En skam

2

Tidligere handelsminister og kulturminister (AP) Hallvard Bakke skriver i en kronikk i Klassekampen (8.5.2015):

Tidligere utenriksredaktør i Dagsavisen Erik Sagflaat skriver at fraværet er et slag i ansiktet på det folket som ofret langt mer enn noen andre i kampen mot nazismen og Hitlers drøm om verdensherredømme. Markeringen av 70-årsjubileet for slutten på «Den store fedrelandskrigen» handler ikke om Putin. Det handler om takknemlighet overfor de mange millioner russere som ofret livet i kampen mot nazistisk tysk verdensdominans.

Norge har en særlig grunn til takknemlighet for den sovjetiske krigsinnsatsen, skriver Sagflaat. Det var sovjetiske soldater som frigjorde Øst-Finnmark høsten 1944. 2172 sovjetiske soldater ofret livet for å drive tilbake de tyske okkupantene i Norge. Da krigen var over, trakk sovjeterne seg ut igjen. Desto mer skammelig er det, skriver Sagflaat, at verken statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende vil reise til Moskva for å hedre den sovjetiske krigsinnsatsen. Den ble avgjørende for at også Norge igjen ble fritt.

Grunnen til fraværet er annekteringen av Krim og krisen i Ukraina. Russland har brutt folkeretten, heter det. Kanskje det. Det som er sikkert, er at det har ingen ting med feiringen av slutten på annen verdenskrig å gjøre. På en slik dag er kun ydmyk takknemlighet for de russiske ofrene på sin plass fra vestlig side, som Sagflaat meget riktig understreker. Tidligere Moskva-korrespondent og forfatter Jahn Otto Johansen skriver at boikotten av 70-års markeringen i Moskva rammer mer det russiske folk enn Putin, som er en kyniker som også vil forsøke å vende dette til sitt eget beste. «Jeg gruer meg til neste gang jeg skal møte mine russiske venner og forsøke å forklare hvorfor vi boikotter markeringen av seieren over Hitler-Tyskland, ja, hvordan vi kunne overse hva det russiske folk betalte for dette i menneskeliv og materielle ødeleggelser.»

Bra Hallvard, det er godt å se at det finnes sosialdemokrater som er i stand til å stå opp for noen grunnleggende prinsipper.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. «En skam»

  «[Den norske] boikotten av 70-års markeringen i Moskva rammer mer det russiske folk enn Putin».

  Velment fra Hallvard Bakke, men fortsatt litt misforstått:
  [Den norske] boikotten av 70-års markeringen i Moskva rammer mer det norske folk, enn det russiske eller Putin.

  Deri ligger den STORE dumheten.

  F.eks. i humanitære kriser, s.s. kommende klimaødeleggelsesbaserte kriser, ville Russland med god sannsynlighet være en bedre «venn» enn USA. Dvs. dersom vi tvinger oss selv til å velge, eller fiendtliggjør Russland for mye.

  Se bare hvor dårlig USA fra sentralt hold skjøtter sine egne innbyggere under klimaværkriser, f.eks. orkanene «Katrina» (New Orleans, 2005) og «Sandy» (New York, 2012): de fattigste ble sviktet helt. Mens Russland er direkte nabo, og har bedre tradisjon for solidaritet med andre (Stalin-regimets «Holodomor» og 7 m døde unntatt, selvfølgelig – men det tallet pga. fravær av hjelp er omtrent som USAs tall for oppsøkende drap i Korea og Vietnam samlet).

  Kort sagt: Vår egen regjerings utenrikspolitikk undergraver våre norske utenriksinteresser. Ihvertfall i denne boikotten.

  Det barnslig skammelige i det norske fraværet bygget på USA-NATOs nye fiendebilde av Russland gjør boikotten latterlig.

  Tenk om Norge hadde hatt politisk ryggrad, istedenfor å leke opportunistisk ål mellom stormaktene. Da ville vi kanskje hatt nok selvrespekt til å ha god selvforståelse for vår begrensede rolle og kraft i verden.

  Isteden råder en eventyrlig hybris, som gjør at regjeringen tror boikotten vår av Russlands minnesmarkering vil endre Russland: «Vi ønsker å kunne markere friheten og jubileet for seieren i 1945 sammen med Russland på like fot og med en felles respekt for egen og andres frihet. Den som sitter med nøkkelen til å endre dagens situasjon, er Russland. […] [S]tatsminister Solberg har derfor avslått å delta.»

  Wow. Snakk om å falle for tro på egen propaganda: «Nå gir nok Russland seg snart, når Gerna Smørberg ikke kommer – for det hadde ikke Putin tenkt på, såh!» ;-]

  Se hele regjeringens logikkfattige forklaring: https://www.regjeringen.no/nb/aktuelt/innlegg_russland/id2405437/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.