Tyske banker reddes på bekostning av Hellas

0

I mediene snakkes og skrives det hele tida om «redningspakker til Hellas», men etter fem år med slik «redning» har situasjonen i Hellas gått fra ille til katastrofal. Gjeld og arbeidsløshet verre enn noen gang og nå har til og med landet mistet sin sjølstendighet og har blitt et lydrike under EU og Tyskland. Så hvem er det egentlig som er blitt reddet?

… det är egentligen inte Grekland som räddats utan den tyska bankjätten Deutsche Bank. Frågan är för hur länge.

Dette skriver Stefan Koch i den svenske nettavisa ETC. Koch fortsetter:

Mitt i karusellen sitter de stora bankerna och tjänar. De lånar ut pengar och drar in räntor och avgifter för sin verksamhet. De spelar också, t ex på grekisk eller portugisisk eller italiensk konkurs som alla vet ska komma eftersom det hela givetvis är helt ohållbart. Men så länge det rullar så går det och under tiden finns det bra pengar att tjäna. När krisen till slut kommer är det förstås de allra svagaste som drabbas först. De grekiska skulder som blir obetalbara 2011 ligger på drygt 100 miljarder euro. Storägare av den skulden är Deutsche Bank. Nu skulle egentligen Deutsche Bank gå i konkurs. Problemet är att Deutsche Bank är världens största derivatspelare – med ett spel större än hela världens samlade BNP – och om DB går i konkurs faller alla andra stora spelare som Nordea och alla andra stora banker i första omgången och i rond två alla andra banker och hela det finansiella systemet på jorden. Och det vill man inte. ECB och IMF tar nu över en stor del av de giftiga lånen och löser ut Deutsche Bank.

Les resten av artikkelen her.

La oss se på stikkordet til Stefan Koch: derivatmarkedet. Derivater er verdipapirer som er avhengig av verdiene til andre verdipapirer. Derivater er avledet av andre verdier, derav navnet. Dette er finansielle instrumenter som brukes til å sikre spekulasjon i stor skala fordi de kan settes sammen til svært kompliserte og stadig luftigere strukturer.

For å sette noen tall på det. Verdens samlede BNP er i overkant av 70.000 milliarder dollar. Verdens samlede derivatmarked er på 1.400.000 milliarder dollar, i følge Paul Wilmott, som er en ledende ekspert på området. Goldman Sachs, som er den nest største spilleren i derivater, sitter på 44.000 milliarder dollar i slike monopolpenger.

Deutsche Bank er den største spilleren i dette pyramidespillet og har derivater til en verdi av ca. 54.000 milliarder dollar. Tysklands BNP er på ca 3.640 millarder dollar. Det betyr at dersom Deutsche Bank skulle ha gått konkurs på grunn av for eksempel råtne lån til Hellas, så ville det ha utløst et internasjonalt finansielt skred av uante dimensjoner.

Hellas er med andre ord bare et offer på den globale kapitalismens alter.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFOI-rapport – USA mixar aggressiv militärstrategi med handelsavtal i Asien – Målet är global dominans
Neste artikkelHillary Clinton – feministenes president?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).