Kina bygger sitt eget GPS-system

0
Kina har sendt ut to nye satellitter i verdensrommet som et ledd i et prosjekt for å bygge sitt eget uavhengige Global Positioning System (GPS). Utskytinga skjedde 25. juli 2015 fra Xichang satellittsenter i den sørvestre delen av Sichuan-provinsen, melder Xinhua.
Navigasjonssystemet kalles Beidou, som betyr Karlsvogna, og er i dag sentrert om Asia og Stillehavsregionen. Men målet er at systemet skal dekke hele jorda innen 2020. Da vil det bestå av 35 satellitter, og vil være en fullvoksen rival til det USA-kontrollerte GPS-systemet.
Slike navigasjonssystemer er helt grunnleggende for mobiltelefoni, navigasjon og en hel serie moderne teknologier som krever nøyaktige geografiske koordinater. Det er også naturligvis helt avgjørende for moderne militærteknologi. En stormakt som Kina kunne derfor ikke si seg tilfreds med å være avhengig av et navigasjonssystem som USA kan kontrollere etter eget forgodtbefinnende.

Mange mener at Kina er i ferd med å gå forbi USA når det gjelder romteknologi. (Her er ei nettside som følger siste nytt i Kinas romfartsprogrammer.) Kina har i hvert fall konkrete planer og prosjekter på følgende områder:

  • Beidou GPS-system
  • Bemannet romstasjon
  • Månelanding
  • Bemannet månestasjon
  • Ubemannet sonde til Mars
  • Bemannet romfartøy til Mars (2040-2060)
  • Militært romprogram
Forrige artikkelTysk toppøkonom: – USA er verdensøkonomiens sjuke mann
Neste artikkelHva betyr børskrakket for Kina?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).