EUs utenriksminister: – Flyktningekrisa kan føre til at unionen går i oppløsning

0

Italienske Federica Mogherini, tidligere utenriksminister i Italia og siden 2014 de facto utenriksminister i EU, sier i et intervju med Il 24 Sole at hun frykter at EU kan bryte sammen på grunn av flyktningekrisa.

Krisa forverrer seg gjennom en kjedereaksjon av den folkelige opinionen og de nasjonale regjeringene – hvis vi ikke finner de riktige instrumentene. Gjør vi ikke det, står unionen i fare for å gå i oppløsning.

La Mogherini ser ytterligere sentralisering i EU som den eneste farbare veien for å takle flyktningekrisa, men de siste begivenhetene viser hvor enkelt det er. I september 2015 vedtok EU en plan om å omfordele 160.000 flyktninger (av i alt mer enn 800.000) til medlemslanda etter et kvotesystem. En måned seinere har man knapt klart å fordele 900 av dem. Mange medlemsland motsetter seg kvoter og flyktningene vil ikke dra dit hvor de blir kvotert. Unionen er dermed handlingslammet.

Og i mellomtida fortsetter kaoset i EU. Østerrike vil stenge grensa til Slovenia med et gjerde. Men Angela Merkel står på sitt. Hun har parkert sin innenriksminister, Thomas de Maizère og sier at hun fortsatt ikke vil begrense innvandringa. Dette kan komme til å utløs opprør i hennes eget parti. Ei gruppa av innflytelsesrike CDU-parlamentarikere forlanger en kursendring. De vil ha begrensing av familiegjenforeninga, opprettelse av «transittsoner» i grenseområdene for å kunne avvise migrantene. Og de vil ha raskere tilbakesending.

Og mens det politiske systemet i EU har gått i stå på grunn av flyktningekrisa, advarer myndighetene i den tyske grensebyen Passau om at kulda og den kommende vinteren gjør at det første dødsfallet på grunn av kulde kan komme når som helst. «Det er bare et spørsmål om tid før den første babyen her fryser i hjel,» sier Lothar Venus i Passau til Tegesspiegel.

I Polen seiret det populistiske Lov- og rettferdighetspartiet i parlamentsvalget, og den nye polske regjeringa blir markant EU-skeptisk og vil garantert ikke samarbeide om å løse Merkels problemer. Valgvinner Jarosław Kaczyński sa i valgkampen at flyktningene kunne spre parasitter og spittsomme sjukdommer til Polen.

Så når Federica Mogherini frykter et kommende sammenbrudd i EU, så er det vel et spørsmål om hun ikke beskriver en prosess som allerede er i gang.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVästländers agerande orsak till flyktingkrisen
Neste artikkelHva med en realitetsorientering av flyktningepolitikken?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).