Storbritannias skitne hemmelighet

0

Storbritannia har en større økonomiske vekst enn resten av EU, hvis vi skal tro de offisielle tallene. Finansminister George Osborne skryter av Storbritannias «booming economy», og viser til den lengste vekstperioden i britisk økonomi siden 1955.

Men det er en hake ved denne narrativen. Finian Cunningham skriver at:

Storbritannia har en skitten liten hemmelighet. Landets tilsynelatende geskjeftige økonomi er drevet av skitne penger fra hele verden som kjøper seg inn i Londons vanvittige eiendomsboom. Fristet av lavlønte jobber i bygningsindustrien kommer illegale migranter til den britiske hovedstaden. Den den er ikke noe eldorado, det er en grusom illusjon.

I virkeligheten, skriver Cunningham, er britisk økonomi todelt:

Britain is effectively composed of two economies. The real one, where most of the population lives, is sluggish and lackluster. This includes the regions of Scotland, Wales and Northern Ireland, as well as England’s former industrialized north and midlands. Meanwhile, the parallel economy of London, the capital, is booming.

36.000 eiendommer i London eies av anonyme eiere gjennom stråselskaper som er opprettet nettopp for å skjule eiernes identitet. En tredel av den eiendomsmassen som eies av bedrifter er registrert på selkaper som er etablert i skatteparadiser. Investeringene i London er derfor en del av deres hvitvasking av svarte penger. Dessuten er London en internasjonal finanshovedstad som trekker til seg kapital fra hele verden, uten at den nødvendigvis produserer noe som helst i Storbritannia.
Og mens finansakrobatene tjener grovt på eiendomsspekulasjon fordrives fattigfolket fra London. I følge The Independent er over 50.000 fattige familier blitt drevet ut av London de siste tre årene for å gjøre plass for spekulantene.
Og de fattige, ofte papirløse, innvandrerne gjør det farlige og lavtlønte arbeidet for de rike, uten rettigheter eller sikkerhet:
London’s construction industry operates through layers of subcontractors and middlemen who use gangs of foreign laborers illicitly. No documentation, no questions asked. That way, the workers can be paid rock-bottom wages, cash-in-hand under the table, and forced to carry out back-breaking jobs in dangerous conditions. And that boosts the profits of the property developers, many of whom are based in the offshore tax havens.
Og i mens er store deler av det nordlige England pluss Skottland og Wales en helt annen økonomi, milevidt fra George Osbornes «booming economy». 20% av Storbritannias befolkning lever under den offisielle fattigdomsgrensa, skriver Oxfam.
Nettavisa Mirror skriver: «Siden David Cameron ble statsminister har arbeiderne sett sin reallønn falle med 8,4%, mens de rikeste, «the fatcats», kan glede seg over en inntektsøkning på 26%.»
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEUs migrasjonspolitikk bryter sammen – et stygt syn
Neste artikkelTolfArte 2015
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).