Farlig dumhet: Vesten boikotter seiersparaden i Kina

0

De fleste vestlige regjeringssjefene boikottet Seiersdagen i Moskva 9. mai 2015. Dette var en hån mot de falne og mot det landet som tok de største tapene i krigen for å knuse nazismen, nemlig Sovjetunionen. Mer enn 20 millioner mennesker døde i Sovjetunionen på grunn av krigen mot nazismen. USA, som organiserte boikotten mot seiersparaden, hadde et tap på rundt 400.000 mennesker og slapp krig på eget territorium.

Nå gjentar vestlige ledere denne dumheten overfor Kina, som var det landet som hadde nest største tap under annen verdenskrig da det kjempet mot den japanske imperialismen. Paraden 3. september 2015 markerer Kinas seier i en krig som varte fra Japans invasjon i Mandsjuria 18. september 1931 til Japans nederlag 9. september 1945.

Boikotten mot paraden i Moskva ble begrunnet med Russlands anneksjon av Krim. Hva som er påskuddet for boikotten mot paraden i Kina, er ikke så klart. Men uansett demonstrerer den en historieløshet og en dumhet som er svært farlig i en ustabil verden.

Når Vesten håner ofrene for krigen mot nazismen samtidig som NATO og USA støtter dem som hyller nazistenes allierte i Ukraina og støtter opp om den nye japanske militarismen, så sender det signaler til Russland og Kina som ikke er til å misforstå.

Den eneste vestlige lederen som har ryggrad til å bryte boikotten og stille opp under seiersparaden i Kina er Tsjekkias president Miloš Zeman. Han hadde ønsket å delta også i Moskva, men det ble blokkert gjennom et aggressivt diplomatisk press fra USA.

Den vestlige boikotten er ikke bare en hån mot de falne, men den er også svært dum for Vestens egne interesser. Den vil styrke alliansen mellom Kina og Russland og vil overbevise Kina om at landet bør ruste seg til å slå tilbake mot en ny krig. Som Pepe Escobar skriver: «Chinese planners have already read the geopolitical tea leaves for what they are; NATO plus vassal Japan v Russia/China.»

 

https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUnder 1% av ukrainerne støtter Jatsenjuks regjering, men Brende gir millioner
Neste artikkelFN: Humanitær katastrofe i Gaza, kan bli ubeboelig innen 2020
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).