Europas angrep på det greske demokratiet

4

Nobelprisvinneren Joseph Stiglitz har engasjert seg til støtte for Hellas mot EU og Troikaen. i en artikkel for The Institute for New Economic Thinking med tittelen Europe’s Attack on Greek Democracy skriver han:

The rising crescendo of bickering and acrimony within Europe might seem to outsiders to be the inevitable result of the bitter endgame playing out between Greece and its creditors. In fact, European leaders are finally beginning to reveal the true nature of the ongoing debt dispute, and the answer is not pleasant: it is about power and democracy much more than money and economics.

Instituttet, der Stiglitz spiller en sentral rolle, følger opp folkeavstemninga i Hellas med et intervju med økonomen James K. Galbraith. Intervjuet har tittelen: The Greek Revolt Against Bad Economics Threatens European Elites. Galbraith sier:

What is at stake is a rather heroic rebellion by a very beleaguered people against a doctrine which has been destroying their lives — the austerity doctrine and the whole neoliberal project. For the rest of us, what is at stake is whether we have the moral courage and the sense of ethical responsibility to stand up to it. …

This is what terrifies the European elites about the Greek situation. What Syriza did was to wipe out — and the referendum completed the job — the leadership of the previous sort of condominium of governing parties, which were a neoliberal conservative party and a neoliberalized social party. Now what do you find in the rest of Europe? Look at Germany, look at France. You find exactly the same thing. And of course, the elites in those countries fear the same phenomenon. So what we’re seeing is an allergic reaction to what they regard as a political threat of the first order.

Og dette opprøret har bare så vidt startet. Ånden er ute av flaska og det krever mer enn en Juncker, en Merkel eller Draghi å få den tilbake igjen.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Virker som denne tspiras klarer å angripe demokratiet på egen hånd. Nå går han inn for innstramming. Håper på opprør i hellas og i partiet.

 2. Grekerne får hva de fortjener når de er så desperate etter å være i eurosonen og eu. Kommunistpartiet hadde rett hele tiden. Har fullstendig mistet troen på den feige såkalte venstresiden i dag, med unntak av de tradisjonelle kommunistpartiene som ingen stemmer på nesten. Forstår de virkelig ikke hva hensikten med eu og euro er? Jeg er rystet.

  • KKE har mye rett i analysen. Men taktikken deres er ikke imponerende. Jeg vet ikke om de holdt fast ve å ikke stemme i folkeavstemninga, men de gikk i alle fall ut med det. Syriza har feil analyse og strategi, men gjorde et taktisk godt trekk med folkeavstemninga. Når de nå gir seg spiller de bort den fordelen. Det var dessverre å vente.

   • Det globale systemet er umulig å slippe ut av virker det som. Prøver man, venter enda fattigdom og kaos, noe folk ikke tør å gå til. Lederne har et balletak på oss alle og har mange flere maktmidler enn før. Før styrtet man regjeringer med vold. Nå kan man bruke gjeld og alle disse handelsavtalene for samme formål, og samtidig framstå som demokratiske.
    Merkelig tspiras ville ha folkeavstemning når det skulle ende slik.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.