Tysk toppøkonom: – USA er verdensøkonomiens sjuke mann

0

Den frittalende sjefsanalytikeren i Bremer Landesbank, Folker Hellmeyer, har gitt et svært interessant intervju til Deutsche Wirtschafts Nachrichten der han kritiserer USA for å ville ødelegge Europas økonomi og påføre verden stadig nye kriger for å beholde sitt eget herredømme. Han legger fram tall som viser at USAs økonomi i dag er langt dårligere stilt enn den var da finanskrisa slo inn i 2008.

Se tallene her.

Hellmeyer mener at Europa ikke bør gå inn på TTIP og liknende avtaler som USA prøver å true og lokke Europa inn i, fordi de først og sist er til fordel for USA og fordi de er irreversible.

Hellmeyer mener også at NSAs massive industrispionasje mot Europa er et uttrykk for innovasjonstørke i USA og at USA erkjenner at innovasjonen i Europa er bedre. Når han blir spurt om hva dette koster Tyskland, svarer han at USAs industrispionasje etter hans vurderinger koster Tyskland ca. 30 milliarder euro i året.

Hellmeyer kaller seg «Hanseat» og vil anbefale Europa i stedet å satse på å samarbeide med Russland og Kina og de framvoksende økonomiene.

Det amerikanske markedet er stort, noe som gjør det attraktivt. Men den dynamiske veksten ligger i fremvoksende land. De utgjør 56% av verdensøkonomien og har en vekst på 4% 5% i året.
Den amerikanske økonomien utgjør ca 17% av verdensøkonomien og vokser med ca 2%. Den som  kan regne, skjønner hvor potensialet ligger …

Og han tilføyer: «Jo fortere vi kan få avsluttet sanksjonene mot Russland, jo fortere kan vi få en sjanse til å bli med på (de store eurasiske prosjektene).»

Bankmannen tar avstand fra USAs krigspolitikk i Afghanistan, Irak, Libya, Syria og Ukraina og mener at den i tillegg til å skade disse landa, også skader Europa.

Vårt mål må være å stabilisere middelhavslandene innenfra. Vi er de facto forpliktet til å ta avstand fra den amerikanske intervensjonspolitikk og deres potente lobbyister av NGO-typen, hvis vi skal være seriøse, holde våre innbyggere i Tyskland og EU skadefrie.

Bremer Landesbank står sterkest i Nordvest-Tyskland. Banken har eget Kina-kontor, og sjefsanalytiker Hellmeyer er en mye brukt finanskommentator på tysk TV. Tysk kapital tar store tap på grunn av USAs sanksjonspolitikk mot Russland.

Tysk maskineksport til Russland har falt med 28% i første kvartal 2015 i forhold til i fjor. Russland, som var den tyske maskinindustriens fjerde største eksportmarked, har dermed falt til tiendeplass. Det er presidenten i Verbands Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA), Reinhold Festge, som sier dette.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTyrkias krig i Syria er ulovlig og farlig
Neste artikkelKina bygger sitt eget GPS-system
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).