– IS har treningsleir i Bosnia

0

I følge den britiske avisa Sunday Mirror har Den islamske staten (IS) etablert en treningsleir i den avsidesliggende landsbyen Osve i Bosnia-Herzegovina. Landsbyen ligger på en åskam i et skogsområde ca. 10 mil nord for Sarajevo.

Den britiske avisa har vært på sporet av treningsleiren en stund og har besøkt landsbyen. Journalistene forteller om en svært truende atmosfære og at mange innbyggere var kledd i «islamsk stil», inkludert et par kvinner som gikk med burka.

IS kjøper opp landeiendommer i Europa for å bruke dem til treningsformål, og Osve er et av disse stedene. I følge bosniske sikkerhetskilder har 156 menn og 36 kvinner fra Bosnia dratt til Syria for å kjempe for IS.

Fra Bosnia er det kort vei både til Italia og Sentral-Europa og det er også lett å holde kontakt med jihadistene i Libya og Syria (via Tyrkia).

Den serbiske innenriksministeren, Nebojsa Stefanovic, sier at de serbiske sikkerhetsstyrkene overvåker den radikale terrorismen på daglig basis og ser på jihadistenes virksomhet som en stor trussel, ikke bare for Serbia, men for hele regionen. IS har publisert en video som oppfordrer til terrorangrep på Balkan.

Den høyreorienterte amerikanske nettavisa World Affairs skriver:

Over the past several decades, the militant Islamist movement in southeastern Europe has created a sophisticated infrastructure consisting of local safe havens in isolated villages and in mosques controlled by radical clergy, along with a wide array of electronic and print media propagating news from various jihad fronts, relaying orders from al-Qaeda leaders, and attempting to convert impressionable young people to join their cause. All of this is funded by generous Middle Eastern donors and supported by small groups of local extremists who have infiltrated influential political, religious, and social institutions.

Disse tre svært forskjellige kildene ser ut til å fortelle samme historie. Jihadistene har etablert treningsleire og en avansert infrastruktur på Balkan for å kunne utføre terrorangrep også i Europa.

 

Forrige artikkelTariq Ali: Dagbok fra Hellas
Neste artikkelVest-Ukraina: – Fascistene i kamp om smuglerruter
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).