– Cheney bør stilles for den internasjonale straffedomstolen

0

Thomas Buergenthal er en av verdens fremste eksperter på internasjonal lov og menneskerettigheter. Han er jøde, vokste opp i gettoen i Kielce i Polen og overlevde Auschwitz og Sachsenhausen. I et intervju med det amerikanske tidsskriftet Newsweek blir han bedt om å vurdere blant annet kritikken mot USAs tidligere visepresident Dick Cheney for hans rolle under Irak-krigen. Han svarer:

Noen av oss har lenge ment at Cheney, og en rekke CIA-agenter som gjorde det de gjorde i de såkalte svarte hullene (utenlandske tortursentre) burde stilles for Den internasjonale straffedomstolen. Vi (i USA) kunne ha stilt dem for retten sjøl. Jeg stemte på Obama, men jeg mener at han gjorde en stor feil ved ikke å sette i gang rettsforfølgelse mot en delk av disse menneskene. Men jeg tror dette kommer til å bli gjort.

Richard Clarke som var USAs ledende anti-terrorekspert under Clinton og Bush, sa det samme i et intervju med DemocrazyNow! i 2014: «I think things that they authorized probably fall within the area of war crimes.»

Oberst Lawrence Wilkerson, som var stabssjef for Colin Powell, sa det samme alt i 2011, og han nevnte spesielt Cheneys entusiasme for tortur:

Waterboarding is a war crime, unwarranted surveillance… all of which are crimes. I don’t care whether the president authorized him to do it or not, they are crimes.

Wilkerson sa seg også villig til å vitne i en slik sak mot Cheney, og eventuelt sjøl ta den straffen retten mente han burde ta.

Blant de krigsforbrytelsene Cheney gjorde seg skyld i var utstrakt og hensynsløs bombing av sivile i Irak, inkludert med utarmet uran og fosforbomber. Cheney var hjernen bak programmet med kidnapping av utenlandske statsborgere, ulovlig frihetsberøvelse og tortur.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre var utenriksminister i Norge mens Cheney var visepresident i USA. Det lar seg ikke gjøre å finne uttalelser fra Støre der han stiller seg kritisk til den politikken Bush og Cheney førte.  Derimot omtalte han utenriksminister Condoleezza Rice som Dear Condi.

 

 

——————

 

Hvis du liker denne bloggen og ønsker å hjelpe til med å spre den til flere, så går det an å gi en stor eller liten gave via PayPal.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVaroufakis: – Tyskland trenger en grexit for å «skremme vettet av Frankrike»
Neste artikkelSrebenica 20 år
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).