Jemen: Saudierne bomber matlagre i en krig mot folket

0
Landsby nær Sana'a i Jemen etter saudiarabisk bombing

Saudi Arabia fortsetter sin USA-støttede krig mot Jemen. Til nå er minst 100.000 mennesker drevet på flukt fra sine hjem og om lag 2500 drept, blant dem en stor del kvinner og barn.

Angrepene rettes blant annet mot mat- og vannforsyning, og er dermed en direkte krig mot det jemenittiske folket. Nettavisa The National i Abu Dhabi skriver:

Yemen Economic Corporation, one of Yemen’s largest food storage centres, was destroyed by three coalition missile strikes in Hodeidah last Tuesday, according to the Houthi-controlled defence ministry. The corporation had enough food for the entire country.

The government’s military food storage centre in Hodeidah was also targeted and destroyed on Tuesday, according to the defence ministry.

Also in Hodeidah, country’s second largest dairy plant was hit by five Saudi missiles on Wednesday, killing at least 29 people, mostly employees, and injuring dozens of others.

USA står fullt og helt bak denne krigen og forsyner Saudi Arabia med våpen, ammunisjon, logistikk og forsyninger. USA er også fullt på det rene med at krigen rettes mot mat- og vannforsyninger, mot boligområder og flyktningeleire.

Channel News Asia melder at saudiske krigsskip har blokkert jemenittiske havner og hindret leveranse av 47.000 tonn med hvete.

Washington Post skriver:

Airstrikes as well as fighting on the ground has knocked out electrical infrastructure, cutting off power in many urban areas and stopping the operation of crucial pumps that supply Yemen’s cities with drinking water. “We’re worried that this system will break down shortly; Aden is a dry, hot place, and without water people will really suffer,” UNICEF representative Harneis told reporters…

I et sjeldent øyeblikk av klarhet skriver CNN:

The kingdom’s real motives seem clear if one looks at Saudi monarchy’s history of not allowing regional competition of any kind, while consistently combating efforts to build democratic governments that empower the people. …

The Saudi goal is simple: Prevent the rise of any popularly supported government in the region that seeks self-determination. And the excuse of «resisting Iran’s influence,» meanwhile, appears to be nothing but sectarian bluster.

Men Saudi Arabia skaffet seg ryggdekning i FNs sikkerhetsråd, i en votering der Russland opptrådte som i forspillet til krigen i Libya. Delegasjonen stemte avholdende, og lot dermed USA/Saudi Arabia få viljen sin, mens Kina av en eller annen merkelig grunn stemte for!

Forrige artikkelPlanetariske grenser i Antropocen — menneskets tidsalder
Neste artikkelHvilke sanksjoner? Russlands økonomi vokser igjen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).