Norsk militærutstyr bak angrepet i Jemen

0
Saudi Arabia angrep Sana'a i nabolandet Jemen - mange drepte

Saudi-Arabia leder en koalisjon på fem land som hver dag og natt siden 25. mars har bombet Jemen med rundt 200 fly. Norge har solgt militært utstyr til alle landene som deltar i operasjonen «Decisive Storm»: Bahrain, Qatar, De forente Arabiske Emirater, Kuwait og Saudi-Arabia. Dette skriver Øystein Windstad i Ny Tid.

I 2013 solgte Norge ammunisjon for 26 millioner kroner til Emiratene, og mellom 2002 og 2012 eksportere Norge militært utstyr for 50 millioner kroner til det styrtrike, autoritære gulflandet. Saudi-Arabia har kjøpt militært utstyr fra Norge til en verdi av 650 millioner kroner mellom 2002 og 2012. For Kuwait er tallene 480 millioner kroner i den samme perioden. Qatar har importer militært materiell for over 60 millioner kroner de siste ti årene. I 2011 slo Saudi-Arabia, Emiratene og myndighetene i Bahrain blodig ned fredelige demonstranter som ville ha demokratiske reformer. Disse tallene kommer frem i rapporten til Changemaker, Hensynsløs våpeneksport? Eksport av norsk militærutstyr til autoritære regimer 2002–2012 og i regjeringens Stortingsmelding nr. 8 (2014–2015). Det blir ikke oppgitt hvilke typer militært utstyr Norge har solgt, men mesteparten blir kategorisert som kommunikasjonsutstyr. Det blir heller ikke opplyst om hvilke typer ammunisjon Norge har solgt til Emiratene.

Da han ennå var statssekretær var Espen Barth Eide på statsbesøk i Saudi-Arabia. Han uttalte da:

– Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder, noe dette besøket har bekreftet, sier Eide. Videre synes det klart at det  finnes store muligheter for norsk næringsliv i Saudi-Arabia, ikke minst innenfor petroleumsbransjen, men også innen fornybar energi og energieffektivisering.

Dette var den rødgrønne regjeringas politikk, og det er ingenting som tyder på at den blå regjeringa er uenig i dette.)

Og det saudiske kongehuset sponser al-Qaida.

Les: Gisseldramaet, ørkenkrigen og Vestens venner.

Forrige artikkelIran kan ikke skaffe seg atomvåpen, men NATOs missilsystem opprettholdes
Neste artikkelUSA: Andelen sysselsatte rekordlav
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).