Hvilke sanksjoner? Russlands økonomi vokser igjen

2

Fredsprisvinner Barack Obama lanserte sin økonomiske krig mot Russland for å skade landets økonomi. The Independent skrev i juli 2014:

President Barack Obama said the new sanctions would make Russia’s “weak economy even weaker”. He added:  “Russia is once again isolating itself from the international community, setting back decades of genuine progress. It does not have to be this way. This is a choice Russia and President Putin has made.

“If Russia continues on this current path, the costs on Russia will continue to grow,” Mr Obama said.

USA har tydeligvis håpet på at sanksjonene skulle utløse krise i Russland og dermed indre misnøye og protest. Derfor må det være veldig skuffende for Pentagon og Det ovale kontoret når The Newsweek nå skriver:

What Sanctions? The Russian Economy Is Growing Again:

Six months ago, the price of oil—the lifeblood of the Russian economy—began to crater, and U.S.-led sanctions, implemented in the wake of Russia’s annexation of Crimea in Ukraine, were biting. Russia’s currency, the ruble, buckled, and capital flight began to accelerate as rich but nervous Russians moved more and more money out of the country. It seemed plausible then to wonder: Could Vladimir Putin be losing his grip? Might economic pressure be enough to rein him in, or even lead to his downfall?

Today, the answer is becoming clear—and it’s not the one the West was hoping for. Not only is Putin still standing, but the Russian economy, against most expectations, is recovering. Its stock market is one of the best performing globally this year; the ruble, after losing nearly half its value against the dollar over the course of a year, is rebounding; interest rates have come down from their post-sanctions peak; the government is taking in more revenue than its own forecast expected; and foreign exchange reserves have risen nearly $10 billion from their post-crisis low.

Og rubelen som USA i allianse med spekulanter og storbanker prøvde å knekke i desember 2014, er kommet tilbake med styrke. Hittil i 2015 er rubelen den valutaen som har gjort det best.

De som er blitt hardest rammet av sanksjonspolitikken er USAs «allierte» i Europa.

EU-landene har tapt 21 milliarder euro, drøyt 180 milliarder kroner, på sviktende eksport som følge av Unionens sanksjoner mot Russland, og i dag (9.02.2015) utsatte EU de nye sanksjonene.

Det er NRK som melder dette.

– Sanksjonene er dyre for oss alle. Så langt har EU tapt 21 milliarder euro. I Spania er særlig landbruk og turisme rammet, sa Spanias utenriksminister Jose Manuel Garcia-Margallo under utenriksmøtet i Brussel i dag.

Muttern lærte meg ei gammel revyvise. Den gikk omtrent sånn: – Hvorfor slår du deg i huet? – Jo, for simpelthen, det er så deilig når jeg holder opp igjen. Av en eller annen grunn kom jeg på den akkurat nå.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Det er ikke overraskende det som skjer. Finansmarkedet og børser har en tendens til å overreagere. Det skyldes psykologien i markedet samt at mange aktører har automatisert sine kjøp/salg av aksjer. Det gjør at både rubelen og børsen i Russland har falt mer enn objektivt sett var grunn til. Nå har flere aktører oppdaget at det er billig å kjøpe aksjer i Russland og det finnes en meget stor oppside der. At Russlands økonomi er blant de mest solide globalt, teller ikke akkurat negativt. De største risikoene knyttet til investeringer i selskaper i Russland er knyttet til dårlig/manglende regleverkt innenfor næringslivet, herunder for minoritetsaksjonærer.

    Situasjonen viser også at når det kommer til muligheten for å tjene penger, så spiller politiske ytringer liten rolle. USAs handels statistikk viser også at USA ikke har redusert sin handel med Russland etter at USA gikk inn for å sanksjonere Russland, noe denne statistikken viser: http://www.census.gov/foreign-trade/balance/c4621.html

    USA har altså fått EU-landene og Norge til å legge restriksjoner på sin handel med Russland mens de selv lurer seg unna.

  2. Det er «amerikansk eksepsjonalisme» i et nøtteskall. USA lager regler og får andre land til å gjøre som de vil, mens de selv gjør noe helt annet (eks. tortur, folkerett, internasjonale straffedomstol osv osv).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.