Sanksjonene mot Russland skaper industrikrise i Italia

0

Den italienske statsministeren Matteo Renzi har flere ganger uttalt seg sterkt kritisk mot det vestlige sanksjonene mot Russland. Og det er ikke merkelig. Italia er en av de store taperne på denne politikken som er presset fram av USA. Og tallene er faktisk enda verre enn det vi har visst til nå.

Ernesto Ferlenghi, som er sjef for Russland-avdelinga i den italienske arbeidsgiverforeninga Confindustria sier til Deutsche Wirtschafts Nachrichten:

Analyser av data fra de første fire månedene av 2015 viser at handelen mellom Italia og Russland er blitt redusert med 11,9% siden samme perioden i 2014. Og Italias eksport til Russland har falt med 29%. …. De italienske bedriftene som i årtier har eksportert til Russland taper omkring åtte millioner euro per dag på grunn av denne eksportsvikten. Til sammen har vi tapt omkring to milliarder i eksportinntekter.

«Vi er engstelige og vi er redde,» sier Italias industriminister Federica Guidi til Bloomberg. 

Sanksjonene rammer tradisjonelle italienske industrier som produksjonen av klær, tekstiler og skotøy og den rammer matvareindustrien og produksjonen av maskiner og industriutstyr. Italia er svært avhengig av denne eksporten, og for et land som allerede sliter tungt økonomisk er virkningene av sanksjonene svært smertefulle.

Innad i EU skjerper konfliktene seg mellom Italia og Tyskland. Matteo Renzi angriper den tyske nedskjæringspolitikken og forlanger aktiv støtte til gjeldslanda. Populisten Beppe Grillo snakker om Adolf Schäuble når han omtaler den tyske finansministeren.

Italia opplever også å bli sviktet av de andre EU-landa når det gjelder flyktningekatastrofen i Middelhavet. Den såkalte solidariteten i EU ser de ingenting av. Det var dette som fikk Renzi til å utbryte «Hvis dette er Europa, kan dere ha det for dere sjøl!»

 

Forrige artikkelSverigedemokraterna nest største parti Sverige?
Neste artikkelRåvareprisene i fritt fall – alle tegn tyder på krakk
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).