Russland vil hjelpe Syria med å nedkjempe IS, USA i villrede

12

Det er nå helt klart at Russland går aktivt inn med militær og humanitær støtte til den syriske regjeringa under Bashar al-Assad for å hjelpe den med å knuse Den islamske steten. Russiske eksperter skal i følge nyhetsmeldinger være i gang med å styrke den russiske marinebasen i den syriske byen Tartus, samt å bygge nye militæranlegg i Lattakia. Den russiske avisa Kommersant gjengir anonyme militære kilder som hevder at det skal være 1700 russiske soldater i Tartus. USA hevder at Russland nå har 28 kampfly i Syria. Russland har verken benektet eller bekreftet dette. (Den pro-russiske bloggeren The Saker skriver også at Russland bygger ut en militærbase i Syria.)

Utstyrt med bedre russiske våpen kan den syriske hæren allerede notere seg for framganger i kampen mot jihadistene, hevder den iranske nettavisa Alalam. Og her.

Vladimir Putin har forsikret Israels statsminister Benjamin Netanyahu om at verken de russiske styrkene eller den syriske armeen vil være noen trussel mot Israel. Og Netanyahu har kvittert med å si at Israel vil ta sikte på å unngå konflikter med Russland i regionen.

Den Dubai-baserte nettavisa al-Arabiyah skriver:

The US strategy in Syria is now a complete failure.

Russia has now confirmed that it is intervening in the Syrian war on the side of the Assad government. And the response of the U.S. betrays its impotent incredulity.

All the U.S. Secretary of State John Kerry could do is to repeat that he believes Assad must go, but that the West is now open on the timing of his departure. Not an explicit capitulation, but since the U.S. and the West have been left with virtually no influence over the developments on the ground in Syria, it is for all practical intents and purposes a complete defeat.

Russland, som har presidentskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden, vil innkalle til et ministermøte i rådet for å diskutere kampen mot den internasjonale terrorismen. al-Arabiyah skriver:

President Putin has effectively declared to the world that Russia intends to fight a war directly against ISIS and similar groups in Syria, while keeping the Syrian regime as a key ally in this war. Russia wants the United States to be a military partner – including of the Syrian regime – in this bid.

Etter å bidratt vesentlig til framveksten av IS og al-Qaida-allierte terroristgrupper i Syria har USA liksom ført en krig mot IS i over et år, uten at jihadistene er blitt synlig svekket. Hensikten har åpenbart vært at jihadistene skulle tvinge Assad i kne, og så kunne USA komme inn i sluttfasen og «rydde opp» og sette inn det marionettregimet de måtte ønske. Russlands solide støtte til Syria har avslørt dette spillet og tvunget USA til å endre strategi. Men Barack Obama later til å være fullstendig i villrede om hva en slik ny strategi skulle innebære.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. The Moscow times er den som prøver hele tiden å skape uro blant folket og er kjent til å spre vestlig propaganda.
  Det er ingen offisielle uttalelser at russiske soldater skal sloss på bakken i Syria. Det er ingen avkreftelser heller fordi det ikke er mulig å avkrefte alle fantasifulle nyhetene…
  Hvis 1700 soldater er allerede der så kan det være for å bygge basen (det er egne tropper for dette i Russland) og lære syriske tropper til å bruke russisk våpen. Inntil videre alt annet er hysteri uten bevis.

  • Jeg er klar over agendaen til Moscow Times. Det er jo mulig at Kommersant har samme agenda, det vet du sikert bedre enn jeg. Jeg valgte likevel å vise til disse meldingene, fordi det nå er åpenbart at Russland nå bygger opp en militær styrke i Syria som er i stand til å gi Syrias regjering en sårt tiltrengt støtte. Det er mye desinformasjon rundt dette, og det kan være feil i noen av disse meldingene, men hovedbildet tror jeg er klart. Russland har foretatt praktiske militære trekk som setter USA, om ikke i sjakk matt, så i hvert fall i en svært trengt situasjon. Slik jeg ser dette, er dette fordelaktig for Syria og for kampen for verdensfreden i øyeblikket.

 2. USA og Nato kan ikkje ope støtte president Assad sine fiendar i Syria, al-Qauda og ISIS, til det vil dei få for store problem med opinionen på heimebane i sine land. Eg tenkjer no at det er ikkje berre Istael sitt behov for sikkerheit denne krigen dreier seg om. Etter Tryggjingsrådet sin avtale med Iran,har Israel og verda fått stadfesta at Iran ikkje er farleg, og Israel treng ikkkje så mykje støtte frå USA lenger.
  No er det nok ein bevisst agenda å skape flyktninge straumen mot Europa, slik at kapitalen i Tyskland,- og Norge t.d. skal få dekt sitt behov for billeg arbeidskraft. Flyktningestraumen vil presse lønnaningane til arbeidarklassaen ned, også i Norge. Men det er vel ein eit håp no at Russland gir militær hjelp til regjeringa i Syria for å nedkjempe IS og stabilisere forholda.

 3. Det er flere elementer i dette enn det som ikke kommer frem av artikkelen og vi blir misledet slik tingene blir presentert i media. Det viktigste her er at Russland er i front for å skape en allianse av villige land som vil bekjempe IS (i motsetning til USAs allianse av motvillige aktører).

  Dette nye initiativet ledet av Russland kommer i kjølvannet av atomavtalen med Iran. Den har ikke kunnet kommet før, da det kunne ha spolert en atomavtalen.

  Fokuset i vesten og vestlige media er på at Russland bygger opp en militærbase i Syria og planlegger en Syrisk intervensjon. Militær intervensjon ses på som noe ondt, mens diplomati ses på som noe godt. Derfor er fokuset i vesten på militærbasen i Tartus og Latakia, fordi vestlig media og politikere ikke kan fri seg fra sin egen konstruksjon om Russland som noe ondt. Russlands intensjon i Syria er onde er budskapet som skal formidles.

  Vi kan også forvente at Kina vil delta militært sammen med Russland i Syria. Til tross for atomavtale med Iran, så tror jeg det er lurt om Iran ligger lavt med aktiv militær deltagelse i Syria og overlate det til Kina og andre SCO-land. Stilt overfor dette, må USA endre sin policy og strategi i Syria.

  • I et langsiktig perspektiv tror jeg ikke at det bare handler om rørledninger (pipelineistan) men også om økt innflytelse for SCO – Shanghai Coorporation Organisation i regionen. Av land i regionen har Iran observatørstatus i SCO og Tyrkia er dialogpartner. Syria har søkt om observatørstatus, mens Egypt har søkt om å være dialogpartner. En del regner med at Iran vil søke om medlemskap.

 4. I dag trykket Klassekampen en stor kronikk av professor ved Det amerikanske universitetet i Paris, Ziad Majed.
  Han leverer en «analyse» av krigen i Syria som ikke nevner USA’s og vestens rolle med et ord.
  Han underbygger heller ikke sine påstander.
  Det sier litt om avisens prioriteringer.

  • En EU-rapport skriver om ham: «Ziad Majed
   is a Lebanese scholar. He has worked with the Arab
   Network for the Study of Democracy and is currently teaching at the
   American University of Paris. He offers concrete suggestions for the
   European Union in providing support for democratic transitions in the Arab
   world.

 5. Ny strategi? Strategien til USA og Israel har hele tiden vært å støtte IS og andre terrorister, og støtten blir bare intensivert av Russlands inntreden i regionen. IS er å betrakte som et underbruk av CIA/Pentagon.

 6. Har USA fått et kjempeproblem med sin dobbeltmoral. Angriper noen IS og Nusrafronten? Dette faller godt innenfor tiligere artikler og antagelser i kommentarfelt på denne bloggen.
  «På nrk`s propagandatxt kan vi lese folgende: De amerikansktrente opprørstyrkene i Syria har overgitt biler og ammunisjon til Nusrafronten, opplyser det amerikanske militæret. De skal ha gitt fra seg pickup biler og ammo i bytte mot trygg passasje gjennom et område som kontroilleres av Nusrafronten.»

  Er det slik at man fossror for øyeblikket da men er redd for at russerne skal oppdage hvor mye amerikansk utstyr disse gruppene har, eller er det en annen forklaring?

  Det at russerne kom inn her ser jeg på som en taktisk genistrek av Putin.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.