Kan robotar exploateras?

0

Det er journalisten og debattanten Kajsa Ekis Ekman som stiller spørsmålet i nettavisa ETC. Og hun fortsetter:

Robotarna är här – och de är ute efter ditt jobb. Om tjugo år är hälften av våra arbeten borta, enligt en rapport som Stefan Fölster nyligen presenterade på DN Debatt. Är du snickare, brevbärare, fotomodell, jurist eller bibliotekspersonal, kommer du snart bli av med arbetet. Ta det som en varning eller ett löfte.

Varje gång detta sagts sedan femtiotalet har människan skådat sina egna utopier och dystopier i utvecklingen. Så även nu. Paul Krugman befarar att robotiseringen kan leda till massarbetslöshet och ökade klyftor. Filosofie doktor Linda Johansson hoppas att robotar ska vårda dementa, eftersom dementa kan vara ”väldigt påfrestande.” Daniel Suhonen vill införa 30-timmarsvecka och beskatta robotarna. (Jag antar att han menar deras ägare, eller ska robotarna också få lön och deklarera?) Roligast är Mats Edman, vårt kära geni på Dagens Samhälle, som hyllar utvecklingen därför att när arbetarna är borta kommer också alla arbetarpartier dö, något ingen missat att han hett längtar efter.

Det finns bara en sak alla tycks ha glömt – vad händer med kapitalisterna? Ska de också ersättas av robotar? De flesta debattörer tycks ta för givet att när alla andra blivit arbetslösa, står kapitalisten kvar oberörd och härskar över en armé av maskiner. En kapitalist som inte suger ut någon alltså. Intressant! En sådan kapitalist har vi aldrig sett förut.

Les hele artikkelen her.

Kappløpet mot den absolutte opphevelsen av enhver merverdi – et artig perspektiv. Uten levende arbeid, ikke noen merverdi, ingen kapitalister.

I følge RT vil et kinesisk selskap i Dongguan erstatte 90% av arbeidsstyrken med roboter.

Wall Street Journal skriver at Kina innen 2017 vil ha flere industriroboter enn noe annet land i verden:

China is already the world’s largest market for industrial robots—sales of the machines last year grew 54% from 2013. The nation is expected to have more factory robots than any other country on earth by 2017, according to the German-based International Federation of Robotics.

Kanskje er det politikerne som bør frykte robotene aller mest? De opptrer jo allerede som roboter som er programmert til å si og mene det som passer 0,1%-erne best.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEn skam
Neste artikkelFattern, muttern og krigen
Jeg er Pål Steigan, sjefredaktør for steigan.no.