Frankrike: – Politistaten tilbake i Europa

2
Big Brother vous regarde

Med overraskende stort flertall har den franske nasjonalforsamlinga vedtatt en lov på som på en dramatisk måte begrenser de borgerlige rettighetene, som Frankrike i sin tid var en av de største pionerene for.

I en uvanlig skarp kommentar til vedtaket skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten:

Slutten på friheten. Politistaten er på vei tilbake i Europa.

De hemmelige tjenestene får omfattende rettigheter til å kontrollere borgerne. Rettslig godkjenning vil knapt være nødvendig for å iverksette overvåking. Utviklinga kan bli et eksempel for hele EU.

Bloomberg skriver om innholdet i den nye loven:

The proposed law sets rules on how investigators can tap phone lines, locate people through mobile phones, intercept e-mails, take secret photographs and enter homes to place microphones without preliminary approval of a judge.

Borgerrettsgrupper og sentrale enkeltpersoner i Frankrike protesterer mot loven. Tidligere korrupsjonsjeger og presidentkandidat for de grønne, Eva Joly, sier at denne masseinnsamlinga av data og elektronisk overvåking er «dyr, ineffektiv og innfører et overvåkingssamfunn».

Som jeg skrev i bloggen Frankrike: – Fra Charlie Hebdo til «Storebror ser deg»:

Etter drapene på redaksjonen i Charlie Hebdo demonstrerte tre millioner mennesker i Paris mot terroren og for ytringsfrihet. Nå innfører Frankrike en av de mest invaderende sikkerhetslovene i Europa. Overvåkingsagenter kan fra nå av, uten rettslig kjennelse, gå inn på eposten til enhver borger, avlytte telefonene til hvem som helst og til og med ta seg inn i private hjem for å montere overvåkingsutstyr.

Statsminister Manuel Valls begrunnet loven med å vise til angrepet på Charlie Hebdo. Han påsto at dette likevel ikke er Frankrikes Patriot Act, men mange demokratiforkjempere ser det annerledes. Nils Muiznieks, som er leder for Council of Europe’s human rights,
sier at dette setter franske borgeres ytringsfrihet i fare, og Privacy International sier at dette bringer Frankrike på linje med Storbritannia, som har den mest invaderende masseovervåkinga i Europa.

Så nå er det vel bare å vente på at den norske eliten tar signalene og gjør det samme i Norge.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. «Frankrike: – Politistaten tilbake i Europa»

  Dersom vi løfter blikket fra underskogen av borgerrettslig begrensende enkeltvedtak (s.s. ASBOer i UK og andre underlige mandatutvidelser i hele EU – og EØS), økonomisk innstrammende utviklinger, militære press og opprustinger, mediepropagandaer (inkl. via grove utelatelser), velferdsnedbygginger (jf. katastrofen NAV) osv. – tegner det seg et stygt bilde av en nå hurtig utvikling i USA-NATO i retning av en ny form for kamuflert politistat, der de fleste borgere fortsetter å leve i troen om at de gode rettighetsbeskyttelsene fortsatt eksisterer, og at unntakene som uvegerlig synes er rettferdiggjort av nye (om enn politisk skapte) omstendigheter.

  Trøsten er at en slik tilstand av «politistat med et smilende ansikt» ikke er opprettholdbar lenge. Naturlige utfoldelsesbehov i mennesker kan ikke styres og dirigeres til økonomisk utnytting fullt så mye som de empatisk svekkede menneskene i styringselitene ser ut til å tro – samt forsøke å gjennomføre. Faren er likevel at menneskenes samfunn i vesten (USA-NATO) kan ødelegges veldig mye (verre en 2. VK), før den nye teknostyrte samfunnsmodellen frafalles – til fordel for bedre likhet, frihet og konsensus igjen.

  Det ser virkelig ut til at det kapitalistiske USA-NATO i desperasjon mot å bedre samfunnsmodellen i presset fra stadig mer ødeleggende klimaendringer, har gått inn i en holdningsforstenet fase. Løsningen forsøkes være militær aggresjon utad, hvor reaksjonene (fra særlig Russland, og stillere Kina) på aggresjonspresset brukes til å legitimere jevnt mer fantasifulle politistatsformer innad.

  De dårlige utviklingene lar seg likevel stoppe, bare vi alle sier i fra, i alle tilgjengelige sammenhenger (f.eks. på blogger ;-). USA-NATO råder over 2/3 av verdens militære ressurser, men kun ca. en sjudel av verden mennesker. I det siste ligger store og gode håp, for fornuftig ordning av menneskenes samfunn i vår plagede Biosfæriske verden.

  Ett nylig lyspunkt er at Stortinget i går, 05.05.15, sa nei til generell bevæpning av politiet: «Samtlige partier stiller seg bak hovedregelen om at politiet normalt ikke skal bære våpen.»
  Jf. http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article10923481.ece

  Brytningene mellom – forenklet sagt – godt samfunn og politistat skjer hele tiden. Og det finnes mye god fornuft blant enkeltmennesker – og i store grupper. I det ligger håpet om å nå et økonomisk rettferdigere og stabilisert samfunn, i en (re-)stabilisert Biosfære.

  Hold motet oppe, og kjemp for alt hva du har kjært. Le, om så det gjelder: Viljen til latter er sterkere enn viljen til makt!
  🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.