Russland vil hjelpe Syria med å nedkjempe IS, USA i villrede

0

Det er nå helt klart at Russland går aktivt inn med militær og humanitær støtte til den syriske regjeringa under Bashar al-Assad for å hjelpe den med å knuse Den islamske steten. Russiske eksperter skal i følge nyhetsmeldinger være i gang med å styrke den russiske marinebasen i den syriske byen Tartus, samt å bygge nye militæranlegg i Lattakia. Den russiske avisa Kommersant gjengir anonyme militære kilder som hevder at det skal være 1700 russiske soldater i Tartus. USA hevder at Russland nå har 28 kampfly i Syria. Russland har verken benektet eller bekreftet dette. (Den pro-russiske bloggeren The Saker skriver også at Russland bygger ut en militærbase i Syria.)

Utstyrt med bedre russiske våpen kan den syriske hæren allerede notere seg for framganger i kampen mot jihadistene, hevder den iranske nettavisa Alalam. Og her.

Vladimir Putin har forsikret Israels statsminister Benjamin Netanyahu om at verken de russiske styrkene eller den syriske armeen vil være noen trussel mot Israel. Og Netanyahu har kvittert med å si at Israel vil ta sikte på å unngå konflikter med Russland i regionen.

Den Dubai-baserte nettavisa al-Arabiyah skriver:

The US strategy in Syria is now a complete failure.

Russia has now confirmed that it is intervening in the Syrian war on the side of the Assad government. And the response of the U.S. betrays its impotent incredulity.

All the U.S. Secretary of State John Kerry could do is to repeat that he believes Assad must go, but that the West is now open on the timing of his departure. Not an explicit capitulation, but since the U.S. and the West have been left with virtually no influence over the developments on the ground in Syria, it is for all practical intents and purposes a complete defeat.

Russland, som har presidentskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden, vil innkalle til et ministermøte i rådet for å diskutere kampen mot den internasjonale terrorismen. al-Arabiyah skriver:

President Putin has effectively declared to the world that Russia intends to fight a war directly against ISIS and similar groups in Syria, while keeping the Syrian regime as a key ally in this war. Russia wants the United States to be a military partner – including of the Syrian regime – in this bid.

Etter å bidratt vesentlig til framveksten av IS og al-Qaida-allierte terroristgrupper i Syria har USA liksom ført en krig mot IS i over et år, uten at jihadistene er blitt synlig svekket. Hensikten har åpenbart vært at jihadistene skulle tvinge Assad i kne, og så kunne USA komme inn i sluttfasen og «rydde opp» og sette inn det marionettregimet de måtte ønske. Russlands solide støtte til Syria har avslørt dette spillet og tvunget USA til å endre strategi. Men Barack Obama later til å være fullstendig i villrede om hva en slik ny strategi skulle innebære.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBritisk general: – Hæren vil gjøre mytteri hvis Corbyn blir valgt
Neste artikkelEn mannlig arbeider i USA tjener mindre nå enn i 1973
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).