– Saudi Arabia bruker klasebomber i Jemen

0
Saudi Arabia angrep Sana'a i nabolandet Jemen - mange drepte

En offisiell talsperson for Pentagon sier til U.S. News at «USA er klar over at Saudi Arabia har brukt klasvåpen i Jemen». Talspersonen krevde å få uttale seg anonymt.

Så er det offisielt også fra USA. Klasevåpen er forbudt etter Klaseammunisjonskonvensjonen, som USA og Saudi Arabia riktignok ikke har underskrevet. USA vet at disse våpnene brukes i Jemen, og innrømmer at man vet det, men som U.S. News sier har USA gjort lite ller ingenting for å stoppe denne bruken av forbudte våpen.

Som jeg rapporterte 4. mai 2015 har det vært kjent en stund at Saudi Arabia bruker klasevåpenfra USA mot Houti-militsen og mot sivile i Jemen.

USA har til nå vært uvillig til å uttale seg om rappporten om bruk av klasevåpen i Jemen, så den anonyme, men offisielle uttalelsen fra Pentagon er første gang dette innrømmes.

Human Rights Watch, som ikke er kjent for å være spesielt kritiske til USA (deres hovedsponsor er George Soros), rapporterer 3. mai 2015 at Saudi Arabia bruker klasevåpen fra USA i Jemen.

“Saudi-led cluster munition airstrikes have been hitting areas near villages, putting local people in danger,” said Steve Goose, arms director at Human Rights Watch. “These weapons should never be used under any circumstances. Saudi Arabia and other coalition members – and the supplier, the US – are flouting the global standard that rejects cluster munitions because of their long-term threat to civilians.”

Det var Norge som gikk i spissen for et forbud mot klasevåpen. Men er det noen som har hørt regjeringa eller lederne for opposisjonen protestere mot Saudi Arabias bruke av klasevååpen?

Og i mens fortsetter Saudi Arabia i ro og makt sine krigsforbrytelser mot nabolandet. Mer enn 4000 mennesker er drept, 1,3 millioner drevet på flukt og 80% av befolkninga har behov for umiddelbar hjelp. Og de åh så menneskevennlige politikerne i Norge holder kjeft.

Forrige artikkelPål Steigan: Fire foredrag om store spørsmål
Neste artikkelHjelp syrerne der de er – stopp krigen!
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).