IS rykker fram i Libya – takk Norge og Stoltenberg

0

Den islamske staten utnytter kaoset i Libya til å rykke fram. Det advares nå om «et nytt Somalia», skriver Der Spiegel.

IS er på frammarsj. De har rykket inn i det som en gang var Libyas perle, byen Sirte. Byen ble ødelagt til det ugjenkjennelige ved hjelp av NATOs bombing og jihadistiske militser under krigen i 2011. Nå skal IS ha korsfestet og halshogd flere titalls innbyggere for å spre skrekk og redsel.

Sirte ligger ved Middelhavet like ved noen av Libyas rikeste oljekilder. Libya er dessuten Afrikas oljerikeste land, og rundt 80% av landets oljeforekomster finnes i denne regionen. Så Den islamske staten (eventelt dens foresatte) vet hva den gjør.

På denne måten slår IS også inn en kile mellom de konkurrerende «regjeringene» i Libya, samt at de får et ypperlig utgangspunkt for å kontrollere mennesketrafikken over Middelhavet.

Alt dette kan vi takke NATO, Stoltenberg og den «rødgrønne» regjeringa for. Hadde ikke de bombet landet i filler og hjulpet jihadistiske militser med våpen og makt, så hadde ikke noe av dette skjedd.

Så seint som i januar 2015 uttalte Jens Stoltenberg og Erna Solberg at de var «tilfredse med bombinga av Libya».

Det er på tide at de ansvarlige stilles til ansvar for denne forbrytelsen, både mot folket i Libya og med tanke på de konsekvensene det får både i regionen og for Europa.

 

 

Forrige artikkelKrigsfareoppropet
Neste artikkelAndra partierna sitter så tysta då SD ångar på
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).