Varoufakis: – Tyskland trenger en grexit for å «skremme vettet av Frankrike»

0

Yanis Varoufakis, som nylig gikk av som finansminister i Hellas, har en svært interessant artikkel i The Guardian der han forteller om sine erfaringer med fem måneders forhandlinger med eurosonen. Artikkelen gir et sjeldent blikk bak kulissene i det maktspillet som har pågått. Varoufakis forteller for eksempel:

In my first week as minister for finance I was visited by Jeroen Dijsselbloem, president of the Eurogroup (the eurozone finance ministers), who put a stark choice to me: accept the bailout’s “logic” and drop any demands for debt restructuring or your loan agreement will “crash” – the unsaid repercussion being that Greece’s banks would be boarded up.

Slik behandler altså fredsprisvinner EU sine medlemmer, og i dette tilfelle «demokratiets vugge» Hellas. Replikken kunne like gjerne vært tatt rett ut av Gudfaren 2.

Euroen, skriver Varoufakis, er en hybrid mellom et regime med faste vekslekurser på den ene sida og en statlig valuta på den andre. Euroen faller mellom to stoler – den er mer enn faste vekslekurser og mindre enn en statsvaluta. Og det er nettopp det som er problemet:

And there’s the rub. After the crisis of 2008/9, Europe didn’t know how to respond. Should it prepare the ground for at least one expulsion (that is, Grexit) to strengthen discipline? Or move to a federation? So far it has done neither, its existentialist angst forever rising. Schäuble is convinced that as things stand, he needs a Grexit to clear the air, one way or another. Suddenly, a permanently unsustainable Greek public debt, without which the risk of Grexit would fade, has acquired a new usefulness for Schauble.

What do I mean by that? Based on months of negotiation, my conviction is that the German finance minister wants Greece to be pushed out of the single currency to put the fear of God into the French and have them accept his model of a disciplinarian eurozone.

Wolfgang Schäublevil skremme Frankrike til lydighet ved å ofre Hellas. Det overrasker meg ikke. Dette viser i hvor stor grad EU i dag kontrolleres av Tyskland. Men Schäuble er bare en politiker. Han kan være borte ved neste valg. Så store og skjebnesvangre vurderinger gjøres av større krefter enn en økonom fra Freiburg.

En av verdens største banker, Goldman Sachs, banken som i sin tid forfalsket regnskapene til Hellas for å få det til å se ut som om landet var skikket til å være med i euroen, viser seg tilfeldigvis å være av samme oppfatning som Schäuble. I en ny rapport fra banken skriver de:

we think mounting tensions around Greece could just as well focus market attention on the sustainability of the adjustment program on the Euro periphery.

Det denne monsterblekkspruten av en finansbank sier, er lov for deres tidligere ansatte, Mario Draghi, som nå styrer Den europeiske sentralbanken.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHellas har godtatt de fleste av de kuttene folket sa nei til
Neste artikkel– Cheney bør stilles for den internasjonale straffedomstolen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).