Kan robotar exploateras?

0

Det er journalisten og debattanten Kajsa Ekis Ekman som stiller spørsmålet i nettavisa ETC. Og hun fortsetter:

Robotarna är här – och de är ute efter ditt jobb. Om tjugo år är hälften av våra arbeten borta, enligt en rapport som Stefan Fölster nyligen presenterade på DN Debatt. Är du snickare, brevbärare, fotomodell, jurist eller bibliotekspersonal, kommer du snart bli av med arbetet. Ta det som en varning eller ett löfte.

Varje gång detta sagts sedan femtiotalet har människan skådat sina egna utopier och dystopier i utvecklingen. Så även nu. Paul Krugman befarar att robotiseringen kan leda till massarbetslöshet och ökade klyftor. Filosofie doktor Linda Johansson hoppas att robotar ska vårda dementa, eftersom dementa kan vara ”väldigt påfrestande.” Daniel Suhonen vill införa 30-timmarsvecka och beskatta robotarna. (Jag antar att han menar deras ägare, eller ska robotarna också få lön och deklarera?) Roligast är Mats Edman, vårt kära geni på Dagens Samhälle, som hyllar utvecklingen därför att när arbetarna är borta kommer också alla arbetarpartier dö, något ingen missat att han hett längtar efter.

Det finns bara en sak alla tycks ha glömt – vad händer med kapitalisterna? Ska de också ersättas av robotar? De flesta debattörer tycks ta för givet att när alla andra blivit arbetslösa, står kapitalisten kvar oberörd och härskar över en armé av maskiner. En kapitalist som inte suger ut någon alltså. Intressant! En sådan kapitalist har vi aldrig sett förut.

Les hele artikkelen her.

Kappløpet mot den absolutte opphevelsen av enhver merverdi – et artig perspektiv. Uten levende arbeid, ikke noen merverdi, ingen kapitalister.

I følge RT vil et kinesisk selskap i Dongguan erstatte 90% av arbeidsstyrken med roboter.

Wall Street Journal skriver at Kina innen 2017 vil ha flere industriroboter enn noe annet land i verden:

China is already the world’s largest market for industrial robots—sales of the machines last year grew 54% from 2013. The nation is expected to have more factory robots than any other country on earth by 2017, according to the German-based International Federation of Robotics.

Kanskje er det politikerne som bør frykte robotene aller mest? De opptrer jo allerede som roboter som er programmert til å si og mene det som passer 0,1%-erne best.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEn skam
Neste artikkelFattern, muttern og krigen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).