Kina bygger sitt eget GPS-system

0
Kina har sendt ut to nye satellitter i verdensrommet som et ledd i et prosjekt for å bygge sitt eget uavhengige Global Positioning System (GPS). Utskytinga skjedde 25. juli 2015 fra Xichang satellittsenter i den sørvestre delen av Sichuan-provinsen, melder Xinhua.
Navigasjonssystemet kalles Beidou, som betyr Karlsvogna, og er i dag sentrert om Asia og Stillehavsregionen. Men målet er at systemet skal dekke hele jorda innen 2020. Da vil det bestå av 35 satellitter, og vil være en fullvoksen rival til det USA-kontrollerte GPS-systemet.
Slike navigasjonssystemer er helt grunnleggende for mobiltelefoni, navigasjon og en hel serie moderne teknologier som krever nøyaktige geografiske koordinater. Det er også naturligvis helt avgjørende for moderne militærteknologi. En stormakt som Kina kunne derfor ikke si seg tilfreds med å være avhengig av et navigasjonssystem som USA kan kontrollere etter eget forgodtbefinnende.

Mange mener at Kina er i ferd med å gå forbi USA når det gjelder romteknologi. (Her er ei nettside som følger siste nytt i Kinas romfartsprogrammer.) Kina har i hvert fall konkrete planer og prosjekter på følgende områder:

  • Beidou GPS-system
  • Bemannet romstasjon
  • Månelanding
  • Bemannet månestasjon
  • Ubemannet sonde til Mars
  • Bemannet romfartøy til Mars (2040-2060)
  • Militært romprogram
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.