Norsk militærutstyr bak angrepet i Jemen

5
Saudi Arabia angrep Sana'a i nabolandet Jemen - mange drepte

Saudi-Arabia leder en koalisjon på fem land som hver dag og natt siden 25. mars har bombet Jemen med rundt 200 fly. Norge har solgt militært utstyr til alle landene som deltar i operasjonen «Decisive Storm»: Bahrain, Qatar, De forente Arabiske Emirater, Kuwait og Saudi-Arabia. Dette skriver Øystein Windstad i Ny Tid.

I 2013 solgte Norge ammunisjon for 26 millioner kroner til Emiratene, og mellom 2002 og 2012 eksportere Norge militært utstyr for 50 millioner kroner til det styrtrike, autoritære gulflandet. Saudi-Arabia har kjøpt militært utstyr fra Norge til en verdi av 650 millioner kroner mellom 2002 og 2012. For Kuwait er tallene 480 millioner kroner i den samme perioden. Qatar har importer militært materiell for over 60 millioner kroner de siste ti årene. I 2011 slo Saudi-Arabia, Emiratene og myndighetene i Bahrain blodig ned fredelige demonstranter som ville ha demokratiske reformer. Disse tallene kommer frem i rapporten til Changemaker, Hensynsløs våpeneksport? Eksport av norsk militærutstyr til autoritære regimer 2002–2012 og i regjeringens Stortingsmelding nr. 8 (2014–2015). Det blir ikke oppgitt hvilke typer militært utstyr Norge har solgt, men mesteparten blir kategorisert som kommunikasjonsutstyr. Det blir heller ikke opplyst om hvilke typer ammunisjon Norge har solgt til Emiratene.

Da han ennå var statssekretær var Espen Barth Eide på statsbesøk i Saudi-Arabia. Han uttalte da:

– Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder, noe dette besøket har bekreftet, sier Eide. Videre synes det klart at det  finnes store muligheter for norsk næringsliv i Saudi-Arabia, ikke minst innenfor petroleumsbransjen, men også innen fornybar energi og energieffektivisering.

Dette var den rødgrønne regjeringas politikk, og det er ingenting som tyder på at den blå regjeringa er uenig i dette.)

Og det saudiske kongehuset sponser al-Qaida.

Les: Gisseldramaet, ørkenkrigen og Vestens venner.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. påskemorgen stiger sorgen
  stiger sorgen som røken opp
  norge har knivet; konkurrert, givet
  våpenutstyr og atomsopp
  påskemorgen stiger sorgen
  stiger sorgen som røken opp

 2. Og nå har vi fått våre egne, private rustningsprofitører, hvor «krisen» i Ukraina kom meget beleilig (kapitalmakten vil heretter tjene på kriser og konflikt i langt større grad). Forøvrig synes jeg det er en smule skremmende med dette samrøret, hvor grensene mellom det sivilie og militære samfunnet skal oppheves. Dette er en utvikling man har sett i emning over lengre tid og som ser ut til å ha som mål å normalisere et slikt forhold for til slutt å ansvarliggjøre folket for å stille seg bak de som «beskytter våre verdier», dissens blir forræderi.

  «Fredag undertegnet Forsvaret en avtale med Wilh. Wilhelmsen-gruppen og underleverandøren NorSea Group.

  I avtalen forplikter de private aktørene seg til å lagre og sikre store mengder forsvarsmateriell ved baser langs norskekysten, ha beredskap til å frakte materiell til alle døgnets tider året rundt, og til å smelte sammen med Forsvarets kommandosentraler under øvelser og i krig.

  Mentalt krever det omstilling å se for seg private firmaer som del av militære kommandostrukturer.

  Men det kan bli mer av det, varsler prosjektleder Monica Endregard ved Forsvarets Forskningsinstitutt. Hun synes det er «veldig bra» at den omfattende avtalen med Wilhelmsen-gruppen nå er på plass.»

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Private-far-mer-a-si-for-den-nasjonale-sikkerheten-i-Norge-7953382.html

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Wilhelmsen-gruppen-blir-en-del-av-det-norske-forsvaret-7949688.html

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.