Stoltenberg: – NATO har ikke noe ansvar for flyktningekatastrofen

7
stoltenberg libya nato
Byen Sirte var en velfungerende og vakker by før NATOs flyangrep åpnet byen for jihadistenes bombardement

Jens Stoltenberg sier til Aftenposten at NATO ikke har noe ansvar for flyktningekatastrofen eller for situasjonen i Libya.

Les også: Still Stoltenberg for enkrigsforbryterdomstol

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Jeg leser i Klassekampen utdrag fra FNs International migration report 2002 at Somalia hadde en million innbyggere i 1900, 8,8 i 2002 og vil ha 40,9 millioner i 2050. Prognosen for Etiopia er fra 5 millioner i 1900 til 62,9 i 2000 og 186,5 i 2050.
  Mens befolkningen i mange europeiske land går ned, går den sterkt opp i Afrika. Hvor skal alle disse menneskene bo og få jobb?
  Selv om Norge tok i mot 20 millioner, ville det ikke være nok. Selvsagt bør vi ta i mot flyktninger. Selvsagt bør vi sende båter til Middelhavet, men dette løser ikke det langsiktige problemet. Krig og rask befolkningsøkning kombinert med sosial ulikhet og dedehøy arbeidsledighet vil skape stadig nye tragedier i Middelhavet.

  Hva vet sosiologer fra demografien om årsakentil at folk får mange barn?
  Når land som Somalia ikke har hatt fungerende hensevesen på mange år, må du få mange barn for at noen skal overleve. En fungerende stat med god helsevesen reduserer fødsler.

  Når foreldre vet staten vil ta seg av dem, trenger de færre barn. Et godt velferdssystem for alle reduserer antall fødsler og flyktninger. En mer rettferdig fordeling av oljepenger i Nigeria, ville redusert både antall nigerianske flytkninger til Europa og antall nigerianske prostituerte i Oslo.

  Når foreldre vet barna kan få gode jobber, trenger de færre av dem, Nok arbeidsplasser reduserer fødsler, flyktninger og merkelig nok, også krig. Da jeg intervjuet ungdom i Beirut i 80-åra og underviste noen av dem i engelsk, var de virkelig redd for å stryke. Så lenge de besto eksamen, fikk de private studielån fra millionæren Rapik Hariri, hvis de strøk tok pengen slutt. Og blant de få jobbene den gang, var utenlandsk finansierte militser betalty av Israel, Frankris deke, Syria, Iran, Saudi Arabia. Så hvis de strøk måtte de kanskje forsørge familien ved å havne i en annen milits enn gamle studiekamerater de nå måtte skyte på.
  I dag er de IS som ofte tilbyr de best betalte jobbene for ungdom i Syria og Irak som har fått ødelagt mulige sivile studiesteder og arbeidsplasser pga borgerkrig

  Når kvinner nektes utdanning, får de flere barn enn hvis de tar utdanning først. Alderen for førstegangsfødende er høyere i Norge enn Somalia. Likestilling reduserer fødsler og skaper færre flyktninger.

  Sist, men ikke minst. Langvarige kriger skaper flyktninger. Og ingen kriger er bitrere enn de som både er politisk etnisk og religiøst begrunnet. Religiøs toleranse er viktig for stabile samfunn.

  Hvordan kan SV og Rødt best løse flyktningeproblemet på lang sikt ved å skape mer fred, flere arbeidsplasser, bedre helsevesen, økt sosial likhet, religiøs toleranse og økt likestilling i Afrika og Midt-Østen?

  AP og Høyres ønske om mer økonomisk samarbeid med SAudi Arabia er ikke en løsning. SAudi Arabia bruker millioner på å støtte borgerkriger og fremme kvinnehat i Afrika og Midt-Østen. SV og Rødt må åpent kritisere kvinnesynet i Saudi Arabia og Iran og forsvare det mer liberale synenet på kvinners rett til arbeid og utdanning vi før hadde i Syria og Libya

  AP og Høyres ønske om mer globalisering på rike lands premisser son nekter fattige land å skape nye arbeidsplasser lokalt ved å bygge opp og subsidiere egen industri er ikke noen løsning. Industri i fattige land kan ikke konkurrere likeverdig med multinasjonale selskaper med base i skatteparadiser. SV og Rødt må sloss for en ny økonomisk verdensordning hvor globaliseringen foregår på de fattige lands premisser. Vi må gå mot de nye handelsavtalene AP og Høyre vil snikinnføre.

  Afrika trenger ikke flere våpen og soldater fra Europa. Afrika inkludert Midt-Østen trenger fred, fungerende stater med nye arbeidsplasser, helsevesen, sosial likhet og likestilling. SV bør pusse støvet av sitt gamle anti-imperalistiske slagord om Ny Økonomisk Verdensordning.

 2. Stoltenberg tror visst vi alle er tåper! Selvfølgelig har NATO et alvorlig ansvar som de nå forsøker å løpe fra! Jens ga selv klarsignal til bombingen av Libya da han var Statsminister, og han gjorde det neppe uten NATO´s godkjenning! Det var visst god trening å slippe mer enn 500 bomber over Libya! Men i Syria var det ikke så god trening lengre, der fikk NATO IS til å gjøre det skitne arbeidet!

  AUF var i sin tid mot NATO da de fleste andre var for, unntatt Steigan da! Nå er det ingen organisasjoner som er mot, men befolkningens oppslutning for NATO er kraftig synkende! Og hvorfor det Jens!?! Klarer du nå endelig å drive Norge ut av NATO mot din vitende og vilje fordi vi ikke lengre tror hverken på deg eller din organisasjon!?!

  Hadde bare NATO forfektet de vestlige verdiene så kunne vi trodd på deg, men når dere er IS´ beste venner ja da er det slutt på min støtte til NATO!

 3. Det må jo skyldes at Stoltenberg ikke har intelligens til å forstå konsekvensen av det han gjör. Andre har jo påpekt forholdet mange ganger, til og med Gadaffi advarte mot konsekvensene ved å ödelegge Libya.

 4. Jeg mener å ha oppfattet at Libya hadde olje som befolkningen i landet nøt godt av. Da Muammar al-Qaddafi ikke ville gjøre som amerikanerne ville, nemlig å slippe dem til på deres betingelser, bestemte de seg for å tolke dette nærmest som en krigshandling som måtte besvares. Ettersom Norge var medlem av Nato, lot de seg lure til å opprette en jagerflybase som sto for nedbombingen av Libya og som til slutt førte til at Muammar al-Qaddafi ble drept. Hvor feil er denne oppfatningen?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.