En skam

0

Tidligere handelsminister og kulturminister (AP) Hallvard Bakke skriver i en kronikk i Klassekampen (8.5.2015):

Tidligere utenriksredaktør i Dagsavisen Erik Sagflaat skriver at fraværet er et slag i ansiktet på det folket som ofret langt mer enn noen andre i kampen mot nazismen og Hitlers drøm om verdensherredømme. Markeringen av 70-årsjubileet for slutten på «Den store fedrelandskrigen» handler ikke om Putin. Det handler om takknemlighet overfor de mange millioner russere som ofret livet i kampen mot nazistisk tysk verdensdominans.

Norge har en særlig grunn til takknemlighet for den sovjetiske krigsinnsatsen, skriver Sagflaat. Det var sovjetiske soldater som frigjorde Øst-Finnmark høsten 1944. 2172 sovjetiske soldater ofret livet for å drive tilbake de tyske okkupantene i Norge. Da krigen var over, trakk sovjeterne seg ut igjen. Desto mer skammelig er det, skriver Sagflaat, at verken statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende vil reise til Moskva for å hedre den sovjetiske krigsinnsatsen. Den ble avgjørende for at også Norge igjen ble fritt.

Grunnen til fraværet er annekteringen av Krim og krisen i Ukraina. Russland har brutt folkeretten, heter det. Kanskje det. Det som er sikkert, er at det har ingen ting med feiringen av slutten på annen verdenskrig å gjøre. På en slik dag er kun ydmyk takknemlighet for de russiske ofrene på sin plass fra vestlig side, som Sagflaat meget riktig understreker. Tidligere Moskva-korrespondent og forfatter Jahn Otto Johansen skriver at boikotten av 70-års markeringen i Moskva rammer mer det russiske folk enn Putin, som er en kyniker som også vil forsøke å vende dette til sitt eget beste. «Jeg gruer meg til neste gang jeg skal møte mine russiske venner og forsøke å forklare hvorfor vi boikotter markeringen av seieren over Hitler-Tyskland, ja, hvordan vi kunne overse hva det russiske folk betalte for dette i menneskeliv og materielle ødeleggelser.»

Bra Hallvard, det er godt å se at det finnes sosialdemokrater som er i stand til å stå opp for noen grunnleggende prinsipper.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel70 år efter Tysklands kapitulation – i ett onödigt krig?
Neste artikkelKan robotar exploateras?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).