Kildekritikk: Er G7 verdens rikeste land?

0

Hvis du leser eller ser nyheter fra G7-landas møte i Schloss Elmau i Garmisch-Partenkirchen, så vil det til stadighet handle om «verdens sju rikeste land» eller «de sju viktigste industrilanda». Reality check: Ingen av delene stemmer. Hvis det skulle ha vært de sju rikeste landa målt etter BNP (kjøpekraftsvekt), så hadde ikke Frankrike, Storbritannia, Italia og Canada hatt noe der å gjøre. Da ville lista ha vært: Kina, USA, India, Japan, Tyskland, Russland, Brasil

Hvis det skulle ha vært de sju viktigste industrilanda, så hadde ikke Frankrike, Italia og Canada hatt noe der å gjøre. Da ville lista ha vært: Kina, USA, Japan, Tyskland, Russland, Brasil, Storbritannia. Sør-Korea, India og Saudi Arabia ligger foran Frankrike på den lista.

brics, G7 og verden
Tallene er i milliarder US$

 

Forrige artikkel«Konevold er en privatsak» og dødsstraff for homofili og utroskap
Neste artikkelForklarer kapitalakkumulasjonen på et møte i Måløy
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).