Frankrike: – Politistaten tilbake i Europa

0
Big Brother vous regarde

Med overraskende stort flertall har den franske nasjonalforsamlinga vedtatt en lov på som på en dramatisk måte begrenser de borgerlige rettighetene, som Frankrike i sin tid var en av de største pionerene for.

I en uvanlig skarp kommentar til vedtaket skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten:

Slutten på friheten. Politistaten er på vei tilbake i Europa.

De hemmelige tjenestene får omfattende rettigheter til å kontrollere borgerne. Rettslig godkjenning vil knapt være nødvendig for å iverksette overvåking. Utviklinga kan bli et eksempel for hele EU.

Bloomberg skriver om innholdet i den nye loven:

The proposed law sets rules on how investigators can tap phone lines, locate people through mobile phones, intercept e-mails, take secret photographs and enter homes to place microphones without preliminary approval of a judge.

Borgerrettsgrupper og sentrale enkeltpersoner i Frankrike protesterer mot loven. Tidligere korrupsjonsjeger og presidentkandidat for de grønne, Eva Joly, sier at denne masseinnsamlinga av data og elektronisk overvåking er «dyr, ineffektiv og innfører et overvåkingssamfunn».

Som jeg skrev i bloggen Frankrike: – Fra Charlie Hebdo til «Storebror ser deg»:

Etter drapene på redaksjonen i Charlie Hebdo demonstrerte tre millioner mennesker i Paris mot terroren og for ytringsfrihet. Nå innfører Frankrike en av de mest invaderende sikkerhetslovene i Europa. Overvåkingsagenter kan fra nå av, uten rettslig kjennelse, gå inn på eposten til enhver borger, avlytte telefonene til hvem som helst og til og med ta seg inn i private hjem for å montere overvåkingsutstyr.

Statsminister Manuel Valls begrunnet loven med å vise til angrepet på Charlie Hebdo. Han påsto at dette likevel ikke er Frankrikes Patriot Act, men mange demokratiforkjempere ser det annerledes. Nils Muiznieks, som er leder for Council of Europe’s human rights,
sier at dette setter franske borgeres ytringsfrihet i fare, og Privacy International sier at dette bringer Frankrike på linje med Storbritannia, som har den mest invaderende masseovervåkinga i Europa.

Så nå er det vel bare å vente på at den norske eliten tar signalene og gjør det samme i Norge.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.