Tysk toppøkonom: – USA er verdensøkonomiens sjuke mann

6

Den frittalende sjefsanalytikeren i Bremer Landesbank, Folker Hellmeyer, har gitt et svært interessant intervju til Deutsche Wirtschafts Nachrichten der han kritiserer USA for å ville ødelegge Europas økonomi og påføre verden stadig nye kriger for å beholde sitt eget herredømme. Han legger fram tall som viser at USAs økonomi i dag er langt dårligere stilt enn den var da finanskrisa slo inn i 2008.

Se tallene her.

Hellmeyer mener at Europa ikke bør gå inn på TTIP og liknende avtaler som USA prøver å true og lokke Europa inn i, fordi de først og sist er til fordel for USA og fordi de er irreversible.

Hellmeyer mener også at NSAs massive industrispionasje mot Europa er et uttrykk for innovasjonstørke i USA og at USA erkjenner at innovasjonen i Europa er bedre. Når han blir spurt om hva dette koster Tyskland, svarer han at USAs industrispionasje etter hans vurderinger koster Tyskland ca. 30 milliarder euro i året.

Hellmeyer kaller seg «Hanseat» og vil anbefale Europa i stedet å satse på å samarbeide med Russland og Kina og de framvoksende økonomiene.

Det amerikanske markedet er stort, noe som gjør det attraktivt. Men den dynamiske veksten ligger i fremvoksende land. De utgjør 56% av verdensøkonomien og har en vekst på 4% 5% i året.
Den amerikanske økonomien utgjør ca 17% av verdensøkonomien og vokser med ca 2%. Den som  kan regne, skjønner hvor potensialet ligger …

Og han tilføyer: «Jo fortere vi kan få avsluttet sanksjonene mot Russland, jo fortere kan vi få en sjanse til å bli med på (de store eurasiske prosjektene).»

Bankmannen tar avstand fra USAs krigspolitikk i Afghanistan, Irak, Libya, Syria og Ukraina og mener at den i tillegg til å skade disse landa, også skader Europa.

Vårt mål må være å stabilisere middelhavslandene innenfra. Vi er de facto forpliktet til å ta avstand fra den amerikanske intervensjonspolitikk og deres potente lobbyister av NGO-typen, hvis vi skal være seriøse, holde våre innbyggere i Tyskland og EU skadefrie.

Bremer Landesbank står sterkest i Nordvest-Tyskland. Banken har eget Kina-kontor, og sjefsanalytiker Hellmeyer er en mye brukt finanskommentator på tysk TV. Tysk kapital tar store tap på grunn av USAs sanksjonspolitikk mot Russland.

Tysk maskineksport til Russland har falt med 28% i første kvartal 2015 i forhold til i fjor. Russland, som var den tyske maskinindustriens fjerde største eksportmarked, har dermed falt til tiendeplass. Det er presidenten i Verbands Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA), Reinhold Festge, som sier dette.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Usedvanlig klar tale fra et bankmenneske. Dette er vel kanskje også en «folk flest» også hører mer på enn deg og meg, Pål. Det kunne vært interessant om du klarte å formidle oss litt av de evt. tilbakemeldingene du måtte kunne registrere fra fagfolk eller folkedypet i Tyskland på dette utspillet hvis og når de måtte dukke opp.

 2. Mye riktig i denne analysen, og mye feil. Som Steigan skrive: ««Jo fortere vi kan få avsluttet sanksjonene mot Russland, jo fortere kan vi få en sjanse til å bli med på (de store eurasiske prosjektene).»
  Bankmannen tar avstand fra USAs krigspolitikk i Afghanistan, Irak, Libya, Syria og Ukraina og mener at den i tillegg til å skade disse landa, også skader Europa.»,

  Dette er selvfølgelig riktig, men det han overser, er at EU er totalt underkastet USAs krigspolitikk. Alle forstår at sanksjonene mot Russland er fullstendig idioti sett fra et europeisk synspunkt, men likevel fortsetter sanksjonene. Hvorfor? Jo, fordi EU ikke har noe de skulle sagt i denne forbindelse. Det er USA som bestemmer, og EU som adlyder.

  Så det som Hellmeyer skriver, er selvfølgeligheter, samtidig som det er ren ønsketenkning. EU kan ikke gjøre noen av disse tingene med mindre de får tillatelse fra USA. Og det får de ikke.

  • For meg er det først og fremst viktig å orientere leserne om de store motsigelsene i det tyske borgerskapet. Hellmeyer er ikke min talsmann, men det han sier er interessant, og på en del punkter svært avslørende.

 3. Det hele har samme lukt som juni-august 1914. Katastrofens lukt. Det avgjørende problemet er at bankmannens «analyse» bare vil erstatte een imperialisme med en annen, og sjølsagt henger uhjelpelig fast i det evinnelige kapitalistiske vekstfatamorganaet – som stadig fler idag burde kunne se er endt opp som det rene jag etter vind (finanskapital i eksponentiell vekst) med ubotelig skade for hele artens livsgrunnlag til følge. Bankmannen er bare enda en talsmann for den gamle preussiske drømmen om allmakt som han og hans klikk av finansfyrster vil sette i stedet for den helt tilsvarende nordamerikanske. Han mener sjølsagt sjøl at dette er fryktelig «moderne» osv., det mener enhver nåtidsidiot om sin fikse ide, komplett historie- og forøvrig kunnskapsløse som de alle egentlig er, fordi de ikke VIL vite av de for deres drømmerier ubehagelige realitetene. Taktisk vil han derfor «samarbeide» med de russiske oljegarker som har sin maktgalskap, de kinesiske som har sin, de indiske osv.osv.osv., noe han ljuger vekk for seg sjøl. Tenkemåten skiller seg ikke prinsippielt fra hverken Hitlers eller Stalins, bushemannens, bin Ladens, IS’ osv. osv. Alle har de sine legitimasjonsfasader for sin variant av den totalitære liberalismen/sosialdarwinismens «paradis», som er (og alltid har vært) en nihilsme som reklame for et helvete. Allerede på syttitallet planla tyske makthavere (som sikkert de andre) gjenoppbygging av alle klassiske byggverk osv. i tro kopier etter atomkrigen – de ser alltid en teknisk «løsning.»

  Men tida er forlengst ute for alt dette gamle våset. Man kan ikke forhandle med naturlovene, noe maktmennesker aldri vil komme til å forstå, fordi de frykter sin egen avmakt, de hater sannheten om avhengigheten av naturen. Medie»bevisstheten»s rekkevidde strekker seg etterhvert ikke ut over sekunder, nyhetsankerne snakker i hver ny sending som om den foregående aldri hadde vært, den helt avgjørende løgna er skjult i sjølve hastverket og jageriet, videre, videre, raskere, raskere, inn i den bedøvende stereotypiens voksende boble. Men naturens hevn er på gang, de økologiske og klimatiske sammenbruddene ruller på, har først så smått begynt. De nedsmeltningsprosesser som nå er gått igang på Grønland, i Antarktis osv. har en enorm inerti, lar seg ikke stanse og vil aksellerere ubarmhjertig gjennom årtier, århundrer og videre, før en ny likevekt innfinner seg om kanskje så mye som hundretusen år (se David Archer: «The long thaw»). De varmemengder som nå tilføres verdenhavene vil ta århundrer, ja årtusener på sin vei tilbake til atmosfære, ismasser, bakken osv. Og i realiteten aner knapt en kjeft i IPCCs «policy»-komiteer osv. hva dette kan føre til, bare på ti års sikt, de har bare i oppdrag å berolige massene, som de kun ser som arbeidskraft og forbrukerfunksjoner, på vegner av den felleskapitalistiske propagandaorganisasjonen FN. Vitenskapens mer modige folk http://rsta.royalsocietypublishing.org/content/371/2001/20120294, begynner å tale mer og mer klarspråk, men vil nok bli brakt fra nåværende massive fortielse til mer brutal taushet etterhvert som det blir alvor. En ny fascisme er forlengst på gang, og den vil bli langt verre enn den første. For menneskene i sin herskende form hater sannheten som pesten, ikke minst sannheten om seg sjøl. Som Ibsen så klart i «En Folkefiende». Det er synd, fordi en begynnende erkjennelse av realitetene ville etterhvert bringe hele menneskesamfunnet inn i en fruktbar retning, til forskjell fra den nåværende vei mot die Endlösung der Menschenfrage. Intet er så befriende som besinnelse, men intet er nåtidas toneangivende fjernere og mer forhatt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.