USA i tetrolle i Saudi Arabias krig mot Jemen

0
Landsby nær Sana'a i Jemen etter saudiarabisk bombing

Fredsprisvinner Barack Obama har nå enda en folkerettsstridig krig på samvittigheten (om han har noen). Amerikanske kilser slår fast at USA spiller en helt sentral rolle i Saudi Arabias krig mot Jemen:

U.S. military officials said the Pentagon has expanded weapons shipments to the Saudi-led Arab coalition now conducting an air campaign against Iran-backed Shiite Houthi rebels in Yemen.

By taking an active interest, the United States is deepening its involvement in the Yemen conflict which is being viewed in the region as a proxy war between Iran and Saudi Arabia.

The McClatchy news agency reported that the weapons are likely precision-guided weapons as the Saudi alliance has no troops on the ground to provide targeting coordinates.

“It’s a combination of pre-existing orders to our partners and some new requirements,” said Army Col. Steve Warren, describing the arms shipments.

USA deltar med våpen, etterretning og annen kritisk støtte:

Speaking a day earlier in the Saudi capital, Riyadh, Deputy Secretary of State Antony Blinken blamed the violence in Yemen on the Shiite rebels, known as Houthis, and forces loyal to former President Ali Abdullah Saleh, saying that the U.S. is committed to defending Saudi Arabia.

“We have expedited weapons deliveries, we have increased our intelligence sharing, and we have established a joint coordination and planning cell in the Saudi operations center,” he said in a statement to reporters after meeting with Saudi royals and Yemen’s President Abed Rabbo Mansour Hadi, who fled his country amid rebel advances and is currently in Saudi Arabia.

Dette kommer også offisielt fra Det hvite hus:

At the White House, Press Secretary Josh Earnest said the U.S. would continue its support for Saudi Arabia’s bombing campaign, which, he said, “is dedicated to addressing legitimate security concerns that they have along their border with Yemen.”

The Empire of Chaos fortsetter sin evige krig for kontroll og dominanse. For dem gjelder ingen lover, ingen avtaler ingen internasjonale regler.

Forrige artikkelMedierna och Iran
Neste artikkelDu må ikke sove 2.0
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).