Saudi Arabias oljekrig

0

Saudi-Arabia satte ny produksjonsrekord i mars. Regimet vil holde oljeprisen lav så lenge som mulig, for å knekke ulønnsom produksjon av typen amerikansk oljeskifer. Alle som kan lese kan se at de er godt på veg til å lykkes.

Dette skriver Jan Herdal oljekrisa.no. Han fortsetter:

Saudi-Arabia fører ikke bare en bombekrig mot sitt naboland Jemen. Landet fører også en oljepriskrig som rammer alle produsenter, som f. eks. Norge og Russland, men noen er langt verre ute enn andre.

Før jul mente USAs energidepartement at antallet aktive borerigger ville synke med 25 prosent ut over våren, og ta seg opp igjen i andre halvår. Pr. dato er antallet nesten halvert, og det fortsetter å synke med 15-20 prosent på månedsbasis. I Canadas tjæresand er det enda verre. I Saudi-Arabia går riggtallet rett til værs.

Herdal viser blant annet til den markedsfundamentalistiske, men svært treffsikre, analytikeren Arthur Berman, som skriver:

Saudi Arabia is not trying to crush tight oil plays, just the stupid money that funded the over-production of tight oil. Too much supply combined with weak demand created the present oil-price collapse. Saudi Arabia hopes to prolong low prices to benefit their long-term needs for market share and higher demand.

Så Saudi Arabias oljekrig rammer ikke bare produsenter som USA, Norge og Russland. Den rammer også den finansakrobatikken og den nullrentepolitikken som har gjort spekulativ utvinning som den amerikanske skifergassindustrien mulig.

Og det er ikke over før den feite dama synger, som de sier i USA.

Forrige artikkelDe vil forby kontanter
Neste artikkelEU finansierer ny mur i Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).