Politistaten slo til mot Ulrik Imtiaz Rolfsen – kildevernet i fare

0
Skjermdump fra Rolfsens side på Facebook

Politiets sikkerhetstjeneste gjennomførte mandag kveld en aksjon hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen, og beslagla en rekke filer fra Rolfsens kommende filmprosjekt. I intervjuer har filmskaperen beskrevet situasjonen da PST arrogant stilte på døra og gjorde det klart for ham at han ikke hadde noe valg:

– Jeg følte meg ganske liten i møte med makta. De hadde med seg ransakingsordre, og forklarte at jeg ikke var tiltalt for noe, men at jeg var å regne som et vitne. Jeg kjente meg nummen, sier han.

Skjermdump fra Rolfsens side på Facebook
Skjermdump fra Rolfsens side på Facebook

Ulrik Imtiaz Rolfsen er en anerkjent filmskaper som har lagd filmer som Izzat og TAXI og som er aktuell med filmen Haram. Han holdt nå på med en film om Ubaydullah Hussein og det ekstreme islamistmiljøet i Norge. PSTs påskudd for å beslaglegge råmaterialet hans er at de etterforsket en 18-åring som er mistenkt for å være på vei til Syria for å slutte seg til Den islamske staten (IS)r

Generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, sier til NRK at hun mener aksjonen er svært problematisk:

– I Norge er det ikke sånn at myndighetene går inn og tar med seg materiale. Dette innebærer både trussel mot pressefriheten, og en trussel mot kildevernet. Begge deler er helt grunnleggende for samfunnet vårt.

Sverre Pedersen, som er forbundsleder i Filmforbundet, sier:

– Når man driver med gravende dokumentar er det helt avgjørende at man har tillit hos sine kilder. Hvis dette betyr en legalisering av at politiet kan gjøre beslag hos en filmskaper, vil det kunne få en alvorlig betydning for denne formen for filmskaping.

Også Erling Borgen, som er filmskaper og professorved Høgskolen i Lillehammer, sier:

– Dette minner om tilstander i land vi ikke har lyst til å sammenligne oss med.

PSTs aksjon er en aksjon som i høyeste grad truer kildevernet. Uten kildevern er det umulig å si at man har en fri presse. For hvis kildene ikke kan føle seg trygge for at de kan snakke med en journalist uten å risikere at PST går til aksjon og tar beslag i deres data, så vil de sannsynligvis ikke tørre å snakke med noen journalist.

Dette er et alvorlig skritt i retning politistaten. Etter at høyreekstremisten Breivik drepte 77 mennesker 22. juli i 2011 lovte statsminister Stoltenberg at vi skulle møte terror med mer åpenhet, mer demokrati og mer kjærlighet. Det var vakker retorikk, og det uttrykte nok også følelsene til flertallet av det norske folket. Vi vil ikke at terroristen skal få gjøre Norge til en politistat og et overvåkingssamfunn.

Snart fire år etter terroraksjonen vet vi at vi har fått mer overvåkning, mer militarisering, mindre frihet, mer væpnet politi – og altså nå: vesentlig mindre kildevern.

Les også artikkelen Kjærlighetsministeriet

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.