– Stor ukrainsk styrkeoppbygging i øst

0

Den ukrainske hæren samler massive styrker på grensa mot de områdene opprørerne kontrollerer i øst, i følge talsmannen Eduard Basurin. Dette melder det russiske byrået Tass. Oleg Mezjuev har oversatt melding til svensk, og jeggjengir den nedenfor. Men jeg har foreløpig ikke klart å verifisere dette fra andre kilder. Hvis meldinga viser seg å være riktig, kan det bety at en storoffensiv kan være i emning.

Ukrainska armén har dragit samman 435 stridsvagnar, 132 raketartillerifordon och 830 artilleripjäser inför ett anfall 17.08.2015 – 9:17. Det ukrainska kommandot har fram till den 16 augusti koncentrerat tre stötgrupper vid skiljelinjen i Donbass. Det meddelade FRD-försvarsministeriets talesman Eduard Basurin under söndagen. I sektor «C» räknar de ukrainska styrkorna upp till 22 bataljoner. Enligt Basurin består de av: stridsvagnar – upp till 130 stycken, pansarfordon – upp till 950 stycken, fältartilleri och granatkastare – upp till 290 stycken, raketartilleri – upp till 35 stycken. Enligt honom består anfallsstyrkan i sektor «B» av upp till 26 bataljoner. I dem ingår: stridsvagnar – upp till 230 st., pansarfordon – upp till 839 st., fältartilleri och granatkastare – upp till 360 st., raketartilleri – upp till 75 st. I sektor «M» uppgår fiendens styrka till upp till 20 bataljoner. I dem ingår: stridsvagnar – upp till 75 st., pansarfordon – upp till 545 st., fältartilleri och granatkastare – upp till 180 st., raketartilleri – upp till 22 st. «Under dagen kunde ökad aktivitet bland de ukrainska trupperna noteras som gick ut på att öka på antalet vapen med kaliber större än 100 mm vid skiljelinjen, detta i strid mot Minsköverenskommelsen, som den ukrainska sidan själv har undertecknat», – underströk Basurin. Han berättade också att 6 st. självgående artillerfordon och 6 stridsvagnar har anlänt till Novotroitskoje, 11 raketartillerifordon har kommit till Krasnogorovka, till Tarasovka och Vodjanoje har 6 st. «Grad»-fordon (raketartilleri) anlänt, 9 bandartilleri av typen «Nona» och 4 av typen 2S7 «Pion» har överförts till Talakovka, till Starognatovka har upp till en artilleridivision med 152 mm BG 2A36 «Hyacinth» (troligen från den 40:e särskilda artilleribrigaden) överförts. Två batterier med «Grad»-raketartilleri har under dagen anlänt till Novogorodskoje i trakten av «Petrovskaja gorka». Enligt Basurin vittnar koncentrationen av en sådan mängd förbjudna vapen (enligt Minsk-2-avtalet) om Kievs förberedelser inför en fullskalig offensiv. «Vi uppmanar det internationella samfundet till att utan dröjsmål vidta nödvändiga åtgärder, för att stoppa Petro Porosjenkos omänskliga och kriminella avsikter för att eskalera kriget och folkmordet i Östra Europa till nya nivåer. Krigets brand går ännu att stoppa», – resumerade Basurin.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.