En ende med forferdelse. Oppløsninga av eurosonen har begynt.

5

Toppmøtet i eurosonen klarte ikke å komme fram til noe vedtak om Hellas 12. juli 2015. Men det lå på bordet et dokument med drakoniske krav til Hellas. Dokumentet bygger på den tyske finansministeren Wolfgang Schäubles forslag og det fikk støtte fra hardlinerne innen EU, og da særlig Finland og de baltiske statene. Reuters oppsummerer hovedpunktene i dokumentet her.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) kommenterer dette slik:

Dette er en fullstendig kapitulasjon for Hellas og for EU. For etter de uhørt heslige scenene i helga kan ikke disse politikerne utvikle noen form for politisk union. EU og euroen vil bli splittet. Det endelige sammenbruddet er bare et spørsmål om tid.

I en kronikk i New York Times skriver økonomen Paul Krugman:

Even if all of that is true, this Eurogroup list of demands is madness. The trending hashtag ThisIsACoup is exactly right. This goes beyond harsh into pure vindictiveness, complete destruction of national sovereignty, and no hope of relief. It is, presumably, meant to be an offer Greece can’t accept; but even so, it’s a grotesque betrayal of everything the European project was supposed to stand for.

Galskap? Ja, hva skal man ellers kalle det når den økonomiske katastrofen i Hellas liksom skal «løses» med enda mer nedskjæring? Flere stikkord fra DWNs kommentar:

EU i sin nåværende form er slutt. … Resepten med å «redde» Hellas med mer nedskjæring er galskap. … Solidariteten i EU er borte. Nå hersker den reine egoismen. … Den neste skueplassen blir flyktningedramaet. … Avviklinga av euroen vil koste utrolige summer. … Vi vil oppleve sosial uro, opprør, vold

Alexis Tsipras skal visstnok ha vunnet en liten seier i all elendigheten. Han har klart å unngå Wolfgang Schäubles forslag om et fond som skal ta kontrollen over den greske økonomien. Dette fondet er ikke noe annet enn et datterselskap av det statlige tyske fondet KfW. Og hvem er sjef for KfW om ikke den samme Wolfgang Schäuble? Og hvem er hans stedfortreder der om ikke sosialdemokratenes leder Sigmar Gabriel?

Schäubles krav om å få kontroll over nasjonalformuen er ikke noe annet enn å kreve å få fortsette der Hitler måtte slippe. Så langt er det kommet i den organisasjonen som Thorbjørn Jagland ga fredsprisen til med følgende begrunnelse:

Unionen og dens forløpere har gjennom mer enn seks tiår bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.

« fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter». Fortell det til grekerne etter møtene i helga.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Vi kan gjerne ønske EU død og begravet. Men hvordan vil egentlig de greske kravene og forhandlingstaktikken ta seg ut sett fra Slovenia, eller Finland?

  • Om de ikke liker kravene,så kunne de jo få lov til å stemme nei,og dermed bryte opp Eurosonen.

   Et gresk nei i nasjonalforsamlingen skal bety -ut av Euroen.
   Et slovensk nei-det samme,for Hellas ,ikke Slovenia.
   Dermed blir det som EU vil-Euroen skal bestå.Grekerne,i motsetning til resten av Eurolandene,skal settes under administrasjon fra ECB.
   Det er bare å innse det-enten bøyer man seg for diktat,som ekte underdanige ,livredde småborgere nesten alltid gjør,eller man starter frigjøringskampen.
   Mange nasjoner ,i og utenforEurosonen,vil ønske velkommen de som nå har fått nok.

   De liberalere og sosialdemokrater ,som enda har selvrespekten i orden,får en siste mulighet til å rette ryggen.

   Engang het det «Sosialisme eller Barbari.»Nå står barbarene på dørstokken.»EU eller frihet.»

 2. Forsøksvis oppklarende møtereferater ruller over BBCs nettavis.
  Og norsk presse forsøker å orientere seg,etter værte/beste evne.:

  I Aftenposten skriver Alf Ole Ask-at Russerfrykten ikke hjalp Tsipras.
  Og Ingeborg Moe -at «Problemet for Tsipras er at Hellas er europeisk og ternger allierte in EU,ikke blandt kommunistledere i Latin-Amerika.»
  De har tatt stilling.Hellas skal gjøres til et EU-protektorat.»Allierte?»
  Samtidig florerer det med spekulasjoner,om nyvalg,innsettelese av teknokratregjering,midlertidig EUroeksitt m.m.

  Alt sammen,til intert bruk.Ingen vettug person tror dette er nyheter eller analyser.
  For nå vet vi ikke,om Tsipras får noe som helst ut av dette.Heller ikke om et slags løfte godkjennes av regjeringen i Hellas,og i siste instans nasjonalforsamlingen.
  Ett er imidlertid sikkkert.:Det greske folk er ikke tatt med i beregningen.De,som evt. skal stå for skattendrivningene.De blir neppe noe rush i køen i EU-landene ,om jobbene som eksterne skatteoppkrevere,Norge kommer heller ikke til å sende spesialtropper for å få skikk på de ulydige grekerne,selv om det er det det bes om.

  For-om EU-lederne skulle knekte sittende makthavere i Hellas,så forsvinner ikke landets gjeld.Journalistene er ikke dummere ,enn at de vet det.Og de vet at resten av vesten er like gjeldsbefengt.Likeså journalistenes hushodninger.

  Det beste de kan håpe på ,er at Hellas gjøres til sonoffer.I riktig Gammeltestamentlig ånd.
  Da kan alle andre ,kanskje,også knekkes.Og deretter kan alle rettes inn i leddet,til opprusting og krig-mot de onde-alle som «ikke vil være som oss.»

  Skribentene er arketypiske representanter for de lavere middelklasser.De solidariserer seg med de værste krighisserne i EU.
  Borgerkrigen vil kunne spre seg.Med de angivelig kosmopolitiske småborgere på den sterkestes side.

  De bør nok være forsiktige ved neste korsvei,med å utrope andre til anti-demokrater eller populister.Disse begreper kan fort utvikle seg til æresbegreper.

  Og enda er det noen som mener og tror ,at «Vi må få et samlet Europa,med felles skattelovgivning og gjennsidige overføringer,» et Europas Forenede Stater.Hvem skal overføre hva ,til hvem?

  Aftenposten forstår ,at dette ikke blir noen grønn eng mned løven og lammet ved siden av hverandre.
  De «venstreorienterte» som enda ikke har sluttet å tro på dette,kan melde seg til tjeneste ved et suppekjøkken et eller annet sted i det samlede Europa.Så får andre finne seg allierte andre steder,for å styrte tyrannene.

 3. Det var dette jeg sa hele tiden: Det ble en ny kjempebailout til banksterne, som vanlig.

  Hele «dramaet» var bare spill for galleriet.

  Om et år eller to kommer en ny runde med drama og «spenning» knyttet til hvorvidt Hellas’ bankstere skal få en ny bailout fra europeiske (inkl. greske) skattebetalere. Gjett hva resultatet blir.

 4. Det som har skjedd med Hellas er en utsettelse på den endelige finale, hvor Hallas må ut av Eurosonen. De må bare begynne å forberede seg på trykke egne Drakmar i god tid, slik at en ny valuta er klar. Det er jo håp om at GB sier nei til EU, og da er vi godt i gang med oppløsningen. Hva skjer med Finland, Portugal, Spania, Italia, osv. Hvem er det neste land troikaen skal legge ned…? Har i mange år sagt at EU ikke vil bestå. Ingen andre unioner har det, og det vil ikke EU heller.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.