Russland-sanksjoner: Store tap for tysk industri

0

Tysk maskineksport til Russland har falt med 28% i første kvartal 2015 i forhold til i fjor. Russland, som var den tyske maskinindustriens fjerde største eksportmarked, har dermed falt til tiendeplass. Det er presidenten i Verbands Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA), Reinhold Festge, som sier dette.

En rundspørring blant 260 av VDMAs medlemsbedrifter viser at sanksjonene mot Russland og krisa i landet får store konsekvenser for denne industrien. 83% av bedriftene melder om nedgang i ordrene og 70% melder om synkende etterspørsel. Dessuten antar man at eksporten til Russland faller ytterligere.

På toppen av dette viser det seg at tysk eksport for en stor del erstattes av billigere kinesisk eksport på det russiske markedet. Det betyr at tysk maskinindustri ikke nødvendigvis vinner markedsandelene tilbake den dagen sanksjonene oppheves.

«Det er bare et spørsmål om tid før Kina blir den største maskinleverandøren på det russiske markedet,» sier Monika Hollacher, Russland-ekspert i VDMA.

Maskinbygging er nest etter bilindustrien Tysklands viktigste eksportnæring. Angela Merkels underdanighet overfor USA begynner virkelig å bli kostbar for tysk kapital.

 

Forrige artikkelKorruption i USA:s politiska ledning
Neste artikkelNRK: – Åpen internettliste over statens fiender i Ukraina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).