Sigmar Gabriel: – Europa kan gå til hundene

5

Lederen for Det sosialdemokratiske partiet (SPD) i Tyskland, Sigmar Gabriel, advarer om at flyktningekrisa kan komme til å splitte EU. Han sa dette i et TV-intervju på ZDF:

Enten kommer europeerne til fornuft, eller så går Europa til hundene.

Dette var en kommentar til at mange europeiske land ikke vil være med på å dele byrdene av flyktningekrisa. «Vi her i Tyskland mottar 120.000 flyktninger i måneden,» sa Gabriel. Han krevde derfor at de andre EU-landa må ta sin del.

Men de øst-europeiske EU-landa ønsker ikke å ta imot noen flyktninger, og flyktningene ønsker heller ikke å dra dit. De ønsker seg til Tyskland, Storbritannia og Skandinavia. EU-solidariteten er borte. Hvert land lager nå sine egne regler, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Tidligere har land som Østrerrike og Ungarn latt være å registrere flyktningene. Nå gjelder det også Danmark og Sverige. Forutsetningene for Schengen- og Dublinavtalene er dermed slått i stykker.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har lagt fram en slags plan om å fordele 160.000 flyktninger til de ulike EU-landa etter et kvotesystem.

Jeg velger å kalle den «en slags plan» fordi tallet på flyktninger som har kommet hittil i 2015 er 500.000, og bare Tyskland venter kanskje så mye som 800.000. Dermed svarer ikke «planen» på de reelle problemene. Juncker truer med sanksjoner mot de landa som ikke vil akseptere planen hans. Men har han ryggdekning for det? Og siden Europa etter Schengen-avtalen har åpne grenser, kan jo bare flyktningene forlate det landet de er «fordelt til», slik de nå faktisk gjør.

I tillegg til de østeuropeiske medlemsstatene har Storbritannia, Danmark og Irland gjort det klart et de ikke vil være med på Juncker-planen. Frankrike har sagt ja. Men Frankrike har allerede mottatt 24.000 flyktninger, som er akkurat det landet vil få ansvar for etter planen. Og dermed betyr ikke dette ja noe annet enn at resten av problemet får andre ta seg av.

En viss erkjennelse var det riktignok i Junckers tale. Han innrømte at så leneg det pågår krig i Syria og terror i Libya, så vil det ikke være noen løsning på flyktningekrisa. Men EU-landa er i høyeste grad medskyldige i disse krigene, og ingen regjeringssjefer går for alvor inn for å stanse sjølve årsaken til flyktnigekatastrofen, nemlig disse krigene og politikken med voldelig regimeendring.

I Tyskland er derimot partiet Die Linke krystallklare på dette. Partiet er det eneste i Tyskland som peker på at krigene i Syria og Irak er årsaken til masseflukten. I et posisjonsdokument til Forbundsdagen har Sarah Wagenknecht og Dietmar Bartsch slått fast at

Vestlige stater under ledelse av USA har destabilisert hele regioner og hjulpet fram opprettelsen av terrororganisasjoner som de har væpnet og finansiert.

Derfor krever partiet at denne krigs- og undertrykkelsespolitikken tar slutt, at Vesten sørger for å stoppe krigene og at man hjelper disse landa til å komme seg på fote økonomisk. Samtidig må man sørge for en human og anstendig asyl- og innvandringspolitikk.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten knytter også en direkte forbindelse mellom krigene og flyktningekrisa: «Flyktningestrømmen er et budskap til Europa: Når krigene kommer til oss, kommer vi til dere!»

Men det er ikke noe som likner lederskap for fred i fredsprisvinner EU. Man fortsetter å støtte USAs kriger, man driver millioner på flukt, og man er ute av stand til å takle den flyktningekrisa man sjøl har skapt. Så kanskje Sigmar Gabriel får rett, siden Europa neppe kommer til fornuft, så kanskje Europa går til hundene?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Slik er situasjonen med de relativt få flyktningene som er kommet hittil, men hvordan er det blitt om noen år, når millioner flere har kommet? Nå som Russland deltar på riktig side i Syria-krigen, kommer naturligvis Vesten, Israel, Tyrkia og de fleste araberlandene til å øke sin støtte til IS og andre terrorister. Millioner blir drevet på flukt fra Syria, Libya og andre land — og etablissementet i Vesten ønsker dem velkommen og oppfordrer flere til å flykte, mens det samme etablissementet (også «venstresiden») fortsetter sin støtte til IS og sin bombing av Assad og alle andre gode krefter som jobber for fred.

    • Kansje Putin har beregnet dette. Jeg anser ham som en bra strateg. Norge, derimot, burde jo ikke støtte en krig som hvis vi vinner, vil gjøre at vi taper på gassmarkedet . Jeg tror ikke dette har snertet hjernebarken til Brende en gang.

      • Helt sikkert ikke, men vi kunne jo ikke hatt en utenriksminister som var så dønn kynisk, nasjonalistisk og lite samarbeidsvillig (mannen leder jo en diplomatisk institusjon, for pokker) at han avslo en god krig bare fordi den tilfeldigvis kan vise seg ikke å lønne seg, heller. Makan.

  2. Tror du noen er blitt smittet med jødelus fordi det er samme bygning? Jøder i Europa har de siste årene blitt stadig mer bekymret for antisemittiske strømninger og veksten i ekstreme orrganisasjoner og partier i noen land. At de ønsker en felles stemme og en mest mulig solid plattform er bare naturlig. I beste fall kan de kanskje også kunne påvirke den israelske regjeringen i dens ekstreme politikk, en politikk som ikke er til jøders fordel hverken i Israel eller internasjonalt.

  3. Vi må trolig re-definere hele asyl og flyktninge-politikken. Strategien er basert på forutsetninger som ikke lengre er tilstede. Uansett hva som lå til grunn for Dublin avtalen så må alle innse at dagens situasjon er totalt uholdbar og ingen av de europeiske landene skal kunne «tvinges» til å ta imot et større antall flyktninger enn hva de er i stand til å kunne ivareta. Da snakker vi både rent økonomisk og sosialt men også med tanke på langtids effekten av denne store innvandringen. Vi må rett og slett tenke helt nytt. Når strømmen av flyktninger er så stor må vi være bedre på å angripe selve årsaken. Vi må trolig investere mer i de land som er geografiske naboer til krigsområdene slik at de som ønsker det kan flytte raskere tilbake, men vi må også bidra til at folk har jobb, inntekt og normale levekår der de faktisk er født og oppvokst, da er det langt færre som ønsker å flykte.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.