Hellas kunne ikke betale IMF. Hva skjer nå?

15

Ved midnatt 30. juni 2015 var det klart at Hellas som første utviklede land ikke var i stand til å betale sine avdrag til Det internasjonale pengefondet.

Troikaen, dvs. Det internasjonale pengefondet, EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken har drevet Hellas inn i en helt umulig situasjon. Landet kan umulig betale gjelda, og det er noe alle vet. Likevel krever Troikaen at Hellas skal gjøre det umulige, og hvis ikke, skal landet tynes ned i uendelig fattigdom. Ta ikke mine ord for det. Les i stedet hva nobelprisvinner i økonomi, Joseph Stiglitz skriver:

Of course, the economics behind the programme that the “troika” (the European Commission, the European Central Bank, and the International Monetary Fund) foisted on Greece five years ago has been abysmal, resulting in a 25% decline in the country’s GDP. I can think of no depression, ever, that has been so deliberate and had such catastrophic consequences: Greece’s rate of youth unemployment, for example, now exceeds 60%.

It is startling that the troika has refused to accept responsibility for any of this or admit how bad its forecasts and models have been. But what is even more surprising is that Europe’s leaders have not even learned. The troika is still demanding that Greece achieve a primary budget surplus (excluding interest payments) of 3.5% of GDP by 2018.

Stiglitz oppsummerer også de alternativene Hellas står overfor i folkeavstemninga 5. juli 2015:

A yes vote would mean depression almost without end. Perhaps a depleted country – one that has sold off all of its assets, and whose bright young people have emigrated – might finally get debt forgiveness; perhaps, having shrivelled into a middle-income economy, Greece might finally be able to get assistance from the World Bank. All of this might happen in the next decade, or perhaps in the decade after that.

By contrast, a no vote would at least open the possibility that Greece, with its strong democratic tradition, might grasp its destiny in its own hands. Greeks might gain the opportunity to shape a future that, though perhaps not as prosperous as the past, is far more hopeful than the unconscionable torture of the present.

I know how I would vote.

EU-kommisjonen og lederne av eurosonen er rasende på Hellas. Derimot får Alexis Tsipras ros og oppmuntring fra Marine Le Pen og fra Italias Beppe Grillo. På bloggen sin skriver Grillo:

Veldig snart vil Sør-Europa endelig bryte lenkene til euroen og nedskjæringspolitikken, og starte en ny kurs  basert på solidaritet og ikke nedskjæring; basert på menneskenes rettigheter og ikke markedene; på grunnlag av omfordeling, og ikke interessene til banker og multinasjonale selskaper. Frihet, suverenitet, demokrati og verdighet for et folk er ikke til salgs. Aldri!

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at denne situasjonen er et ikke kartlagt område. Etter reglene skal bankene garantere innskudd inntil 100.000 €, men om greske banker vil være i stand til det, er usikkert. Det legges også et voldsomt press på Hellas og Alexis Tsipras for å tvinge grekerne i kne. Det kan komme nye utspill hver eneste dag.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Løsningsforslaget troikaen tilbyr Hellas har umiskjennelige likheter med Versaillestraktatens betingelser for Tyskland etter første verdenskrig.
  Den var, sa daværende president Woodrow Wilson, «verdens garanti for en ny storkrig.»
  Vi vet alle hvilke politiske krefter som ble sluppet løs etterpå….

  • Virker IKKE, skal det stå altså. Jeg forstår godt at folk strømmer til høyrepopulistene sånn som den såkalte venstresiden opptrer. Tspiras elsker tydeligvis EU helt blindt.

 2. Til OV. Det er et høyt propagandaspill som foregår i media i forkant at denne folkeavstemningen. Derfor bør man (som vanlig) ta alt som skrives nå om at Hellas pluselig snur/svikter velgerne osv med en klype salt.

  • Denne udokumenterte melding fikk børsene i været.
   Dog-det er ikke gitt,at dette fører til at folkeavstemningen avlyses.
   Her skal både ECB,IMF m.fl.ha et ord med i laget.
   Og -om det nå oppnås et eller annet nytt «memorandum,»så gjennstår den ubetalelige greske gjeld.Tapene på denne kan utsettes,men børsene kan ikke fortsette å stige,uten produksjon med fortjeneste.
   Gledesmeldingene preges da også av at»grekerne gir seg.»Som om den forgjeldede middelklasse nå kan puste ut,siden grekerne nå kan forutsettes å ta støyten alene.
   Det hverken kan eller vil de,Alle realistiske økonomer vet dette nå.Ø.S.Spetalen presenterte seere og lyttere for dette i går,på Dagsnytt 18.Det triste er,at det måtte en kapitalist til,for å forklare dette.Det burde ha vært en svoren sosialist som uttalte dette-forlengst.
   Men idag siver det ut nyheter om nærmere problemer.:OBOS -leligheten sank i pris i Juni.Selgere og eiere av dyre bøttekott må lete etter andre enn grekere,til å betale sin egen ubetalelige gjeld.Ikke vil EØS -avtalen hjelpe heller.Pyramidespillet rakner.
   Både i Hellas og Norge,før eller siden.

 3. Nå redder heldigvis Jagland situasjonen:

  The head of the Council of Europe, Europe’s top human rights institution, says Greece’s referendum would fall short of international standards if held as planned on Sunday.

  Council of Europe Secretary General Thorbjorn Jagland told The Associated Press that international standards recommend that a referendum be held with at least two weeks’ notice to allow sufficient time for discussion, with a clear question put to the people and with international observers monitoring the vote.

  Greece’s referendum on whether to accept creditor demands in return for bailout funds was called Saturday, and there has been confusion as to whether the result of a “no” vote as the government recommends would lead the country out of the 19-nation eurozone.

  The vote “has been called on such a short notice, that this in itself is a major problem,” Jagland said Wednesday by phone from Lisbon, Portugal. “And also the fact that the questions that are put to the people … are not very clear.”

  • Svarer de Nei-er det ugyldig.Da har de ikke visst hva det gjaldt
   Svarer de JA,er alt i orden.
   Mønsteret er kjent.
   Sosialister bør kjenne dette nå.
   Går de ikke i spissen for en nedleggelse av EU-med sin famøse Euro-så gjør andre det.

 4. Jeg garanterer at Hellas ikke kommer til å forlate EU eller Euro-sonen. Hele greia er bare et spill for galleriet, et spill som ennå kommer til å vare i årevis. Tro ikke at mediene forteller dere hva som foregår i kulissene. Det er mektige krefter som trekker i trådene her, og Tsipras er bare en ubetydelig nikkedukke, en gallionsfigur som blindt gjør hva han får beskjed om av marionettmesterne.

  Det greske folk kommer ikke til å bli hørt. Selv om Gyllent Daggry skulle komme til makten, går ikke Hellas ut av EU eller Euro-sonen. Spillet fortsetter som før. Også Gyllent Daggry kommer til å omfavne Euroen og EU så snart banksterne gir dem et tilbud de ikke kan avslå.

 5. Jeg gjentar det for ørtende gang: At Hellas forlater EU og Euro-sonen, er like sannsynlig som at Pentagon slutter å finansiere IS og at Hollywood slutter å regissere IS’ falske «henrettelsesvideoer». (Sammenlign nevnte videoer med f.eks. «The beheading of Eugene Armstrong» for å skjønne hva jeg mener.)

 6. Det greske folket kommer naturligvis ikke til å bli hørt. Banksterne spiller kron og mynt etter prinsippet: Kron, jeg vinner, mynt, du taper.

  • Off topic, men du bør virkelig se både «The beheading of Eugene Armstrong» og de påkostede IS-produksjonene hvor de angivelig henretter diverse folk. Førstnevnte film er et autentisk opptak som er ca ti år gammelt. Sammenlign det med IS’ fancy produksjoner, som av «mystiske» grunner har fått veldig stor pressedekning her i Vesten.

   Det kommer til å åpne øynene dine. Tro meg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.