En ende med forferdelse. Oppløsninga av eurosonen har begynt.

0

Toppmøtet i eurosonen klarte ikke å komme fram til noe vedtak om Hellas 12. juli 2015. Men det lå på bordet et dokument med drakoniske krav til Hellas. Dokumentet bygger på den tyske finansministeren Wolfgang Schäubles forslag og det fikk støtte fra hardlinerne innen EU, og da særlig Finland og de baltiske statene. Reuters oppsummerer hovedpunktene i dokumentet her.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) kommenterer dette slik:

Dette er en fullstendig kapitulasjon for Hellas og for EU. For etter de uhørt heslige scenene i helga kan ikke disse politikerne utvikle noen form for politisk union. EU og euroen vil bli splittet. Det endelige sammenbruddet er bare et spørsmål om tid.

I en kronikk i New York Times skriver økonomen Paul Krugman:

Even if all of that is true, this Eurogroup list of demands is madness. The trending hashtag ThisIsACoup is exactly right. This goes beyond harsh into pure vindictiveness, complete destruction of national sovereignty, and no hope of relief. It is, presumably, meant to be an offer Greece can’t accept; but even so, it’s a grotesque betrayal of everything the European project was supposed to stand for.

Galskap? Ja, hva skal man ellers kalle det når den økonomiske katastrofen i Hellas liksom skal «løses» med enda mer nedskjæring? Flere stikkord fra DWNs kommentar:

EU i sin nåværende form er slutt. … Resepten med å «redde» Hellas med mer nedskjæring er galskap. … Solidariteten i EU er borte. Nå hersker den reine egoismen. … Den neste skueplassen blir flyktningedramaet. … Avviklinga av euroen vil koste utrolige summer. … Vi vil oppleve sosial uro, opprør, vold

Alexis Tsipras skal visstnok ha vunnet en liten seier i all elendigheten. Han har klart å unngå Wolfgang Schäubles forslag om et fond som skal ta kontrollen over den greske økonomien. Dette fondet er ikke noe annet enn et datterselskap av det statlige tyske fondet KfW. Og hvem er sjef for KfW om ikke den samme Wolfgang Schäuble? Og hvem er hans stedfortreder der om ikke sosialdemokratenes leder Sigmar Gabriel?

Schäubles krav om å få kontroll over nasjonalformuen er ikke noe annet enn å kreve å få fortsette der Hitler måtte slippe. Så langt er det kommet i den organisasjonen som Thorbjørn Jagland ga fredsprisen til med følgende begrunnelse:

Unionen og dens forløpere har gjennom mer enn seks tiår bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.

« fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter». Fortell det til grekerne etter møtene i helga.

 

 

Forrige artikkelEU-parlamentet om TTIP
Neste artikkelHellas redusert til tysk koloni
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).