Aggressive NATO: Militærøvelse med 36.000 soldater fra 30 land

0

3. oktober 2015 innledet NATO sin øvelse Trident Juncture 2015. Det er den største militærøvelsen alliansen har gjennomført siden den kalde krigen. På den britiske regjeringas nettsider heter det:

Exercise Trident Juncture will bring together armed forces from across the world to test the NATO Response Force (NRF) and other allied forces, and will involve all three of our services – the Royal Navy, Army and Royal Air Force.

More than 30 nations will take part in the five-week exercise, which begins on 4 October and takes place in Italy, Portugal and Spain.

The UK and other participating NATO allies will commit 230 military units, 140 aircraft and more than 60 ships to the exercise, drawing in a total of around 36,000 international troops.

I tillegg til NATO-landa deltar følgende land: Australia, Østerrike, Bosnia og Herzegovina, Finland, Makedonia, Sverige og Ukraina.

Det er spesielt interessant at nøytrale land nå integreres i NATO. På tross av en massiv kampanje for NATO-tilknyting i Sverige er det fortsatt et flertall av svenskene som er imot NATO-medlemskap.

I Finland er det fortsatt 59% som er imot NATO-medlemskap, men Finlands statsminister Jyrki Katainen synes ikke det er noe tungtveiende argument, for som han sa: «Det kan ikke forventes at befolkninga er i stand til å ta stilling til et så stort spørsmål, siden mange folk ikke en gang har sjansen til å sette seg inn i spørsmålet slik som politikerne kan.»

Ideen om å begrense demokratiet til små spørsmål er ikke ukjent blant Vestens politikere, men det er ikke alle som sier det rett ut slik Katainen gjorde.

Det er også verdt å notere seg at Ukraina, som ikke er medlem av NATO, og der militærapparatet som kjent er sterkt infisert av fascistiske krefter, nå opptrer som om landet var NATO-medlem.

Russland reagerer kraftig på NATO-øvelsen og oppfatter den som «fiendtlig og destabiliserende».

At dette er en praktisk øvelse på virkelig krig kan det neppe være tvil om. Forumet European Leadership Network (ELN) publiserte 12.08.2015 en rapport med tittelen Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely?

Hvem er ELN? Det er en europeisk tenketank som konsentrerer seg om utenrikspolitikk, forsvars- og sikkerhetsspørsmål. Den er basert i London, og ledes av den tidligere britiske forsvarsministeren Des Browne. De har et nettverk av tidligere stats- og forsvarsministre over hele Europa. Blant de norske medlemmene i nettverket finner vi Kjell Magne Bondevik, Gro Harlem Brundtlan og Kåre Willoch.

ELN har studert NATOs og Russlands militærøvelser gjennom det siste året, spesielt en russisk øvelse som omfattet 80.000 soldater i mars 2015 og NATOs Allied Shield-øvelse i juni 2015. Og deres konklusjon er:

Both exercises show that each side is training with the other side’s capabilities and most likely war plans in mind. Whilst spokespeople may maintain that these operations are targeted against hypothetical opponents, the nature and scale of them indicate otherwise: Russia is preparing for a conflict with NATO, and NATO is preparing for a possible confrontation with Russia. 
We do not suggest that the leadership of either side has made a decision to go to war or that a military conflict between the two is inevitable, but that the changed profile of exercises is a fact and it does play a role in sustaining the current climate of tensions in Europe. These tensions are further aggravated and elevated into a sense of unpredictability when the exercises are not pre-notified or publicly announced beforehand, as is apparently the case with a number of Russian exercises.
Det er ingen grunn til å lure seg sjøl. Det våre ledere holder på med er å føre en virkelig krig mot Russland. Norge deltar i dette krigsspillet, men det har vist seg praktisk talt umulig å få de store mediene eller de pollitiske partiene til å engasjere seg i kampen mot en eventuell krig.
Og hvor er anti-krigs-opinionen i Norge?

 

 

Forrige artikkelFN fordømmer USA-angrep på sjukehus
Neste artikkelDe søkkrike blir enda rikere
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).