Frankrike: – Politistaten tilbake i Europa

0
Big Brother vous regarde

Med overraskende stort flertall har den franske nasjonalforsamlinga vedtatt en lov på som på en dramatisk måte begrenser de borgerlige rettighetene, som Frankrike i sin tid var en av de største pionerene for.

I en uvanlig skarp kommentar til vedtaket skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten:

Slutten på friheten. Politistaten er på vei tilbake i Europa.

De hemmelige tjenestene får omfattende rettigheter til å kontrollere borgerne. Rettslig godkjenning vil knapt være nødvendig for å iverksette overvåking. Utviklinga kan bli et eksempel for hele EU.

Bloomberg skriver om innholdet i den nye loven:

The proposed law sets rules on how investigators can tap phone lines, locate people through mobile phones, intercept e-mails, take secret photographs and enter homes to place microphones without preliminary approval of a judge.

Borgerrettsgrupper og sentrale enkeltpersoner i Frankrike protesterer mot loven. Tidligere korrupsjonsjeger og presidentkandidat for de grønne, Eva Joly, sier at denne masseinnsamlinga av data og elektronisk overvåking er «dyr, ineffektiv og innfører et overvåkingssamfunn».

Som jeg skrev i bloggen Frankrike: – Fra Charlie Hebdo til «Storebror ser deg»:

Etter drapene på redaksjonen i Charlie Hebdo demonstrerte tre millioner mennesker i Paris mot terroren og for ytringsfrihet. Nå innfører Frankrike en av de mest invaderende sikkerhetslovene i Europa. Overvåkingsagenter kan fra nå av, uten rettslig kjennelse, gå inn på eposten til enhver borger, avlytte telefonene til hvem som helst og til og med ta seg inn i private hjem for å montere overvåkingsutstyr.

Statsminister Manuel Valls begrunnet loven med å vise til angrepet på Charlie Hebdo. Han påsto at dette likevel ikke er Frankrikes Patriot Act, men mange demokratiforkjempere ser det annerledes. Nils Muiznieks, som er leder for Council of Europe’s human rights,
sier at dette setter franske borgeres ytringsfrihet i fare, og Privacy International sier at dette bringer Frankrike på linje med Storbritannia, som har den mest invaderende masseovervåkinga i Europa.

Så nå er det vel bare å vente på at den norske eliten tar signalene og gjør det samme i Norge.

Forrige artikkelKjempemessig marineøvelse utenfor Norge – elitens dårskap
Neste artikkelNorge øser penger over Clinton Foundation – bare 10% til bistand
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).