USA utplasserer nye atomvåpen i Tyskland

0

I forhandlingene i en koalisjonsregjering i Tyskland i 2009 krevde nåværende utenriksminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) at USAs atomvåpen skulle trekkes tilbake fra tysk jord. Forbundskansler Angela Merkel viste ingen begeistring for dette kravet, men det ble likevel en del av koalisjonsregjeringas politiske plattform.

Nå bryter Tyskland med dette og godtar at USA utplasserer nye atomvåpen i landet. Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Nå må altså tyske skattebetalere bla opp for å bidra til å øke krigsfaren i Europa. Maria Sacharowa, som er talsperson for Russlands UD, sier at Moskva ser på dette som et brudd på paragraf 1 i Ikke-spredningsavtalen.

Det skal dreie seg om en type taktiske atomvåpen (B61-12) som kan tilpasses til konvensjonelle våpensystemer og som visker ut skillet mellom taktiske og strategiske våpen. Dette skaper en mer glidende overgang til bruk av kjernefysiske våpen og kan på den måten bidra til å senke terskelen for bruk av slike våpen.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEn mannlig arbeider i USA tjener mindre nå enn i 1973
Neste artikkelEuropa har mistet oversikten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).