagerer kraftig på NATO-øvelsen og oppfatter den som «fiendtlig og destabiliserende».»

  Men/og vi har nok kun sett starten på demoniseringen av Russland i media.
  Vi husker jo «spebarn ble kastet ut av kuvøsene». Vi får nok ikke noen mindre «sjokkerende nyhet» i tiden som kommer.
  Antagelig godt regissert med en periode der rentene «stiger» ( Les :satt opp) og «arbeidsløshet», så folk blir paralyserte/frustrerte og godtar nok en verdenskrig styrt av «de gode».

 5. USA/NATO/Vesten driver storskala militærøvelse for å markere sitt territorium – og inkluderer Ukraina. Putin frigjør Syria for USA/CIA/NATO’s leiesoldater, inkl ISIS med bakkestyrker og bombing av deres posisjoner og våpenlagre. Neste trekk? Iran går inn i Yemen?

  • Nei, til det bruker USA /Israel Saudi-Arabia.
   Men hvis dette ikke lykkes, – for å opprette et militært brohode der, vil vi nok se USA/Israel lager grunner for å bombe Iran.

 6. Den ensidige naive applauderingen av Putins Syriaintervensjon på Assads bestilling er enda et godt eksempel på hvor tilsynelatende enkelt det er å endre folkeopinionen. Tror hverken på Obama eller Putin mht Syriakrigen. Det står for meg som et valg mellom mange varierende onder.

  • Og hva synes du om dette i dag? Media rapporterer om flytninger som rømmer aleppo. Dette er USas og Tyrkias IS-arme som flykter og som vi skal hjelpe. Russerne har gjort det rette for å få slutt på krigen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.