Vest-Ukraina: – Fascistene i kamp om smuglerruter

0

Jeg har tidligere meldt om kamphandlinger mellom den fascistiske Høyresektoren og lokalt politi i Transkarpatia i Vest-Ukraina.

For en gangs skyld er fascismen i Ukraina også omtalt i norsk presse. Morten Strand i Dagbladet skriver om denne episoden under tittelen Tør Ukraina å ta et oppgjør med sine egne fascister?

DET BEGYNTE med kraftig skuddveksling i den lille byen Mukatsjevo i Transkarpatene i Vest-Ukraina sist lørdag. Tre døde og 13 ble såret. To av de døde var paramilitære soldater fra fascistorganisasjonen Høyre sektor. Høyre sektor sa de var kommet til Mukatsjeno for å håndheve loven og stanse smugling av sigaretter til EU-landene Ungarn, Slovakia og Romania. Men da de kom til gymsalen som var eid av en politisk motstander for å «håndheve loven», startet skuddvekslingen mellom Høyre sektor, sikkerhetsvakter og politi.

Morten Strand skriver også om Høyresektorens forbilder OUN og Stepan Bandera, som er utropt til nasjonalhelt i Ukraina:

Men det var først da 2. verdenskrig begynte at OUN og dets leder Stepan Bandera virkelig kunne utfolde seg i krigens kaos. OUN massakrerte 100 000 polakker, og flere ti-tusner jøder og russere under 2. verdenskrig. De første jødemassakrene i Ukraina under krigen, bare dager etter Hitlers invasjon av Sovjetunionen 22. juni 1941, i byen Lviv, ble organisert av OUN.

Den sosialistiske ukrainske nettavisa Borotba skriver mer detaljert om trefningene i Mukachevo. Sigarettsmugling er en svært lukrativ gesjeft i denne delen av landet, og både fascistene og det lokale politiet er innblandet. Skytinga som endte med at kanskje så mange som fem mennesker ble drept og en lang rekke såret, skal ha dreid seg om kontrollen over smuglertrafikken.

Cigarettes in Ukraine are several times cheaper than in Europe. Smuggling trucks, driven from Ukraine to Italy, bring the organizers of the «deal» hundreds of thousands of euros. Mukachevo, like much of Transcarpathia, «lives from the border.» Many local residents are employed by customs, are directly involved in smuggling, or are otherwise connected with such activities. This agricultural region, in which there is practically no industry, lives off smuggling, tourism and money sent back by migrant workers employed in the EU and the Russian Federation. Here you will not see the desperate poverty and atmosphere of depression that can be observed in other regions of Ukraine.

Petro Porosjenko har krevd at illegale væpnede grupper må oppløses, mens Høyresektoren på sin side har truet med å «henrette Porosjenko i en mørk kjeller» hvis det blir en ny revolusjon i Kiev, skriver Voice of America:

If there’s a new revolution, Ukraine’s President Poroshenko and his teammates won’t be able to make it out of the country the way the previous president [pro-Russian President Viktor Yanukovych] did,» Skoropadsky told VOA. «They can’t expect anything other than an execution in some dark vault, carried out by a group of young officers of Ukraine’s army and National Guard.»

Høyresektoren spilte en sentral rolle i statskuppet i Kiev 21. februar 2014, og gruppa har siden da bygd seg opp til en betydelig militær kraft i Ukraina. Deres leder, Dmitro Jarosj, ble oppnevnt som rådgiver for generalstabssjefen av Porosjenko, og har har dessuten kontroll og kommando over sine egne militære styrker. Det gjenstår å se om Porosjenko tør å ta et oppgjør med Høyresektoren, og om han eventuelt vil lykkes med det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– IS har treningsleir i Bosnia
Neste artikkelEU: Enheten slår sprekker, folk snubler mot utgangen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).