Ledende polsk general trekker støtten til Ukraina

0
Massakre utført av UPA i landsbyen Lipniki, Poland, 1943

En ledende militærrådgiver og tidligere leder for Polens væpnede styrker, general Waldemar Skrzypczak, har trukket tilbake sin støtte til å gi militærhjelp og politisk støtte til regimet i Ukraina. Han kom med denne uttalelsen til avisa Gazeta Prawna 16.04.2015. Grunnen til at han fullstendig trekker tilbake denne støtten er at det ukrainske parlamentet 9. april fattet vedtak som glorifiserte to organisasjoner som samarbeidet med Nazi-Tyskland. Rett før hadde Polens president Bronislaw Komorowski haddde gått ut med sterk støtte til Ukraina. Skrzypczak sa:

Bare et par timer etterpå fattet det ukrainske parlamentet et vedtak som glorifiserte Den ukrainske opprørsarmeen UPA. Da skjønte jeg at Ukraina ikke vedrdsetter det polske folket. Jeg snakker om det som skjedde i Volhynia, der 100.000 polakker ble slaktet ned av UPA i 1943 og 1944.

UPA myrdet onkelen min. De spiddet ham med høygafler til låvedøra. Etter det jeg vet døde han tre dager etterpå. Deres grusomheter var hinsides menneskelig fatteevne. Selv Nazi-Tyskland klarte ikke å opptre verre enn disse ukrainerne. Jeg lurer på hva slags framtid Ukrainas president Porosjenko skaper. På grunnlag av blodtørstig nasjonalisme. Dette er forferdelig.

Kjære leser. Alle kan sjekke at Skrzypczak snakker sant om UPAs forbrytelser. Har du hørt noen protester fra norske politiske ledere, eller norske medier for den del?

 

Forrige artikkelMordbølge mot opposisjonen i Ukraina
Neste artikkelNorges ansvar for katastrofen i Middelhavet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).