FN: – Jemen trues av sult på grunn av krigen

0

Akkurat nå skaper den pågående konflikten et sammenfall av mangel på grunnleggende matvarer, mangel på reint vann og mangel på brensel forutsetningene for en perfekt storm for de mest sårbare menneskene i Jemen.

Det er sjefen for Verdens matvareprogram (WFP), Ertharin Cousin, som sier dette.

Hun har besøkt det krigsherjede landet og vært i byene Sana’a, Amran og Aden, og sier videre:

The disruption in the commercial food sector creates significant reductions in imports which causes an inflationary effect on market prices for food and other basic commodities. As a result, we are starting to see a double effect of the conflict as even the people who could previously afford to meet their food needs are today unable to buy food.

Mer enn 1,2 millioner barn lider av moderat underernæring, og over en halv million barn lider av alvorlig underernæring, i følge WFP. «Skadene på neste generasjon jemenitter kan bli irreversible hvis vi ikke når disse barna fort nok med den rette maten til rett tid. Vi må handle nå, før det er for seint,» sier Cousin. Totalt er seks millioner mennesker uten tilstrekkelig tilgang på mat.
Siden mars har Saudi Arabia, med de facto samtykke fra FN, drevet en hensynsløs krig mot opprørsbevegelsene i Jemen. Alliert med Saudi Arabia er Al Qaida på den arabiske halvøya (AQAP), som etter eget utsagn sto bak massakren på Charlie Hebdo i Paris.

Reliefweb oppsummerer:

21.1 millioner mennesker trenger umiddelbar hjelp.
1,267,590 er interne flyktninger.
3,748 er registrert som drepte hittil.
18,003 er skadd hittil i krigen.

Flere interne dokumenter «viser at norske myndigheter det siste året har arbeidet offensivt for styrke forholdet til Saudi-Arabia og sikre norske selskaper innpass i landet, som er beryktet for sine offentlige halshogginger og anklages for å ha bistått nettopp IS,» skriver Klassekampens journalist Yohan Shanmugaratnam.

Norge er blant de landa som stilltiende godtar denne krigen. Og norske politikere, som liker å framstille seg som humanister i verdensklasse, ytrer ikke så mye som ett ord i protest. Ikke bare unnlater de å protestere, de gjør sitt ytterste for å selge flere norske våpen til nettopp oljediktaturet Saudi Arabia.

Forrige artikkelSverige – möjligheternas land
Neste artikkelUkraina: – Ny opptrapping, fare for mer krig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).