– Cheney bør stilles for den internasjonale straffedomstolen

0

Thomas Buergenthal er en av verdens fremste eksperter på internasjonal lov og menneskerettigheter. Han er jøde, vokste opp i gettoen i Kielce i Polen og overlevde Auschwitz og Sachsenhausen. I et intervju med det amerikanske tidsskriftet Newsweek blir han bedt om å vurdere blant annet kritikken mot USAs tidligere visepresident Dick Cheney for hans rolle under Irak-krigen. Han svarer:

Noen av oss har lenge ment at Cheney, og en rekke CIA-agenter som gjorde det de gjorde i de såkalte svarte hullene (utenlandske tortursentre) burde stilles for Den internasjonale straffedomstolen. Vi (i USA) kunne ha stilt dem for retten sjøl. Jeg stemte på Obama, men jeg mener at han gjorde en stor feil ved ikke å sette i gang rettsforfølgelse mot en delk av disse menneskene. Men jeg tror dette kommer til å bli gjort.

Richard Clarke som var USAs ledende anti-terrorekspert under Clinton og Bush, sa det samme i et intervju med DemocrazyNow! i 2014: «I think things that they authorized probably fall within the area of war crimes.»

Oberst Lawrence Wilkerson, som var stabssjef for Colin Powell, sa det samme alt i 2011, og han nevnte spesielt Cheneys entusiasme for tortur:

Waterboarding is a war crime, unwarranted surveillance… all of which are crimes. I don’t care whether the president authorized him to do it or not, they are crimes.

Wilkerson sa seg også villig til å vitne i en slik sak mot Cheney, og eventuelt sjøl ta den straffen retten mente han burde ta.

Blant de krigsforbrytelsene Cheney gjorde seg skyld i var utstrakt og hensynsløs bombing av sivile i Irak, inkludert med utarmet uran og fosforbomber. Cheney var hjernen bak programmet med kidnapping av utenlandske statsborgere, ulovlig frihetsberøvelse og tortur.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre var utenriksminister i Norge mens Cheney var visepresident i USA. Det lar seg ikke gjøre å finne uttalelser fra Støre der han stiller seg kritisk til den politikken Bush og Cheney førte.  Derimot omtalte han utenriksminister Condoleezza Rice som Dear Condi.

 

 

——————

 

Hvis du liker denne bloggen og ønsker å hjelpe til med å spre den til flere, så går det an å gi en stor eller liten gave via PayPal.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.