Tyrkia og IS: bevisene hoper seg opp

0

Jeg har tidligere vist til hvordan Tyrkia har støttet og støtter Den islamske staten med transport, materiell, rekrutter, utstyr og svart oljehandel. Og bevisene fortsetter å hope seg opp. Den tyrkiske avisa Today’s Zaman skriver:

A senior Western official claimed that information gathered at the compound of Abu Sayyaf, the individual responsible for oil smuggling operations on behalf of the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) who was killed in a US commando operation a few months ago, points to high-level contacts between Turkish officials and leading ISIL members, the Guardian newspaper in the UK has recently reported.

While they had given voice to some resentment and mild criticism of Turkey‘s much-questioned approach against ISIL, until very recently, Western officials had refrained from directly criticizing Turkish decision makers. The recent revelation appears to be the first public criticism of Turkey’s approach and could complicate Ankara’s relations with its Western allies.

Det kan likevel ikke være så veldig overraskende for Tyrkias allierte i USA, siden en svært velinformert artikkel i The New York Times 24. mars 2013 påviste hvordan våpen og utstyr ble fløyet inn fra Saudi Arabia og Qatar via Tyrkia, Jordan og Kroatia (!). Og vi snakker ikke om en liten skala, men om en massiv operasjon som omfattet minst 160 flygninger med store transportfly. Og Times lar det ikke være noen tvil om CIAs rolle i dette prosjektet:

Fra kontorer på hemmelig sted har amerikanske etterretningsoffiserer hjulpet arabiske regjeringjer med å kjøpe våpen, inklusive en svær ordre fra Kroatia, og valgt ut de opprørskommandantene og gruppene som skulle motta våpnene ved ankomst, i følge amerikanske tjenestemenn som uttaler seg under forutsetning av at de får være anonyme.

«Et konservativt anslag på den lasten disse flygningene hadde med seg er omkring 3500 tonn militært utstyr,» sier Hugh Griffiths, fra det svenske fredsinstituttet SIPRI, og fortsetter: «Det omfanget og den hyppigheten det er snakk om viser at det dreier seg om en vel planlagt og koordinert hemmelig logistikkoperasjon.»

Jeg har omtalt dette i artikkelen Hvem skapte monsteret IS?

Forrige artikkelVaroufakis: – Vi hadde en plan B, men…
Neste artikkel– Nå bomber Tyrkia også Kobani-kurderne
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).