Har Saudi Arabia kjøpt seg alliansen med Israel?

0

Det er mer og mer tydelig at det finnes en de facto allianse mellom Israel og Saudi Arabia. De ser begge Iran som en fiende og de prøver begge å styrte Assads regime i Syria. Den velinformerte amerikanske journalisten Robert Parry har fått informasjoner om at saudiarabiske oljemilliader har bidratt til å gjøre Israel mer villig til å samarbeide.

According to a source briefed by U.S. intelligence analysts, the Saudis have given Israel at least $16 billion over the past 2 ½ years, funneling the money through a third-country Arab state and into an Israeli “development” account in Europe to help finance infrastructure inside Israel. The source first called the account “a Netanyahu slush fund,” but later refined that characterization, saying the money was used for public projects such as building settlements in the West Bank.

In other words, according to this information, the Saudis concluded that if you can’t beat the Israel Lobby, try buying it. And, if that is the case, the Saudis have found their behind-the-scenes collaboration with Israel extremely valuable. Netanyahu has played a key role in lining up the U.S. Congress to fight an international agreement to resolve a long-running dispute over Iran’s nuclear program.

Artikkelen bør leses. Den gir viktige bidrag til en analyse av både Israels og Saudi Arabias nye strategier. Dette har betydning for krigen i Syria og i Jemen, og ikke minst for forsøkene på å isolere og eventuelt bombe Iran.

Nå er ikke Parry på noen måte alene om å snakke om en allianse Israel-Saudi Arabia. Denne artikkelen i Jerusalem Post diskuterer dette helt åpent, og mener at det er på tide at man i Israel verdsetter denne alliansen.

The partnership that has emerged in this war between Israel, Egypt and Saudi Arabia is a direct consequence of Obama’s abandonment of the US’s traditional allies. Recognizing the threat that Hamas, as a component part of the Sunni jihadist alliance, constitutes for their own regimes, and in the absence of American support for Israel, Egypt and Saudi Arabia have worked with Israel to defeat Hamas and keep Gaza’s borders sealed.

Most Israelis have yet to grasp the strategic significance of this emerging alliance.

I Huffington Post skriver David Hearst:

The attack on Gaza comes by Saudi Royal Appointment. This royal warrant is nothing less than an open secret in Israel, and both former and serving defense officials are relaxed when they talk about it.

Allerede i 2013 hadde Ha’aretz denne artikkelen om alliansen mellom Israel og Saudi Arabia:

Israel and Saudi Arabia are secretly working together on plans for a possible attack against Iran in case the Geneva talks fail to roll back its nuclear program, British paper The Sunday Times reported.

Alliansen er et faktum. Tel Aviv samarbeider tett med Riyadh, uansett om det også betyr å støtte jihadistiske grupper som a-Qaida og IS. Parry legger bare til en ny bit i puslespillet når han altså kan fortelle at alliansen høyst sannsynlig er smurt med arabiske oljemilliarder.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelArrivederci Tolfa!
Neste artikkelHillary Clintons bombefeminisme
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).