Regjeringa i Makedonia har erklært unntakstilstand på grunn av flyktningekrisa, melder Der Spiegel. Det kommer nå så mange flyktninger over grensa fra Hellas at innenriksministeriet i Skopje sier at de ikke takler det mer. Det åpnes nå for å sette inn militære styrker for å kontrollere grensa.
Hjelpeorganisasjonene antar at det kommer omtrent 2000 mennesker illegalt hver dag over grensa til Makedonia fra Hellas, og Skopje har krevd hjelp fra EU til å takle problemene. Innenriksminister Mitko Cavkov sier at hans land ikke har kapasitet til å ta seg av alle flyktningene.
Makedonia lider fortsatt av følgene av Jugoslavias sammenbrudd, da mange jobber gikk tapt. Fortsatt er over 30% arbeidsløse, og i nordøst-regionen hele 62,8%. 30% av befolkninga lever under fattigdomsgrensa og 50% av familier med barn lever under fattigdomsgrensa, i følge UNICEF. Det er derfor neppe noen overdrivelse at landet har store problemer med å takle flyktningekrisa, slik den nå arter seg.
I den lille byen Gevgelija i Makedonia samler flyktninger fra Syria og andre land i Midtøsten seg i et desperat forsøk på å komme seg nordover før grensene stenges for alvor. Det utspiller seg helt ville scener når folk presser seg inn i allerede overfylte tog.
I Tyskland sier innenriksminister Thomas de Maizière han venter 800.000 flyktninger til Tyskland i løpet av året. Hvis det skulle slå til, er det det største antallet flyktninger som noensinne er kommet til forbundsrepublikken. Det største antallet som er registrert tidligere var 440.000 i 1992 blant annet i forbindelse med oppløsninga av Jugoslavia.
Krisa er blitt et hett tema i Tyskland, men forbundskansler Angela Merkel gjør det som er blitt hennes varemerke i vanskelige politiske saker – hun tier. de Maizière sier at han er for åpne grenser, men det forutsetter at flyktningene fordeles over hele EU, noe særlig de østeuropeiske EU-landa er i mot. Slovakia vil for sin del bare ta imot kristne flyktninger.
Som jeg har sagt før: EUs migrasjonspolitikk bryter sammen mens vi ser på, og det er ikke noe vakkert syn.