Kjempemessig marineøvelse utenfor Norge – elitens dårskap

0
Øvelse "Dynamic Mongoose"

NATO fortsetter sin serie av militærøvelser rettet mot Russland. Denne gangen skjer det i form av den største anti-ubåtøvelsen alliansen noen gang har utført. Øvelsen kalles Dynamic Mongoose (1), som betyr noe sånt som «dynamisk mungo» etter det lille rovpattedyret mungo, som skal være så dyktig til å drepe slanger.

Øvelse "Dynamic Mongoose"
Øvelse «Dynamic Mongoose»

NATO skriver på sine hjemmesider at

Submarines from Germany, Norway, Sweden and the United States are taking part along with 13 surface ships from Canada, France, Germany, the Netherlands, Norway, Poland, Spain, Turkey, the United Kingdom, and the United States.

Øvelsen er dermed en del av den svenske elitens snikinnmelding av Sverige i NATO. Svensk deltakelse i en NATO-øvelse er åpenbart et brudd på Sveriges langvarige nøytralitetspolitikk, og det er ikke urimelig å se medieoppstyret rundt de innbilte ubåtene i svensk farvann som en del av den politiske og psykologiske forberedelsen til et slikt nøytralitetsbrudd.

Men det er slett ikke første gang Sverige deltar i en NATO-øvelse. I fjor deltok 1400 svenske soldater i NATO-øvelsen Cold Response i Norge. 25. mai til 4. juni 2015 skal Sverige og Norge være vertskap for NATO-øvelsen Arctic Challenge, noe som har møtt en god del kritikk i Sverige.

NATO-øvelsene kommer nå tett som hagl, og dette bidrar naturligvis til å øke spenninga i Europa og dermed øke faren for krig. Tidligere anstrengte NATO-lederne seg for å si at dette ikke er rettet mot Russland. Det har de mer eller mindre sluttet med, og for den militære og politiske ledelsen i Russland kan det heller ikke være tvil om at landet er mål for NATOs aggresjon. Den politiske eliten fra alle de toneangivende partiene i Norge og Sverige stiller seg lydig bak denne økte militarismen.

Hanne Skartveit i VG fører an i krigshysteriet, der hun i en kommentar 21. mars lanserer parolen «Atomvåpen for fred».

NATOs krigseventyr er styrt av USAs kamp for å beholde sitt verdensherredømme. Som supermakt på vei nedover satser USA på å bevare kontrollen gjennom satdig flere kriger, eventuelt også i Europa. Det er det glade vanvidd at den norske eliten også er med på dette kjøret. Det tjener ikke Norges interesser, men kanskje deres egne, slik det tjente Jens Stoltenberg da han gikk i spissen for å ødelegge Libya.

Frode Ersfjord, leder i Fredsinitiativet, kaller dette Norges dårskap, og det er ikke å ta for hardt i.

(1) Den opprinnelige Operation Mongoose var et hemmelig program fra USAs regjering under John F. Kennedy, som tok sikte på å fjerne kommunistene og Fidel Castro fra makta i Cuba i 1962.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKarl Marx (1818 – 1883)
Neste artikkelFrankrike: – Politistaten tilbake i Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).