Mordbølge mot opposisjonen i Ukraina

0

Den anerkjente italienske avisa La Repubblica skriver om en serie mord mot opposisjonelle og journalister i Ukraina:

Noen driver med systematiske drap på dem som opponerer mot Ukrainas regjering, som sprang ut av «revolusjonen» i fjor.

Overskriften på artikkelen lyder: Ukraina, en russiskvennlig journalist drept. Det er det tredje politiske mordet på 24 timer. Putin reagerer med avsky.

La Repubblica fortsetter:

Det er sannsynlig at drapene, eller bedre: henrettelsene, er knyttet til den mest ekstreme delen av de ukrainske «revolusjonære», den nynazistiske bevegelsen Pravij sektor, som sto for den mest voldelige vasen av omveltningen og som deltar med sine paramilitære enheter i undertrykkelsen av det prorussiske opprøret i Øst-Ukraina. Siden begynnelsen av den store omveltningen i Kiev har Pravij sektor påvirket sammensetninga av regjeringa og president Porosjenko. De boikotter alle forsøk på en fredelig løsning og forbereder straffeekspedisjoner mot alle som disenterer fra den nye ultranasjonalistiske politikken.

 Aftenposten skriver:

Disse politikerne har mistet livet i Ukraina de siste månedene:

  • Oleksij Kolesnyk: Tdligere leder av de regionale myndighetene i Kharkiv. Ble funnet hengt 29. januar.
  • Serhij Valter: Odføreren i Melitopol i Sørøst-Ukraina ble funnet død i hjemmet sitt 25. februar. Han var tiltalt for utpressing og maktmisbruk, og aktor hadde nedlagt påstand om 14 års fengsel.
  • Oleksandr Bordyu: Den tidligere visepolitimesteren i Melitopol ble funnet død i sitt hjem 26. februar.
  • Mikhajlo Tsjetsjetov: Tidligere partileder i Regionpartiet skal ha hoppet ut av vinduet i leiligheten sin i 17. etasje 27. februar. I et brev skal han ha skrevet at han ikke hadde «moralsk» styrke» til å leve.
  • Stanislav Melnyk: Tidligere regjeringsmedlem skal 9. mars ha skutt seg selv i hjemmet sitt utenfor Kiev.
  • Oleksandr Peklusjenko: Tre dager etter at Melnyk døde, ble den tidligere guvernøren i industriregionen Zaporizja i Sørøst-Ukraina funnet død  i hjemmet sitt 11. mars. Han var blant annet siktet for å ha hyret en kriminell for å slå ned på en protest.
  • Viktor Janukovitsj, eks-president Janukovitsjs sønn, døde 20. mars da en bil han kjørte, gikk gjennom isen, og han druknet i Bajkal-sjøen i Sibir. Fem passasjerer overlevde. Janukovitsj var regjeringsmedlem før faren ble avsatt.
  • Oleg Kalasjnikov, tidligere medlem av det ukrainske parlamentet, ble funnet død med skuddskader onsdag 15. april. Det er fortsatt usikkert om det var et drap eller et selvmord.

Men så gjengir avisa uttalelser fra kommentatorer som vil ha oss til å tro at dette ikke er politiske drap. Avisa ser ingen grunn til å minne leserne om at tradisjonen fra den fascistiske OUN og dens væpnede fløy UPA. Disse fascistiske kreftene beskyttet av loven. Vedtaket fra Verkhovna Rada sier:

Public denial of the legitimacy of the struggle for the independence of Ukraine in the twentieth century recognized insult to the memory of fighters for independence of Ukraine in the XX century constitutes disparagement of the Ukrainian people and is illegal.

En av metodene til OUN/UPA var nettopp politiske drap. Loven ble foreslått av fascisten Oleh Liashko, medlem av regjeringskoalisjonen, og kjent for å fremme parolen: «Ære til Ukraina! Heng kommunistene!»

Vestlige ledere har ikke vært synderlig bekymret over den politiske drapsbølgen i Ukraina. Men så er de da også kjent for å ha en ytterst selektiv moral.

Forrige artikkelMed Arbeiderpartiet for TISA, TTIP, opprustning og NATO
Neste artikkelLedende polsk general trekker støtten til Ukraina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).